Portretul-robot al şomerului gălăţean. „Bursa” lipsei locurilor de muncă

Portretul-robot al şomerului gălăţean. „Bursa” lipsei locurilor de muncă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

La sfârșitul lunii aprilie, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Galati erau înregistrați 10.676 de șomeri, din care 4.527 erau femei. Un portret-robot al şomerului gălăţean, conform statisticilor AJOFM, ar arăta astfel: bărbat, cu vârsta între 40 şi 49 de ani, fără liceu absolvit, foarte greu ocupabil.

Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM (42,4 la sută), urmaţi de cei cu studii primare (20,21 la sută). Șomerii cu nivel de instruire inferior (învăţământ primar şi fără studii, învăţământ gimnazial, învăţământ profesional/arte şi meserii) reprezintă 85,01 la sută din totalul șomerilor înregistrați. Cei cu studii medii (liceale şi postliceale) reprezintă 12,19 la sută, iar şomerii cu studii superioare au o pondere de 2,80 la sută din total.

După grupele de vârstă, cei mai numeroşi şomeri gălăţeni, 3.394, au între 40 şi 49 de ani. Ponderi importante mai au cei peste 55 de ani (2.506), între 50 şi 55 de ani (2.145 persoane) şi cei cu vârste între 30 şi 39 de ani (1.629 la număr).

Structura șomerilor gălăţeni înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 6.035 persoane foarte greu ocupabile, 4.014 greu ocupabile, 457 mediu ocupabile, iar 170 sunt persoane ușor ocupabile. Pentru stabilirea acestor niveluri de ocupabilitate sunt luate în calcul mai multe criterii, cum ar fi cele care ţin de zona geografică, de nivelul studiilor, de vârstă. Contează, de asemenea, şi criteriile ocupaţionale ce ţin de natura sezonieră a activității prestate, de experiența profesională, de calificarea şi ocupaţia relevantă.

Absolvenţii, aşteptaţi să se înregistreze la AJOFM

Absolvenţii institutiilor de învăţământ, promoţia 2019, se pot înregistra în evidenţa AJOFM ca persoane în căutarea unui loc de muncă, în termen de 60 de zile calendaristice de la absolvire, pentru a putea beneficia de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor  pentru  şomaj  şi  stimularea  ocupării  forţei  de  muncă. Pentru  absolvenţii  de  liceu din promoţia  2019,  termenul  de  60  de  zile,  indiferent dacă ei au promovat sau nu bacalaureatul, a început cu data de 31 mai. În cazul celor care au corijenţe şi nu au situaţia încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile începe de la data susţinerii şi promovării examenului de corijenţă. Pentru absolvenţii de studii superioare, termenul de 60 de zile se calculează de la finalizarea studiilor anului terminal (data promovării ultimului examen) sau de la data susţinerii şi promovării examenului de licenţă/disertaţie (promoţia 2019).

Înregistrarea absolvenţilor ca persoane în căutarea unui loc de muncă se realizează la sediile AJOFM din Galaţi, Tecuci sau Tg.Bujor, în funcţie de domiciliu. Absolvenţii în vârstă de minimum 16 ani care, în 60 de zile de la data absolvirii, nu au reuşit să se angajeze pot beneficia, la cerere, de indemnizaţie de şomaj, egală cu 50 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acesteia, pentru o perioadă de 6 luni, dacă cererea este înregistrată în termen de maximum 12 luni de la expirarea celor 60 de zile.

Citit 5216 ori Ultima modificare Marți, 02 Iulie 2019 11:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.