România pe hârtie în 100 de chipuri. Careu artistic cu ași în Grădina Publică
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Careu artistic cu ași în Grădina Publică
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

Mac Constantinescu, Stela Bozdog – Gănescu, Florian Doru Crihană și Nicolae Tonitza s-au aflat împreună, pentru câteva clipe, într-unul dintre cele mai iubite parcuri gălățene.

Născut în fostul Imperiu German, sculptorul și graficianul Mac Constantinescu (1900 – 1979) este cel care a imaginat în 1960 fântâna din centrul Grădinii Publice. Absolvent al Școlii de arte frumoase din București și a Ecole des Beaux-Arts din Paris, a profesat la facultățile de Belle Arte și Arhitectură din București. În plan artistic, a fost unul dintre sculptorii care au decorat Arcul de Triumf, Palatul Victoria sau Facultatea de Drept din București.

La realizarea operei din Galați, Constantinescu a fost ajutat de pictorița decoratoare Stela Bozdog – Gănescu, decorația de mozaic de marmură referindu-se la principalele meserii ale localnicilor: construcția de nave, siderurgia, agricultura, viticultura și pescuitul.

În imagine, artistul Florian Doru Crihană, unul dintre gălățenii care au uimit lumea, cu peste 100 de premii în palmares, 30 de expoziții personale și sute de expoziții colective. Lucrările sale au fost prezente pe mai toate meridianele, din Turcia în Serbia, Portugalia, Polonia sau Japonia, pentru a da doar câteva exemple. De câteva zile s-a implicat într-un nou proiect: o galerie de artă, deschisă în mansarda Casei Serfioti, unde promovează talente tinere sau deja consacrate.

Crihană citește din ediția princeps cu autograf ”Tonitza”, scrisă de criticul literar și istoricul de artă Petru Comărnescu.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2430 ori Ultima modificare Joi, 08 Noiembrie 2018 18:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.