ZIDUL LUI TRUMP de la graniţa cu Mexicul va costa 21,6 miliarde de dolari!

ZIDUL LUI TRUMP de la graniţa cu Mexicul va costa 21,6 miliarde de dolari!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Aşa-zisul "zid" al preşedintelui american Donald Trump la graniţa cu Mexicul va costa 21,6 miliarde de dolari, iar construcţia va dura trei ani şi jumătate, dezvăluie Reuters în exclusivitate, pe baza unui raport al Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) al SUA.

Documentul intern al DHS, consultat de agenţia de presă citată, arată că zidul va costa mult mai mult decât cele 12 miliarde de dolari despre care a vorbit Trump în campania electorală şi chiar decât cele 15 miliarde estimate de liderul Camerei Reprezentanţilor, republicanul Paul Ryan, şi cel al majorităţii republicane din Senatul SUA, Mitch McConnell. Una din explicaţii ar fi, potrivit Reuters, că se iau în calcul costul şi timpul necesare achiziţionării unor terenuri private, pe lângă cele pentru construcţia propriu-zisă. Raportul ar urma să fie prezentat secretarului departamentului, John Kelly, în zilele următoare. Administrația de la Washington nu este obligată să ia măsurile recomandate.

Frontiera cu Mexicul ar putea fi blocată cu ajutorul unor garduri şi ziduri pe o lungime de 2.000 km, până la sfârşitul anului 2020. Frontiera este deja fortificată pe o lungime de circa 1.046 de km, aşa încât noua construcţie, în trei faze, ar acoperi aproape integral restul. Raportul presupune că proiectul va primi finanţare din partea Congresului Statelor Unite până în aprilie sau mai, deci DHS ar avea timp să găsească antreprenori şi să înceapă construcţia în septembrie. Trump a afirmat că banii trebuie să fie alocaţi iniţial de Congres, după care Mexicul va rambursa suma plătită de contribuabilii americani. Oficialităţile mexicane au insistat că ţara lor nu va plăti nimic.

O purtătoare de cuvânt a DHS a refuzat să comenteze sau să confirme "posibila existenţă a unor documente pre-decizie, supuse dezbaterii". Din partea Casei Albe, răspunsul la întrebările Reuters a fost că este "prematur" un comentariu privind un raport care nu a fost încă prezentat oficial preşedintelui.

Miercuri, Donald Trump declarase unor reprezentanţi ai forţelor de ordine că "zidul este proiectat chiar acum".

Zidul de la frontiera cu Mexicul a fost una dintre principalele teme ale lui Donald Trump în campania pentru preşedinţia Statelor Unite. Subiectul a dus la dezbateri aprinse, fiind puse în discuţie atât costurile lui, cât şi tenta xenofobă pe care acest proiect o are. Relaţiile dintre Statele Unite şi Mexic s-au deteriorat considerabil după victoria lui Trump şi riscă să degenereze într-un veritabil război comercial.

Citit 1450 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2017 18:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.