Raportează comentariu

Ma pricep la sisteme de incalzire si pot sa va spun ca in acest moment se practica in Europa sistemul de incalzire cu mai multe cazane montate in cascada, baterii de 7-8 cazane murale( de perete).
Ca sa simplificam problema, sa presupunem ca la un necesar de 850 kW putere instalata sunt 2 variante:
- 7 cazane x 125 kW
- 1 cazan de 850 kW.
Care este varianta corecta ? Ce faci daca se strica cazanul de 800 de KW ? Mai trebuie rezerva un cazan. La cazanul de 850 KW trebuie si cos de fum scump, inalt.
Sa revenim la problema noastra.
La Primaria Galati exista un Diretor Tehnic in organigrama si aceasta este in primul rand o problema tehnica si bineinteles si financiara. Daca se identificau in caietele de sarcini cerintele de proiectare si se facea initial licitatie in SEAP doar pentru proiectare, cred ca era mai bine. Asa s-a licitat la pachet proiectare si executie + un interval de timp scurt( si acest detaliu conteaza).
Dupa o perioada de 10 ani de exploatare, se va putea spune care a fost varianta corecta tinand cont de urmatoarele criterii:
- cost investitie
- cost reparatii si intretinere
- cost verificari periodice
- consum energie mc gaz metan + electricitate
- cost cu exploatrea , la cazanele mari cu p > 400 kW legislatia te obliga sa ai fochisti angajati si implicit cheltuieli foarte mari si pe timp de vara, deoarece nu dai oamenii afara.
In final as propune reporterului care a scris acest articol, sa faca un reportaj in legatura cu consumurile lunare de gaz metan de la unitatile de invatamant din Galati. Vom vedea ca sunt unitati de invatamant care cheltuie si 80.000 lei /luna cu factura la furnizorul de gaze. Aici este o zona unde se pot face economii mari din banii Primariei Galati.
Problema ridicata de reporter este ar trebui data in studiu si la Facultatile de Instalatii din cadrul Universitatilor de Constructii din Iasi, Bucuresti, Timisoara deoarece solutia corecta trebuie analizata de profesionisti, si repet calculul trebuie facut pentru un interval de timp de circa 12 ani.