Populația scade cu cinci români pe oră

Populația scade cu cinci români pe oră
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

România, în anul Centenarului, se confruntă cu cel mai mare dezastru demografic de până acum, scrie Mediafax. Rata totală de fertilitate în România a scăzut sub pragul critic ajungând la un minim istoric de 1,428 la care vorbim de un declin demografic în care populația se reduce cu cinci români în fiecare oră. În țara nostră se nasc sub 200.000 de copii pe an.

Moldova a înregistrat, de exemplu, în ultimii 20 de ani, o reducere la jumătate a natalității. În 1990, în Vaslui, se nășteau 8.377 de copii, iar în 2010 numărul acestora a ajuns la 4.464. Practic se înregistrează o prăbușire a natalității cu 47 la sută. Scăderi majore se înregistrează și în celelalte județe: Botoșani (46 la sută), Neamț (44 la sută), Bacău (42 la sută) și Galați - 40 la sută.

Un studiu făcut public de Institutul Național de Statistică arăta că, în cel mai pesimist scenariu, în anul 2060, în România populația va fi de 12,5 milioane locuitori, iar varianta medie- România ar urma să aibă o populație rezidentă de 13,8 milioane locuitori. Infertilitatea este şi ea o problemă majoră. Statisticile arătau, în urmă cu câțiva ani, că circa 25 la sută dintre tinerele cupluri au probleme de infertilitate.

Exodul populației

Potrivit ultimelor estimări, peste cinci milioane de români sunt în străinătate. Un raport ONU arată că suntem pe locul doi, după Siria, în ceea ce privește migrația în ultimii 10 ani.

„România nu are o evaluare serioasă a deficitului de pe piaţa forţei de muncă pe sectoare şi ocupaţii şi este departe de a avea o abordare sistematică a imigraţiei ca forţă de muncă şi tampon pentru îmbătrânirea populaţiei”, a spus, recent, Luciana Lăzărescu, de la Centrul de cercetare şi documentare în domeniul integrării imigranţilor (CDCDI), în cadrul conferinţei finale a proiectului de cercetare „Move”.

Conform "Strategiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni 2017-2020", numărul românilor aflaţi în afara graniţelor ţării este estimat în acest moment la aproape 10 milioane, incluzându-i atât pe românii care trăiesc în comunităţile din diaspora, cât şi pe cei care  trăiesc  în  comunităţile  istorice/tradiţionale  din  ţările  aflate  în  vecinătatea României.

Citit 5311 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 10:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.