Nava de cercetare construită la Galaţi a plecat spre Antarctica
Foto: Australian Antarctic Division

Nava de cercetare construită la Galaţi a plecat spre Antarctica
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Spărgătorul de gheață "Nuyina", construit în Șantierul Naval Damen Galați pentru Divizia Antarctică Australiană, a încheiat probele de mare din Marea Nordului și, după ceremonia de livrare, a părăsit, pe 1 septembrie, portul Vlissingen (Olanda) și a început călătoria de 24.000 km spre portul Hobart, din Tasmania, unde este așteptat să ajungă la sfârșitul lunii octombrie.

Spărgătorul de gheaţă "Nuyina" este cea mai complexă navă construită în ultimele decenii de navaliştii gălăţeni. În ultimele luni, nava s-a aflat la Vlissingen, în Olanda, pentru ultimele activităţi de punere în funcţiune a echipamentelor (commissioning) şi efectuarea probelor de mare. Construirea spărgătorului de gheață este parte a unui proiect mai amplu, în valoare de 2 miliarde de dolari, din cadrul programului de explorări antarctice derulat de Australia.

După ce a trecut testele din Marea Nordului, "Nuyina" este acum gata să înfrunte gheţurile antarctice, acolo unde va înlocui în serviciu RSV "Aurora Australis", la rândul ei navă emblematică pentru misiunile de explorare derulate de Divizia Antarctică Australiană în ultimele decenii.

În cursul călătoriei spre portul Hobart, acolo unde se află sediul Diviziei Antarctice Australiene, "Nuyina" se va abate până la marginea gheții marine care înconjoară Antarctica și va fi un bun prilej pentru echipajul australian de a testa capacitățile navei într-o călătorie pe mare.

"Această călătorie este similară cu o testare pe care ați face-o dacă ați cumpăra o mașină", a declarat directorul Diviziei Antarctice Australiene, Kim Ellis. "Va fi o ocazie uimitoare de a vedea această navă în acțiune, pe vreme dificilă, într-o călătorie cu adevărat extinsă."

La rândul său, comandantul navei, căpitanul Gerry O'Doherty, un veteran al călătoriilor antarctice australiene anterioare, recunoaște că are ceva "fluturi în stomac" de când a preluat cârma navei pentru prima dată. "Sunt un pic nervos, dar și foarte entuziasmat", a spus el. "Este ceva fantastic să livrezi un spărgător de gheață nou-nouț, care a fost proiectat și construit personalizat pentru Programul Antarctic Australian. "Oamenii din Hobart vor fi uimiți când vor vedea dimensiunile navei. Este foarte impunătoare și foarte impresionantă."

Odată ce va sosi la destinație, "Nuyina" va parcurge o nouă perioadă intensivă de testare, punere în funcțiune și certificare a diferitelor sisteme și capabilități, inclusiv teste de gheață în Antarctica. "În următorii doi ani, vom testa și certifica diferitele capabilități ale navei, cum ar fi capabilitățile logistice, capacitatea de transportare a pasagerilor și transportarea combustibilului și gama incredibilă de sisteme științifice la bord", a explicat directorul Diviziei Antarctice Australiene, Kim Ellis. "Nava va avea un serviciu de 30 de ani în exploatare, iar acești doi ani de testare ne vor pregăti pentru un viitor foarte lung și sigur", a adăugat el.

Ministrul Mediului din Australia, Hon Sussan Ley, ținea recent să aprecieze cooperarea foarte bună dintre echipa Diviziei Antarctice Australiene, navaliştii de la Damen şi tehnicienii operatorului Serco, care şi-au unit forţele pentru realizarea acestei nave excepţionale. "Pornind de la un concept naval original, realizat în Danemarca, spărgătorul de gheaţă a fost adus la viaţă, pentru guvernul australian, de o companie olandeză într-un şantier naval românesc. <Nuyina> este deja o navă multinaţională", declara ministrul. "Construcția spărgătorului de gheață a fost asemănătoare unei expediții în Antarctica - un test de curaj, gândire critică și cooperare internațională", sublinia reprezentanta guvernului australian.

Spărgătorul de gheaţă "Nuyina" este aşteptat cu mare nerăbdare în Australia, unde publicul a fost ţinut la curent în mod constant cu etapele de construire a navei, fiind organizate inclusiv evenimente speciale - de la elevi la lumea academică - menite să sublinieze rolul pe care această navă excepţională îl va juca în activitatea ştiinţifică a Diviziei Antarctice Australiene.

Nava va putea găzdui 116 oameni de ştiinţă, aceştia având la dispoziţie laboratoare ştiinţifice pe nu mai puţin de 500 de metri pătraţi, dar va putea transporta şi încărcături, echipamente şi personal pentru staţiile antarctice.

În funcţie de programele ştiinţifice, spărgătorul de gheaţă "Nuyina" va executa misiuni ce pot dura şi câteva luni de zile, pe durata unui întreg sezon antarctic.

Foto: Australian Antarctic Division

Citit 4808 ori Ultima modificare Duminică, 22 Ianuarie 2023 11:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.