Firme tari în datorii?

Firme tari în datorii?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În 2009, veniturile proprii pe cap de locuitor ale municipalităţii au fost de 927.000 lei, din aceştia mergând spre investiţii 278.000 lei/cap de locuitor * 31.670.000 lei, neîncasaţi la buget * La finele anului trecut, 78 de societăţi erau datornice la impozit pe clădiri, 12 la chiria pe teren şi şase la plata concesiunilor * Pe lista datornicilor se află firme grele, ca Martens, Melcret AT, Apaterm, CFR SA, Cozamin SRL * Îi împuşcăm pe datornici? *

Execuţia bugetului pe 2009 a fost votată cu greu la ultima şedinţă a Consiliului Local. Dacă la o privire de ansamblu găurile nu par prea mari, luate cu amănuntul, acestea se cam adâncesc.

Potrivit documentelor oficiale, veniturile la bugetul local s-au realizat în proporţie de 93,5 la sută. cu o diferenţă de 31.670.000 de lei.

Nerealizarea de 31.670.000  de lei provine din: venituri proprii - 23.667.000 de lei, sume defalcate din TVA - 3.106.000 de lei şi subvenţii de la bugetul de stat - 3.177.000 de lei şi de alte venituri. 

Cea mai mare nerealizare provine din venituri proprii care s-au realizat în proporţie de 92,1 la sută. Impozitele şi taxele pe proprietate s-au realizat în proporţie de 81,5 la sută.

La impozitul pe clădiri persoane juridice, procentul de încasare este de 83,1 la sută, nerealizarea în sumă de 8.224.000  lei provine în principal de la cele 78 de societăţi aflate pe lista datornicilor.

Nume grele

Criza s-a făcut simţită în buzunarele societăţilor. Printre datornici, la finele anului 2009, figurează Apaterm – 482.045 de lei debit, Mailoo Construct SRL – 12.535 de lei debit, Martens SA – 253.858 de lei debit, Menarom – 121.736 de lei debit.

Societatea Melcret AT a preşedintelui Comisiei de Buget Finanţe a Consiliului Judeţului, Alexandru Teodorescu, figura la finele anului ca fiind datoare cu  41.883 de lei la impozitul pe clădiri şi cu 5.097 de lei pe concesiuni.

Din păcate, consilierul nu a putut fi contactat pentru a ne spune dacă între timp şi-a plătit datoriile.  Directorul Direcţiei de Fiscalitate a Primăriei, Elena Lovin, ne-a declarat că o parte din aceste datorii au fost plătite sau se află în diverse stadii de executare.

„Înţelegem situaţia dificilă în care se află firmele care încearcă pe toate căile să-şi achite datoriile”.

„Am avut discuţii cu ele, ne-au cerut amânări, dar nu-i putem scuti de plata majorărilor pentru întârziere. Datoriile vor trebui achitate”, ne-a declarat Elena Lovin.

Funcţionarii, de vină pentru nerealizări

Viceprimarul PNL Mircea Cristea a tras semnalul de alarmă în privinţa încasărilor la buget şi i-a acuzat pe funcţionarii de la fiscalitate că nu şi-au făcut treaba:

„Nu pot să nu constat faptul că deficitul este de 24 la sută şi că pe de o parte la impozitul şi taxa pe clădiri ne-am propus 62 de milioane şi am încasat 50”.

„Sunt deficite între 16 şi 28 la sută în tot ceea ce înseamnă impozite şi taxe pe clădiri şi terenuri, şi persoane fizice şi persoane juridice”.

„Aici s-au pierdut 4 milioane de euro prin necolectare! Subliniez situaţia dramatică la capitolul impozit pe mijloace de transport”.

„La persoane fizice am luat jumătate, iar la juridice cu 30 la sută mai puţin din cât trebuia. Oamenii au maşinile înregistrate şi noi ştim cât trebuie să luăm”.

„Din punctul de vedere al efortului Primăriei şi a funcţionarilor care se ocupă de colectarea taxelor, ne aflăm în pragul catastrofei!”.

„Dacă repetăm anul acesta, se duc zece milioane de euro pe care n-am fost în stare să-i strângem, activitate de colectare pentru care cineva ia leafă”.

„S-a luat leafă cu 27 la sută mai mică anul trecut dacă nu s-a făcut treaba? Nu, sunt sigur că s-au luat şi premieri!”, a declarat Cristea, care o fi ştiind ceva, că doar e viceprimar. Cum era şi anul trecut.

Îi împuşcăm pe datornici?

Consilierul local PC Picu Apostol Roman l-a contrazis pe Cristea pledând pentru puterea insuficientă a cetăţenilor de a plăti:

„Propuneţi să formăm un batalion de legionari şi să-i împuşcăm pe cei care nu plătesc! Mai interesaţi-vă în lume să vedeţi cât e colectarea!”.

Cristea l-a acuzat de populism foarte ieftin şi i-a replicat că gradul de colectare a fost întotdeauna mai mare la buget şi că e vorba de maşini care circulă pe străzi, nu de maşina de spălat:

„Avem reclamaţii că străzile nu sunt asfaltate. Banii din impozitele pe maşini trebuie să meargă la întreţinerea carosabilului”.

Linie şi socoteală

În 2009, veniturile proprii pe cap de locuitor ale municipalităţii au fost de 927.000 lei, din aceştia mergând spre investiţii 278.000 lei/cap de locuitor.

Înainte să decideţi dacă e mult sau puţin, ţineţi seama că, în 2009, Primăria a recepţionat 21 de obiective de investiţii.

Citit 2204 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.