Cum se împart 387,5 milioane de euro la nivelul județului Galați

Cum se împart 387,5 milioane de euro la nivelul județului Galați
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă, care va mobiliza la nivelul județului Galați fonduri europene în valoare totală de 387,58 milioane de euro, va fi o oportunitate de relansare a mediului de afaceri local, prin instrumentele de finanțare pe care le aduce.

După cum v-am informat în paginile ziarului ”Viața liberă”, în cursul săptămânii trecute a avut loc, la Galați, un eveniment de prezentare a principalelor instrumente pe care Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă (PTTJ) le pune la dispoziția antreprenorilor. Evenimentul a avut loc în prezența a doi secretari de stat din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Andreea Anamaria Naggar și Ovidiu Cîmpean, precum și a reprezentanților administrației publice și ai mediului de afaceri gălățean.

PTTJ Galați este parte a mai amplului Program de Tranziție Justă, prin care șase județe, respectiv Galați, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mureș și Prahova, beneficiază de o alocație financiară de 2,53 miliarde de euro, din care 2,13 miliarde de euro fonduri europene, pentru sprijinirea tranziției la o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon.

Mize economice la nivelul Galațiului

În acest context, miza la nivelul mediului de afaceri din județul Galați nu este deloc mică. Printre rezultatele așteptate în urma implementării PTTJ Galați se numără: 490 de întreprinderi nou-înființate; 1.941 de locuri de muncă create în entitățile care beneficiază de sprijin; 937 de întreprinderi beneficiare de sprijin; 4.078 de șomeri beneficiari de sprijin; 2.800 de gospodării sprijinite pentru a dobândi statutul de prosumator; 39 MW - capacitate de producție suplimentară pentru energie din surse regenerabile.

”Acest program este un instrument de trecere la o economie «verde», mai prietenoasă cu mediul și mai puțin poluantă, dar va avea și rolul de «motor» al economiei locale, prin facilitățile de retehnologizare la nivelul marilor întreprinderi, precum Combinatul Liberty Galați, dar și pentru inițierea de noi afaceri sau introducerea unor tehnologii mai avansate”, a declarat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, instituție care a avut și rol de coordonator al Grupului teritorial care a realizat PTTJ. De asemenea, CJ Galați va avea în viitor și rolul de integrator al derulării și monitorizării modului de implementare a planului la nivel teritorial.

”Galațiul avea nevoie de un astfel de program. Este o șansă de dinamizare a afacerilor la nivel local, de eliminare, măcar în parte, a unor disparități economice și sociale care se manifestă între regiunea noastră și alte zone ale țării”, ne-a declarat, la rândul său, Marian Filimon, președintele Patronatului IMM-urilor Galați.

Alocări financiare

Planul Teritorial pentru o Tranziție Justă Galați este organizat pe o serie de măsuri prioritare. Cele mai multe dintre acestea permit finanțarea afacerilor strict la nivelul mediului privat, dar există și oportunități de derulare a unor proiecte în colaborare cu o serie de instituții publice.

În cadrul măsurii ”Dezvoltare întreprinderi și antreprenoriat”, ce are drept beneficiari IMM-urile, sunt alocate 122 de milioane de euro la nivelul județului Galați, pentru proiecte ce au drept scop diversificarea, extinderea, modernizarea sau reconversia economică, inclusiv întreprinderi sociale. Prin aceeași măsură vor putea fi acordate subvenții pentru angajarea de personal.

Printr-o altă măsură a PTTJ Galați s-au alocat 39 de milioane de euro pentru dezvoltarea de incubatoare de afaceri, start-up-uri și întreprinderi de tip spin-off, ce pot fi dezvoltate de IMM-uri inclusiv în parteneriat cu autoritățile publice.

De asemenea, printr-o măsură ce vizează sprijinirea forței de muncă au fost alocate 38 de milioane de euro ce pot fi accesate de AJOFM Galați, IMM-uri și firme de formare profesională, pentru dezvoltarea și dotarea centrelor de formare profesională sau derularea unor programe de reconversie și formare a unor categorii de angajați.

De o alocare generoasă - 114 milioane de euro - vor beneficia prin PTTJ Galați și autoritățile publice, în cadrul unei măsuri ce prevede realizarea de proiecte privind energia verde și mobilitatea nepoluantă (ex: instalarea de surse de energie regenerabilă, transport public ecologic etc.).

Nu în ultimul rând, în cadrul PTTJ Galați, 26,8 milioane de euro au drept beneficiari marile întreprinderi desemnate în cadrul programului, pentru derularea unor investiții productive. Mai exact, la nivelul județului Galați, este vorba de Combinatul Siderurgic Liberty Galați, Șantierul Naval Damen Galați și CNFR Navrom Galați. ”Trebuie precizat că există reguli speciale pentru programele marilor întreprinderi. Ele nu vor intra pe finanțările pentru IMM-uri, ci va fi o schemă de ajutor de stat individuală pentru fiecare mare întreprindere, care va trebui să obțină avizul Consiliului Concurenței și apoi avizul Comisiei Europene”, a arătat Ovidiu Cîmpean, secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene.

În ceea ce privește fondurile dedicate microîntreprinderilor și IMM-urilor, oficialul a precizat că ”în prezent lucrăm la finalizarea ghidurilor de aplicare, am avut corespondență și cu Consiliul Concurenței, în perioada imediat următoare le vom lansa în dezbatere publică. Astfel, după ce vom avea eventuale observații şi sugestii de îmbunătățire, în luna aprilie vom lansa ghidul pentru microîntreprinderi, iar în mai ghidul pentru IMM-uri”.

Citit 2761 ori Ultima modificare Luni, 23 Ianuarie 2023 14:14

1 comentariu

  • postat de macarie banu
    Vineri, 27 Ianuarie 2023 19:35
    89.137.225.***
    Ha!.....pai cum sa se imparta?!....una tie,doua mie...una tie,doua mie...una tie,restul mie. Aaaaa,pai nu e corect,de ce asa?!......pai NOI ne pregatim de alegeri......
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.