Unde sunt banii dumneavoastră?

Unde sunt banii dumneavoastră?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Raport al Camerei de Conturi Galaţi privind finanţele publice locale pe anul 2008 * La Consiliul Judeţului s-au dat sporuri cu duiumul * Instituţii de învăţământ care nu fac bine Primăriei Galaţi * Cum nu-i fac bine nici cheltuielile de judecată şi indemnizaţiile de conducere *

Relaţia presei cu instituţia care este abilitată să se ocupe de controlul celor ce încasează şi cheltuiesc banul public, este vorba despre Camera de Conturi Galaţi, este dificilă.

Informaţiile lipsesc cu desăvârşire şi datorită faptului că acest organism are obligaţia de a raporta doar la centru şi orice informaţii pentru public trebuie cerute la Curtea de Conturi Bucureşti.

În fine, pe site-ul acestei instituţii (www.curteadeconturi.ro), explicaţiile şi informaţiile au caracter mai curând general sau, atunci când apar, sunt pe înţelesul specialiştilor.

De la 1 martie au fost puse la dispoziţia publicului, cel care are acces la calculator, răbdare şi măcar câteva cunoştinţe de specialitate, rezultatele rapoartelor „privind finanţele publice locale din exerciţiul bugetar expirat, în care sunt cuprinse şi neregulile constatate”.

Nu vă mai atragem atenţia asupra formulării. Cert este că aceste rapoarte privesc anul 2008, iar Camera de Conturi a judeţului Galaţi  nu face excepţie.

Mai mult, precizează că „acest raport reprezintă instrumentul prin care rezultatele activităţii Camerei de Conturi a judeţului Galaţi devin accesibile şi altor parţi interesate, inclusiv publicului larg, transpunând astfel în practica principiul transparenţei” etc. O transparenţă care nu lasă loc la întrebări, care dă doar ce vrea şi vine în martie 2010.

Am parcurs şi noi, cu ochiul nespecialistului, raportul amintit şi ne-a atras atenţia faptul că, la multe nereguli şi menţiuni asupra unor sume bunicele prost gestionate un loc de frunte îl ocupă Consiliul Judeţului şi Primăria municipiului Galaţi. Există însă nereguli şi la multe primării din teritoriu.

O să cităm doar câteva exemple, cu promisiunea că vom reveni asupra acestui material, care nu răspunde decât în parte la numeroasele probleme pe care atât presa cât şi contribuabilul gălăţean şi le-au tot pus în ultimii ani.

Sporuri necuvenite la CJ

„Pe unităţi administrativ-teritoriale şi pe instituţii publice din subordine, cele mai importante prejudicii au fost constatate la (Anexa nr. 2):

- Consiliul judeţului Galaţi: 3.888 mii lei reprezintă sporuri şi alte drepturi acordate funcţionarilor publici şi personalului contractual în baza Contractului/Acordului colectiv de muncă, care exced prevederilor legale.”

Primăria Galaţi, între cheltuieli de judecată şi indemnizaţii de conducere

„- Primăria municipiului Galaţi: cu suma totală de 1.409,4 mii lei, din care suma de 715,8 mii lei se regăseşte la 4 ordonatori terţiari de credite din subordine:

·    Grup Şcolar Industrial de Marină Galaţi cu suma de 44,8 mii lei,

·    Grup Şcolar Radu Negru Galaţi cu suma de 159,7 mii lei,

·    Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” Galaţi cu suma de 408,6 mii lei

·    Centrul financiar nr. 16 – Şcoala nr. 10 „Petre Ţuţea” Galaţi cu suma de 102,7 mii lei.

la Primăria municipiului Galaţi, suma de 693,6 mii lei aferentă activităţii proprii este rezultatul efectuării unor plăţi din credite bugetare pentru achitarea unor cheltuieli stabilite de instanţele judecătoreşti (cheltuieli de executare silită, cheltuieli de judecată, amenzi de 20% din salariul minim brut pe economia naţionala pentru fiecare zi de întârziere, despăgubiri în cuantum de 20% din salariul minim brut pe economie către reclamant pentru fiecare zi de întârziere) pentru nepunerea în executare a unor hotărâri judecătoreşti, fără a se dispune măsuri pentru stabilirea eventualelor răspunderi şi recuperarea acestora de la persoanele vinovate (527,9 mii lei);

165,7 mii lei reprezintă indemnizaţii de conducere (158,2 mii lei) şi diferenţe salariale acordate fără bază legală (7,5 mii lei);

- suma de 715,8 mii lei, constatată la cei 4 ordonatori terţiari de credite menţionaţi mai sus reprezintă drepturi de natură salarială acordate fără bază legală şi documente justificative (prevederi legale, hotărâri judecătoreşti, Contracte/Acord colectiv de muncă).”

Şi oraşe, şi comune

Sunt menţionate în continuare:

-    Primăria comunei Bereşti-Meria (181,3 mii lei),

-    Primăria comunei Lieşti (353,7 mii lei),

-    Primăria comunei Tudor Vladimirescu (568,2 mii lei),

-    Primăria comunei Vânători (561 mii lei),

-    Primăria comunei Şendreni (840,8 mii lei),

-    Primăria comunei Ţepu (160,2 mii lei),

-    Primăria oraşului Târgu-Bujor (50,9 mii lei)

-    Primăria comunei Piscu (87,9 mii lei).

Suma totala de 2.804,0 mii lei reprezintă sume cuvenite bugetului de stat ca urmare a utilizării nelegale a fondurilor acordate din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului şi Fondul naţional de dezvoltare la dispoziţia Guvernului.

Urmează Primăria comunei Buciumeni: 333,0 mii lei, Primăria comunei Măstăcani: 253,0 mii lei, fiecare cu motivarea respectivă.

Dacă vreţi să vă informaţi, intraţi pe site şi citiţi mai departe. Noi o să căutăm primăriile care nu au probleme să le întrebăm ce au făcut, pentru că cele menţionate, evident, au introdus cauzele pe rolul instanţelor de contencios administrativ şi fiscal competente. Doar nu credeaţi că au plătit?

În fotografie, sediul Curţii de Conturi

Citit 1770 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.