Cuvintele săptămânii: intermarium şi prezumţios

Cuvintele săptămânii: intermarium şi prezumţios
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pentru că vrem să luăm o pauză de la lecţia de gramatică, o să trecem la explicarea unor cuvinte care sună prea pompos pentru a fi folosite în conversaţiile de zi cu zi. Asta şi pentru că până acum v-am tot învăţat cum să vorbiţi corect.

Dar haideţi să trecem la treabă. Am ales "intermarium" pentru că a fost folosit într-un text de pe Facebook de un tânăr politician. Numai că nu a fost explicat, ci a fost aruncat pur şi simplu acolo, scris şi greşit ("Intermarum"). Aşa că o să vă explicăm noi ce înseamnă.

Międzymorze, sau Intermarium, este numele unei dorite federații statale ce ar fi putut fi formate din Polonia, Lituania, Ucraina și Belarus, idee susținută de Józef Piłsudski. Numele poate fi tradus prin "Între Mări". Această propunere de federație trebuia să facă să renască Uniunea statală polono-lituaniană într-o țară care s-ar fi întins de la Marea Baltică la Marea Neagră, asemănătoare cu regatul medieval care a existat de la sfârșitul secolului al XIV-lea până la sfâșitul secolului al XVIII-lea și care unea Polonia și Marele Ducat al Lituaniei (care încorpora Belarusul și Ucraina).

Un lucru relativ simplu, care doar sună pompos. Poate învaţă şi politicienii cum se scrie, cu ocazia asta.

Să trecem la partea a doua, la "prezumţios". Conform DEX, prezumţios este cel care are o părere exagerată despre forțele sau meritele proprii, bizuindu-se numai pe ele și disprețuind ajutorul și experiența altora; încrezut, înfumurat, îngîmfat, arogant (Atestat în forma învechită prezumpțios). "Mă tem, stimați colegi, că mă veți crede, după cuvintele mele, mult mai prezumpțios decît sînt în realitate".

Complicat? Chiar deloc! Dacă aveţi sugestii de teme, le aşteptăm pe adresa redacţiei. De asemenea, ne puteţi semnala şi eventuale bâlbe gramaticale de la televiziuni! Şi nu uitaţi, cunoaşterea limbii române vă ajută! Mai mult decât aţi crede!

Citit 12621 ori Ultima modificare Marți, 14 Ianuarie 2020 09:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.