Absolvenţii, aşteptaţi la agenţiile de muncă

Absolvenţii, aşteptaţi la agenţiile de muncă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ din Galaţi, promoţia 2018, se pot înregistra în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în maximum 60 de zile calendaristice de la absolvire. Dacă fac asta, ei vor beneficia de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Conform informaţiilor furnizate de AJOFM Galaţi, pentru absolvenţii de liceu din promoţia 2018, termenul de 60 de zile, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, începe cu ziua de 25 mai 2018, care este specificată ca data de încheiere a anului şcolar pentru clasele terminale din învăţământul liceal. În cazul elevilor care au corigenţe şi nu au situaţia încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile începe de la data susţinerii şi promovării examenului de corigenţă.

Pentru absolvenţii de studii superioare din promoţia 2018, termenul de 60 de zile se calculează de la finalizarea studiilor anului terminal (data promovării ultimului examen) sau de la data susţinerii şi promovării examenului de licenţă.

Înregistrarea absolvenţilor ca persoane în căutarea unui loc de muncă se realizează la sediul AJOFM Galaţi din str. Domnească nr. 191, la sediul ALOFM Tecuci din str. Mihail Kogălniceanu nr. 60, Bl. A 2, parter sau la sediul ALOFM Tg.Bujor din str. Eremia Grigorescu nr. 28, în funcţie de domiciliu. Documentele necesare sunt actul de studii (original şi copie), actul de identitate (original şi copie) şi o adeverinţă medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale.

Absolvenţii în vârstă de minimum 16 ani care, în 60 de zile de la data absolvirii, nu au reuşit să se angajeze pot beneficia, la cerere, de indemnizaţie de şomaj. Aceasta este egală cu 50 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, pentru o perioadă de 6 luni, dacă cererea este înregistrată în termen de maximum 12 luni de la expirarea celor 60 de zile. Documentele necesare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj sunt aceleaşi ca la înregistrarea în evidenţa AJOFM.

Absolvenţii care au depăşit termenul de 60 de zile pentru înregistrarea la AJOFM şi cei care, la data solicitării, îşi continuă studiile şi urmează o formă de învăţământ nu beneficiază de "şomaj".

Citit 7080 ori Ultima modificare Joi, 24 Mai 2018 17:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.