Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
6 comentarii

În ediţia a VII-a, din 2012, a „Who is Who în România” (Enciclopedia Personalităţilor din România), care apare în Elveţia şi cuprinde 8.100 biografii standardizate, fondator şi editor fiind Ralph Huber, apare şi un coleg de-al nostru: Victor Cilincă - scriitor profesionist, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

A publicat, până în prezent, proză, roman, roman foileton, teatru, scenariu, poezie, eseu, cercetare istorică; este ziarist, inginer, pictor, ilustrator, fost navigator pe Atlantic, scafandru pe coasta de vest a Africii vreme de opt ani (a prins acolo două războaie – în Polisario şi Angola, plus atacuri teroriste în Namibia şi a ajuns în fostul fort african condus de Exupery, Pont Etienne, acum Nouadhibou).

Fost director de editură şi tipografie, redactor-şef la două reviste literare, Victor Cilincă are 17 cărţi publicate şi 28 piese de teatru scrise, dintre care nouă pentru copii. Şase sunt premiate la nivel naţional, şase sunt tipărite (una în SUA) şi patru jucate (în prezent, sunt în curs de montare alte patru). Este inclus în „Istoria literaturii române. Dramaturgia” de Mircea Ghiţulescu şi în câteva dicţionare. Are povestiri publicate în SUA şi Marea Britanie (în traducerea şi prin intermediul profesorului Petru Iamandi), Canada, Franţa şi Belgia (prin Vasile Savin) şi în două antologii americane (policier şi SF). A fost nominalizat la UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 2006, a câştigat Premiul I la Concursul naţional de dramaturgie organizat de Teatrul „Ion Creangă” Bucureşti (2009, piesă montată la Bucureşti) şi al Teatrului „Vasilache” Botoşani (2011, în curs de montare). A câştigat Premiul al doilea la Concursul naţional de dramaturgie al Teatrului „Fani Tardini” în 2011, tot Premiul al doilea la Concursul naţional de dramaturgie „Camil Petrescu” – în  1995, la Oradea, Menţiune la concursul naţional de teatru „Bogdan Amaru” Râmnicu Vâlcea 1993 şi Premiul „Octavian Goga” (Premiul I) la Concursul naţional de poezie de la Cluj, în 2002. În acelaşi an, a primit şi o Menţiune la Concursul naţional de proză scurtă „Pavel Dan”, Cluj.

Nu ştim câţi ziarişti se mai pot lăuda cu editoriale scrise în versuri, sau câţi poeţi şi-au mai scrijelit versurile pe chila navelor, în Atlantic, sub apă, aşa cum a făcut Victor pe când era scafandru, înainte de 1989. „De asta o fi crăpat flota noastră de pescuit oceanic?”, se întreabă, hâtru, colegul nostru.

Nicolae Bacalbaşa l-a numit „cel mai complex şi complet scriitor gălăţean, mereu în căutarea propriei identităţi”. De curând, i-au apărut două cărţi la o editură din SUA - o carte pentru copii şi piesa de teatru „Polonius”, ambele în traducerea lui Petru Iamandi. „Polonius”, piesa sa jucată la Teatrul Dramatic în 1996, va fi pusă în scenă şi la Seul. Îi dorim lui Victor să ajungă la premieră, la Seul!

Citit 8380 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Februarie 2013 14:07

6 comentarii

 • postat de ptr sceptic si invidios Vineri, 29 Martie 2013 07:57 Link la comentariu
  0
  0

  Conducerea VL a cumparat cartea !

  Raportează
 • postat de Fata brutarului turmentat Miercuri, 06 Februarie 2013 23:11 Link la comentariu
  0
  0

  Cred ca ar fi bine sa-i trimiteti o copie dupa acest articol si doamnei Katia Nanu ca poate nu stie pe cine a avut in subordine.

  Raportează
 • postat de invidios si sceptic Miercuri, 06 Februarie 2013 22:09 Link la comentariu
  0
  0

  Problema nu e ”academismul” sau ”neacademismul” unor nominalizati ci onestitatea lor intelectuala. Mie-mi place scriitura si informarea lui Cilinca, nereusind pana acum sa-l prind cu vreo facatura precum pe o Maria Stanciu, fosta activista de frunte a PCR, acum convertita la ortodocsism sau pe un Costel Crangan, ziarist ce poate scrie la comanda orice despre oricine. Intre acestia doi si cilinca diferenta e de tinuta. Hibe gasim si-n operele geniale ale unor Iorga sau Goethe, oameni... superacademizati. Deci daca ai valoare si platesti pt. a figura in Who is Who e f.bine. Daca esti un dobitoc si platesti sa figurezi acolo, tot dobitoc ramai, fie si unul cu bani.

  Raportează
 • postat de un nominalizat Miercuri, 06 Februarie 2013 14:59 Link la comentariu
  0
  0

  Din pacate, toata povestea cu "Who's Who" este o afacere globala, atat la noi cat si in America, de exemplu (vezi "Marquis Who's Who"). Nominalizarea se face la propunerea unei persoane care te cunoaste, iar aparitia este conditionata in general de cumpararea cartii. Exista mai multe variante de achizitie, cea mai ieftina fiind cam 200 Euro. Nu vrei sa platesti, atunci nu apari in "Who's Who". Nu mai spun ca nu exista criterii academice de selectie, ai studii superioare, te lauzi cu ceva carti, lucrari publicate sau inventii si este OK. Practic, aparitia in "Who's Who" nu are nicio valoare academica. Cu totul altele sunt criteriile de evaluare academica (lucrari ISI, brevete, granturi etc.) si in mod evident, clasificarea academica a persoanei conteaza peste tot in lume. Aparitia in "Who's Who" nu are nicio valoare pentru cunoscatori.

  Raportează
 • postat de Sanda Miercuri, 06 Februarie 2013 12:43 Link la comentariu
  0
  0

  Este bine totusi sa se stie ca sunt mai multi galateni care au aparut in "Who is Who" - Enciclopedia Personalităţilor din România. Oameni de cultura dar si din alte domenii, cu tot repectul pentru dl Cilinca.

  Raportează
 • postat de invidios si sceptic Miercuri, 06 Februarie 2013 10:15 Link la comentariu
  0
  0

  Uneori si mie-mi place scriitura lui Cilinca, dovedind, ca si Bacalbasa, ceva lectura peste medie, dar mai ales emanciparea pe care ti-o dau iesirile in atatea zone geografice mentionate si de autoare. Din pacate citarea lui Bacalbasa sau Ghitulescu ca referenti ai discutatului aici nu-i asigura o carte de vizita solida in domeniul literar sau istoric. De asemenea multiplele meserii si functii avute ma fac sceptic in privinta adancimii realizarilor sale. Totusi raman mereu placut surprins de calitatea documentarii din articolele pe care le scrie.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.