România pe hârtie în 100 de chipuri. Realități, excelențe și o supradoză de umanism
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Realități, excelențe și o supradoză de umanism
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

Anul trecut, Adrian Vădeanu primea premiul de excelență pentru sculptură în cadrul Galei Artelor organizată de filiala gălățeană a Uniunii Artiștilor Plastici. Născut în orașul nostru în 1968, Vădeanu a expus deja lucrări în spațiul public în Iași sau Hunedoara, dar și peste hotare, în Bulgaria. În Galați are nu mai puțin de șase lucrări, de la decorație murală în tehnică bairamix, la Colegiul Național ”Virgil Madgearu”, la busturi din bronz sau opere din lemn ori metal. Din ultima categorie face parte și ”Realități”, executată în cadrul taberei de sculptură în metal din 2012 și amplasată în fața Facultății de Inginerie.

În imagine, Doru Căstăian, profesor la Liceul de Arte ”Dimitrie Cuclin”, traducător, publicist, promotor cultural, scenarist de softuri educaționale, doctor în filosofie, laureat al Premiului „Merito” pentru excelenţă în educaţie în 2018. Stă lângă sculptura lui Vădeanu și răsfoiește lucrarea ”Hungaria et Atila”, scrisă de Nicolaus Olahus și publicată postum, în 1763.

Umanistul Olahus (n. 1493, Sibiu – m. 1568, Pojon) a fost arhiepiscop, regent apoi guvernator al Ungariei. Cărturar de frunte, a fost apreciat de Erasmus din Rotterdam, cu care a întreținut o bogată corespondență. În ”Hungaria et Atila” descrie pe larg principatele române, vorbind de Dacia și de originea romană a valahilor. Olahus este și autorul unor versuri elegiace sau pline de ironie la adresa oamenilor timpului său: ”Șchioapătă și-i amărât când e să plătească parale/ Când însă-i vorba să ia, nu șchioapătă deloc”, scrie, de exemplu, în poemul ”Casierul reginei”.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2411 ori Ultima modificare Luni, 22 Octombrie 2018 13:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.