Gălăţeni care au uimit lumea - Mihai Caraman

Gălăţeni care au uimit lumea - Mihai Caraman
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

În anii ’90, mai toată lumea auzise de generalul Caraman şi de celebra lui reţea de spionaj, însă puţini sunt cei care ştiu că omul care îngrozise Occidentul este gălăţean. Mihai Caraman s-a născut în comuna Oancea, pe 11 noiembrie 1928, ca fiu al grefierului Nicolae şi al Sevastei. În 1950, a absolvit Şcoala de Ofiţeri a Ministerului de Interne şi a fost angajat în cadrul Direcţiei de Informaţii Externe a Securităţii, făcându-şi specializarea la Moscova.

În perioada 1958-1968, din postura de funcţionar al Ministerului Comerţului Exterior, a organizat şi condus, la Paris, aşa-numita “reţea Caraman”, care a reuşit să sustragă o mulţime de documente ultrasecrete din sediul Cartierului General al NATO, provocând alianţei pierderi strategice imense. Cu fizic de atlet, cu un chip seducător şi cunoştinţe generale extrem de solide, Mihai Caraman a fost asemuit de multe ori cu marii aşi ai spionajului mondial. Gruparea lui Caraman se bucură încă de misterul care planează de regulă asupra spionajului, unele voci susţinând că lucra şi pentru francezi, şi pentru sovietici, în condiţiile în care Caraman a fost singurul ofiţer roman decorat de KGB.

În 1968, o parte dintre cei 13 agenţi au fost deconspiraţi, iar Caraman a fost retras în ţară, unde a îndeplinit mai multe funcţii, printre care şi pe cea de şef al Direcţiei de Informaţii Externe. După fuga lui Ion Mihai Pacepa în SUA, în 1978, Mihai Caraman a fost marginalizat şi, în scurt timp, trecut în rezervă.

A fost reactivat imediat după Revoluţie, în ianuarie 1990 fiind numit şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). În momentul în care România a făcut primele demersuri de aderare la NATO, oficialii alianţei nord-atlantice, care îi păstrau amintiri deloc plăcute din anii ’60, au cerut imperativ plecarea lui Caraman din fruntea SIE. Ba chiar Manfred Worner, şeful de atunci al NATO, a anunţat că nici măcar nu va vizita Bucureştiul cât timp Caraman va fi în funcţie. În aceste condiţii, pe 22 aprilie 1992, Mihai Caraman a fost înaintat la gradul de general-locotenent, iar “cererea” de ieşire la pensie i-a fost aprobată.

În prezent, generalul Caraman trăieşte foarte retras, la Cheia, unde are o casă de vacanţă.

Citit 12901 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Septembrie 2013 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.