Raportează comentariu

Definiţia generală a gazelor neconvenţionale, gaze de şist (shale gas), se referă la acele acumulări de ga­ze naturale care nu pot fi produse comercial prin tehnologii comune de explorare şi producţie şi care sunt cantonate în rezervoare cu permeabilităţi şi poro­zităţi reduse, ce nu permit curgerea decât prin aplicarea fracturărilor hidraulice şi săpării de sonde orizontale sau multilaterale.

Explorarea şi exploatarea gazelor de şist a debutat la mijlocul anilor '90 în SUA, unde re­zervele sunt estimate la circa 24,4 trilioane metri cubi. Rezervele pentru Europa au fost estimate între 18-35 tri­lioane metri cubi, iar interesul exploatării lor urmă­reşte reducerea dependenţei de importul de gaz din Rusia. Reticenţa multor state vestice este legată însă de impactul ecologic ridicat al tehnologiei de extracţie - fracturarea hidraulică (fracking). Această tehnologie necesită cantităţi enorme de apă, milioane de litri la fie­care sondă, resursă deficitară în România, pentru ca apa este elementul de baza in fluidele utilizate in fracturare.

Forajul initial poate consuma intre 65,000 galoane si 6,000,000 galoane de fluide de fracturare. In timpul mediu de viata al unei sonde sunt necesare inca 5 milioane de galoane de apa pentru fractionarea initiala si pentru restimularea fractionarii.

Aditivii chimici din fluidul de fracturare reprezinta aproximativ 2% din masa totala a fluidului. In timpul vietii unei sonde tipice este nevoie de 100,000 de galoane de aditivi chimic. Acesti aditivi sunt listati in Raportul Camerei Reprezentatilor SUA din Aprilie 2011.

Uniii dintre acesti aditivi cancerigeni si neurotoxici. De exemplu, benzenul este asociat cu cancerul de maduva, plumbul este asociat cu boli ale sistemului nervos si ale creierului, etilenglicolul este un antigel a carui ingerare poate cauza moartea, metanol (cu toxicitate crescuta), acidul boric ce determina cu bolile de rinichi si 2-butaxietanolul asociat cu boli ale sangelui.

Marcatori utilizati in fluidul sunt radioctivi si cancerigeni. Timpul de injumatatire pentru acesti izotopi radioactivi variaza intre 40 ore si 5,27 ani (Cobal 60). In general acest acesti izotopi sunt combinati si injectati impreuna.

Deoarece apa reziduala rezultata din aceasta exploatare contine circa 600 de substanţe chimice, dintre care multe dovedite cancerigene, mai multe state din Europa au luat decizii împotriva utilizării fracturarii hidraulice. Guvernul român si ziaristii partizani ai exploatarii gazelor de sest, ar trebui să ţină cont de faptul că Franţa a interzis în vara anului 2011 această activitate, Guvernul şi Parlamentul bulgar au adoptat măsuri asemănătoare in 2012, Danemarca, Olanda, Cehia si Irlanda au instituit moratorii, si de asemenea în Germania landul Westafalia-Renania de Nord. In Marea Britanie, ca urmare a seismelor produse la Blackpool, datorita fracturarii hidraulice, activitatea este momentan suspendată.

Deci probabil ca in cazul domnisoarei Laura N, N-ul vine de la neobrazata sau nesimtita, altfel nu se explica cum de isi permite sa insulte pe cei care nu-i pupa in fund pe partizanii exploatarii gazelor de sist.Daca nu ai cei 7 ani de acasa, domnisoara ingamfata si aroganta stai in banca ta cu pitipoance goale pe dinauntru si ziaristi dubiosi si vedeti-va de cancanurile si subiectele voastre de doi lei cu care ati intoxicat presa si tara asta. De nevastuici care ar distruge orice pentru profit e plina lumea, du-te si fa umbra pamantului unde ai stat si pana acum, in cercurile voastre de lingai scarbosi ai politicienilor care au jefuit tara asta de 22 ani. Iar in cazul in care o astfel de exploatare incepe in Romania iti recomand sa consumi direct apa rezultata din exploatarea gazelor de sist, poate macar asa se mai curata urgent tara asta de lepre. Dar de unde norocul asta, moiselle Laura N. ?