SPECIAL VL (FOTO și VIDEO) Între Galaţi şi Antarctica - incredibil, dar adevărat! Un spărgător de gheaţă, reprodus din piese de Lego!
Foto: Australian Antarctic Division

SPECIAL VL (FOTO și VIDEO) Între Galaţi şi Antarctica - incredibil, dar adevărat! Un spărgător de gheaţă, reprodus din piese de Lego!
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Spărgătorul de gheaţă "Nuyina", construit în Şantierul Naval Damen Galaţi pentru Divizia Antarctică Australiană a devenit, chiar înainte de lansare, o vedetă a expoziţiilor de popularizare a misiunilor ştiinţifice de explorare a Polului Sud. Zeci de mii de vizitatori au putut deja să-i afle "secretele" până în cele mai mici detalii, la propriu, graţie modelului realizat din… piese de Lego de Ryan "The Brickman" McNaught, o celebritate printre fanii cunoscutelor figurine modulare.

Modelul spărgătorului de gheaţă "Nuyina" construit din piese Lego este departe de a fi doar o simplă jucărie. Ryan "The Brickman" McNaught este unul dintre puţinii artişti certificaţi oficial de Lego - doar 14 la nivel mondial - pentru măiestria cu care a reuşit să realizez din piesele modulare unele dintre cele mai uimitoare diorame, modele arhitectonice, sculpturi şi, mai nou,… spărgătoare de gheaţă. Ca într-un veritabil şantier naval în miniatură, artistul a dat importanţă fiecărui element constructiv, astfel încât să reproducă cu fidelitate nava construită la Galaţi. Nu mai puţin de 117.612 piese şi 237 de ore de muncă (aproape 10 zile, non-stop!) au fost necesare pentru construcţia replicii cu o lungime de 3,5 metri a spărgătorului de gheaţă menit să dea piept cu Oceanul Antarctic!

Nava amiral a Diviziei Antarctice

Nu este de mirare că Ryan şi-a ales drept model spărgătorul de gheaţă construit la SN Damen Galaţi. Nava "Nuyina" este, într-adevăr, o navă senzaţională, una cum se construieşte doar o dată în câteva decenii, ce poate rivaliza prin complexitate, echipamente, capabilităţi tehnice şi ştiinţifice chiar şi cu o… navă spaţială! "Nuyina" este cea mai mare investiţie a guvernului federal australian dintr-un program mai amplu destinat Antarcticii, în valoare de aproape 2 miliarde de dolari, în care sunt cuprinse inclusiv proiectarea, construcţia, operarea şi mentenanţa navei. În fapt, "Nuyina" este menită să devină, începând din 2020, nava amiral a Australiei în misiunile antarctice, urmând să o înlocuiască pe veterana gheţurilor sudice - "Aurora Australis", ce are deja 30 de ani de activitate în slujba cercetării ştiinţifice şi a susţinerii activităţii bazelor australiene din Antarctica.

Lego "Nuyina", piesă de senzaţie

Impresionat de proiectul "Nuyina", Ryan "The Brickman" McNaught a contactat la începutul anului trecut Divizia Antarctică Australiană şi de acolo a primit o mulţime de informaţii despre viitorul spărgător de gheaţă - fotografii, imagini, planuri, tot felul de detalii interesante despre construcţia şi viitoarele misiuni ale navei printre gheţurile antarctice.

Misiunea artistului a fost de a "comprima" în piesele Lego acest colos al mărilor, ce va avea o lungime de 156 de metri şi o capacitate de 23.400 de tone. Dar dincolo de asta, o provocare a fost reprezentarea multiplelor spaţii de pe o asemenea navă de cercetare, cu tot felul de facilităţi, inclusiv pentru operarea elicopterelor sau pentru derularea misiunilor subacvatice. Nava va putea găzdui 116 oameni de ştiinţă, dar va putea transporta şi încărcături, echipamente şi personal pentru staţiile antarctice. Iar Ryan "The Brickman" McNaught a ţinut să pună în evidenţă toate aceste detalii, într-o variantă cât mai atractivă pentru cei care vor admira "Nuyina".

"Am recreat totul din Lego şi am «tăiat» pe jumătate (secţiune longitudinală - n.r.), pentru a putea vedea tot ce se întâmplă în această navă fascinantă. Toţi oamenii de ştiinţă fac lucruri «nebuneşti» acolo. De exemplu, bagi de seamă că au găsit… un extraterestru într-un cub de gheaţă. Avem multe glume şi chestii amuzante de felul acesta, dar am cuprins, de asemenea, la modul cât se poate de serios şi partea ştiinţifică a navei", a explicat Ryan cum a realizat varianta Lego a navei "Nuyina". Acesta a precizat că, fiind vorba de un spărgător de gheaţă, pentru a-i reda mai bine forţa şi capacitatea de a străbate gheţurile, nava a fost reprezentată ca şi cum tocmai ar înainta cu prova ridicată peste o banchiză antarctică.

După "lansarea" în varianta Lego, nava "Nuyina" a fost, în 2018, în Australia, într-un veritabil turneu naţional, fiind unul dintre principalele puncte de atracţie ale Brickman Awesome Exhibition, dar a fost prezentată de Divizia Antarctică Australiană zecilor de mii de vizitatori de la Antarctic Experience, Australian Antarctic Festival sau Festival of Bright Ideas. "Nava, în varianta Lego, dă tuturor o şansă de a vedea cum va fi viaţa pe noul spărgător de gheaţă al Australiei care va naviga în Antarctica", a subliniat Rob Bryson, manager al programului de modernizare al Diviziei Antarctice Australiene. De altfel, cu excepţia perioadelor în care va fi în turnee, modelul Lego al navei "Nuyina" va fi expus la loc de cinste la sediul central al Diviziei Antarctice Australiene, din Kingston.

Repere în construirea navei "Nuyina"

Contractul pentru construirea la Galaţi a spărgătorului de gheaţă destinat Diviziei Antarctice Australiene a fost semnat între reprezentanţii guvernului australian, contractorul britanic SERCO şi Grupul Damen, în aprilie 2016, la Hobart (Tasmania). Proiectată pentru a efectua atât operaţiuni de cercetare, cât și aprovizionare în apele antarctice, "Nuyina" are o lungime de 165 de metri, va putea sparge gheața groasă de 1,65 metri, la viteze de 3 noduri și va aproviziona stațiile permanente de cercetare ale Australiei cu mărfuri, echipament și personal. Ea va avea laboratoare științifice și birouri pe o suprafață de 500 de metri pătraţi. Construcţia navei a început la SN Damen Galaţi în 2017. La ceremonia oficială, conform tradiției, mai multe monede au fost plasate sub chilă, inclusiv o monedă olandeză de argint din 1642, an în care exploratorul olandez Abel Tasman a devenit primul european ce a ajuns în Tasmania. Tasmania este astăzi locul în care se află Divizia Antarctică a Australiei, iar capitala insulei, Hobart, va fi, din 2020, și portul navei.

Citit 16488 ori Ultima modificare Joi, 17 Ianuarie 2019 15:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.