România pe hârtie în 100 de chipuri. Condurul pierdut al Cenușăresei fotbalului gălățean
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Condurul pierdut al Cenușăresei fotbalului gălățean
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

În 1974, Victor Vasilache (1942-2015), pe atunci un tânăr absolvent al Institutului de Educație Fizică și Sport din București, înființa în combinatul siderurgic trei echipe de fotbal: LBR, Venus Turnare Continuă și Rapid UETU. În 1980, clubul Oțelul LBR ajungea în Divizia B, având deja secții de șah, handbal, box, moto, parașutism și atletism. Pe 7 septembrie 1988, Oțelul juca pe stadionul "Dunărea" împotriva celor de la Juventus Torino și câștiga la limită, prin golul lui Profir. În fruntea clubului se afla același Victor Vasilache. Avea să fie debarcat din această postură un an mai târziu, pe 1 decembrie 1989 și, încet-încet, să fie uitat cel care din nimic a creat clubul care avea să ajungă în 2011 campion al României.

În 2014, nea Puiu, cum îl alintau suporterii, a fost omagiat în cadrul galei "50 de ani, 50 de legende". După doar trei luni, avea să se stingă din viață. Oțelul avea să intre în faliment la scurt timp, după ce din conturi i-au dispărut în mod miraculos milioanele de euro. În prezent, supraviețuiește din dragostea suporterilor, care au reînființat în 2016 clubul.

În imagine, o parte din echipa de fotbal feminin Universitatea stă pe sau lângă lucrarea "Condur", a sculptorului Anton Constantin Șevțov. Nina Anca, selecționată în lotul național de futsal, le citește din cartea "50 de ani, 50 de legende" scrisă de Vladimir Drăgan, Marius Cernat și Marian Săvăstru, carte ce poartă autograful multor legende ale echipei, inclusiv al fondatorului Victor Vasilache.

100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 3934 ori Ultima modificare Joi, 11 Octombrie 2018 10:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.