Raportează comentariu

Domeniu naval este ca si apa, in valuri, azi sunt plini de comenzi, maine nu. Nu exista o asazisa stabilitate sau consecventa. Spre exemplu, numai in proiectare electrica navala sunt o sumedenie de habarnisti angajati cu pile. ICEPRONAV-ul nu mai este ce era candva, VARD-ul Braila-Tulcea - "no comment". Peste tot sunt cativa oameni de baza si multi multi habarnisti. Ganditi-va ca in proiectare se castiga net intre 2500 si 4500lei, pentru cei cu experienta medie. Raspunderea in proiectare electrica navala e un fix-pix. Sunt industrii de stat si private unde exista joburi cu mai multa raspundere si nu au salariile astea.... vezi salariile din sanatate... acum taiate "putin".

Ideea pe care vroiam sa o subliniez e ca in primul rand trebuie sa ai pile ca nu te baga nimeni in seama iar multi dintre tinerii absolventi de 4 ani de facultate sunt praf. Rareori gasesti unul mai rasarit. Norvegieni si Olandezi vin la noi, pentru ca si ei stau prost la capitolul absolventi in domeniu naval iar la ei - mi-a spus cineva care a lucrat prin Norvegia - deci, absolventi lor vor din start posturi de team leader.

Un mic team leader de a lor, ca oricum sunt varza comparativ cu capacitatea unora dintre romani, prefera sa aiba in jur niste romani mai anemici si asta si fac, pe salarii de 800 Euro (pentru ei e un fix pix, un norvegian inginer in proiectare nu accepta sub 5000Euro/luna). De asta a venit Damen-ul si alti in Romania. Un exemplu, intrebati VARD-ul cate genii au brazilieni in Brazilia, ca muncitori ma refer, ingineri mai au si ei oameni buni dar foarte nationalisti, nu le place sa vorbeasca engleza asa mult cum suntem noi obligati sa o invatam, nu ca nu ar fi un lucru bun... sunt multe de spus... mare atentie viitorilor angajati!