PERICOL | Tot mai aproape de Rusia. Separatiştii din Transnistria îşi deschid ”reprezentanţă” la Moscova
Foto: În foto, liderul autoproclamatei republici transnistrene, Vadim Krasnoselski

PERICOL |  Tot mai aproape de Rusia. Separatiştii din Transnistria îşi deschid ”reprezentanţă” la Moscova
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

La Moscova va fi deschisă o reprezentanţă a „preşedinţiei” separatiste transnistrene, informează Agora.md, care citează postul de radio rus Govorit Moskva. O declaraţie în acest sens a fost făcută chiar de liderul autoproclamatei republici transnistrene, Vadim Krasnoselski. Potrivit lui Krasnoselski, reprezentanţa se va ocupa de consolidarea cooperării cu Duma de Stat a Federaţiei Ruse (camera inferioară a parlamentului rus), de problemele legate de extinderea legăturilor economice, precum şi de acordarea de asistenţă pentru locuitorii Transnistriei.

Potrivit primelor informaţii, şeful acestei misiuni va fi fostul "vicepreşedinte" al regiunii transnistrene, Alexandr Karaman. Alexandr Karaman a ocupat timp de 10 ani funcţia de "vicepreședinte" al regiunii transnistrene. De asemenea, în 2001, acesta a încercat să candideze pentru postul de lider la Tiraspol, dar comisia electorală locală i-a invalidat candidatura. Ulterior, Karaman a activat în calitate de reprezentant al lui Igor Smirnov, fostul lider transnistrean, în Federaţia Rusă şi Belarus. Odată cu venirea lui Evgheni Şevciuk la conducere în Transnistria, Karaman a trecut în opoziţie şi a fondat partidul politic Rodina (Patria).

Potrivit MoldNova, Alexandr Karaman are o "bogată experienţă" în conducerea regiunilor separatiste. Acesta a ajuns în regiunea Doneţk după izbucnirea conflictului din Ucraina din anul 2014, s-a alăturat echipei lui Vladimir Antiufeev şi a făcut parte din „guvernul” republicii populare autoproclamate, în calitate de "ministru de externe”. Potrivit ultimelor informaţii, el este în prezent responsabil de problemele sociale şi organizarea distribuirii de ajutoare umanitare în regiunea Doneţk.

Autorităţile de la Chişinău nu au reacţionat deocamdată la acest anunţ. După recenta întrevedere dintre preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi liderul separatist Vadim Krasnoselski, acesta din urmă a vorbit despre necesitatea de a respecta "poporul transnistrean”.

Atât UE, SUA, cât şi guvernul de la Chişinău optează pentru oferirea unui statut juridic special regiunii transnistrene în componenţa Republicii Moldova.

Citit 1272 ori Ultima modificare Vineri, 13 Ianuarie 2017 19:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.