Ofertă consistentă la Bursa locurilor de muncă. Numărul de ”joburi” disponibile, egal cu cel al şomerilor indemnizaţi
Foto: Cristinel Luca

Ofertă consistentă la Bursa locurilor de muncă. Numărul de ”joburi” disponibile, egal cu cel al şomerilor indemnizaţi
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Bursa generală a locurilor de muncă, organizată ieri, 12 aprilie, simultan în Galaţi şi Tecuci, de către AJOFM Galaţi, a avut o ofertă destul de consistentă. Au fost disponibile peste 1.700 de "joburi", la paritate cu numărul şomerilor indemnizaţi din judeţul Galaţi.

Încă şapte-opt firme din Galaţi şi-au anunţat pe ultimii metri participarea la ediţia de ieri a Bursei locurilor de muncă, astfel încât, la deschiderea Bursei, numărul agenţilor economici prezenţi cu standuri în corpul D al Facultăţii de Inginerie a trecut de 60. Punând la socoteală şi firmele care au oferit locuri de muncă în Tecuci, numărul total al companiilor participante a fost de 78, iar oferta locurilor disponibile a urcat la 1.702.

În condiţiile în care numărul şomerilor indemnizaţi din evidenţele AJOFM Galaţi este de aproximativ 1.500, rezultă că oferta bursei de ieri a fost de aproape "unul pe loc". Pentru o admitere la facultate, ar fi o paritate ok, numai că, atunci când vine de angajări, lucrurile sunt mult mai complicate. Pentru că, aşa cum au dovedit-o şi ediţiile din anii trecuţi ale burselor organizate la Galaţi, este foarte greu ca pretenţiile angajatorilor (experienţă, competenţă, disponibilitate la program de lucru prelungit, salarii nu foarte mari oferite) să ajungă la un numitor comun cu pretenţiile salariale şi de program ale gălăţenilor care îşi caută un loc de muncă.

Una peste alta, cel puţin la Galaţi, bursa de ieri a avut un succes mai mare decât în anii precedenţi, când numărul "vizitatorilor" nici măcar nu-l egala pe cel al locurilor oferite. De data asta, conform estimărilor reprezentanţilor AJOFM, numărul persoanelor în căutarea unui loc de muncă participante la eveniment a fost de 1.750, din care 1.500 în Galaţi şi 250 în Tecuci. Dintre acestea, 403 persoane au fost selectate în vederea angajării (350 la Galaţi şi 53 la Tecuci), iar alte patru persoane au fost angajate pe loc. Trei dintre acestea au studii medii, doar una fiind cu studii superioare.

Firmele prezente ieri la bursă activează în domenii diverse, multe dintre ele participând cu regularitate la evenimentele de acest gen organizate de AJOFM. Am remarcat, chiar după deschiderea evenimentului, o "delegaţie" adusă de la Penitenciarul Galaţi şi compusă din persoane aflate în pragul liberării. Nu a fost prima dată când s-a întâmplat aşa ceva, cei de la Penitenciarul Galaţi având şi cu alte ocazii astfel de iniţiative, de altfel lăudabile. Am remarcat, de asemenea, prezenţa cu stand a celor de la Calorgal, demers oarecum surprinzător, dacă ţinem seama că societatea tocmai a trecut prin două reprize de disponibilizări, în urma cărora a trimis acasă peste 200 de salariaţi. Asta ca acum, iată, să anunţe că are 30 de locuri vacante, din care doar trei sunt de inginer şi două de auditor intern.

Tot conform reprezentanţilor AJOFM, domeniile cu cele mai solicitate ocupaţii la bursa de ieri au fost: activităţi de investigaţie şi protecţie, construcţii de clădiri, fabricare articole de îmbrăcăminte, activităţi de secretariat, servicii suport şi alte activităţi de servicii prestate, industria metalurgică, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.

Citit 4566 ori Ultima modificare Luni, 10 Iunie 2019 15:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.