Gălăţeni care au uimit lumea / Adrian Bejan

Gălăţeni care au uimit lumea / Adrian Bejan
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

De ce atleţii negri obţin rezultate mai bune decât cei albi sau de ce medaliile la nataţie sunt câştigate de înotătorii albi? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care şi le-au pus iubitorii sportului de-a lungul timpului. La toate a găsit răspuns un fost baschetbalist de performanţă (component al lotului de tineret al naţionalei României), Adrian Bejan, care este cotat acum între primii 100 de cercetători ai lumii. Bejan a explicat evoluţia contrastantă în sport dintre albi şi negri, utilizând legile locomoţiei, teoria lui stârnind multe controverse, unele chiar rasiale.

Adrian Bejan s-a născut pe 24 septembrie 1948 la Galaţi. În 1968, pe când era student în anul II la Politehnica din Galaţi, la Facultatea de Inginerie Mecanică, a câştigat o bursă la Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar în 1971 a reuşit să absolve renumita universitate americană. În 1975 şi-a doctoratul în inginerie mecanică, iar în 1984 a devenit profesor cu catedră întreagă la Universitatea Duke (Carolina de Nord). Bejan a publicat 24 de cărţi şi peste 530 de articole. De asemenea, a primit 16 titluri Honoris Causa de la universităţi din 11 state ale lumii. Cercetătorul născut la Galaţi este "apostolul" Teoriei Constructale, care "descrie inteligenţa naturii".

Teoria se bazează pe principiul potrivit căruia toate lucrurile de pe planetă curg, tinzând spre perfecţiune. Adrian Bejan a precizat, în ceea ce priveşte experienţa emigrării, că nu a simţit diferenţe culturale între societăţile americană şi română. “N-am simţit nicio diferenţa, n-aveam percepţia despre conceptul Est şi Vest”. Crescut la Galaţi într-o familie de intelectuali, tatăl veterinar şi mama farmacistă, pregătiţi şi formaţi în perioada anterioară comunismului, Adrian Bejan a învăţat că nu există diferenţe între civilizaţii. Astfel, cultura şi mediul specifice Statelor Unite au fost percepute firesc. În America s-a căsătorit cu Mary Riordan Bejan, alături de care are trei copii, William Arthur (19 ani), Teresa Mia (24 de ani) şi Cristina Adriana (26 de ani).

Citit 9842 ori Ultima modificare Joi, 13 Aprilie 2023 14:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.