Cele mai cunoscute şi mai periculoase boli virale la câini şi pisici

Cele mai cunoscute şi mai periculoase boli virale la câini şi pisici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile pentru sănătatea prietenilor necuvântători. Iar virusurile reprezentă adevărate pericole majore de care trebuie să vă protejaţi animalele de companie. Cu sprijinul Anamariei Dandeş, coordonator "Oameni de bine - pentru oameni și animale", grup de inițiativă locală constituit la sugestia Animal Society, în cadrul proiectului pe care îl desfășoară la Galați, vă oferim informaţii preţioase de la dr. Silvia Tiolan, medic veterinar.

Din start, trebuie să știți că, atât la pisici cât și la câini, virusurile sunt transmise fie prin contact direct - de pildă cu secrețiile nazale ale animalului bolnav, fie prin contact indirect - linsul unei suprafețe pe care există urme de materie fecală a unui animal purtător de virus. Acest ultim aspect, legat de contactul indirect, este foarte important și proprietarii de animale trebuie să fie extrem de precauți, cele mai multe dintre virusuri având abilitatea de a supraviețui în mediu pentru perioade lungi de timp. "Cheia este respectarea schemei de vaccinare și evitarea pericolelor până la instalarea imunității - recomandăm ferm ca, până la terminarea schemei de vaccinare, animalul să nu ia contact cu alte animale sau să iasă afară", spune medicul veterinar gălățean.

De asemenea, proprietarii trebuie să fie atenți la manifestările animalului de companie, la orice schimbare de comportament! Perioada de incubație fiind diferită de la virus la virus, se recomandă ca, la primul semnal că ceva nu este în regula cu pisica sau cățelul nostru, să programăm o vizită la veterinar și patrupedul să primească ajutor specializat.

Dintre cele mai cunoscute şi mai periculoase boli virale amintim: în cazul câinilor - parvoviroza, jigodia și coronaviroza, iar la pisici - panleucopenia, rinotraheita, caliciviroza şi peritonita infecţioasă felină. Acestea pot fi diagnosticate pe baza istoricului animalului, semnelor clinice și a testelor rapide sau de laborator.

Tratamentul trebuie început imediat după diagnosticare, întârzierea prezentării la medic cu animalul bolnav putându-i fi, deseori, fatală acestuia.

Tocmai de aceea, mesajul de stăpân responsabil şi iubitor al Anamariei Dandeş este cât se poate de clar: "Trataţi-vă animalele ca pe membri ai familiei. Fiți atenți la eventualele schimbări de comportament, apetit, la suferința lor. Mergeți la medic cu animalele ce dau semne de boală și nu încercați tratarea acestora acasă sau cu metode auzite, gen ars pe nas sau alte grozăvii. Fiți pentru animalele voastre de companie cine cred ele că sunteți: prieteni adevărați".

Săptămâna viitoare vă vom oferi informaţii despre parvoviroză.

Citit 953 ori Ultima modificare Joi, 20 Ianuarie 2022 17:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.