Cum să ajungi cu mobila în stradă?

Cum să ajungi cu mobila în stradă?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ne-au vizitat la redacţie, zilele trecute, soţii Cazacu. Doamna, Luminiţa Cazacu, ne-a informat că locuieşte de mulţi ani, împreună cu soţul şi cei doi copii ai lor, de 14 şi 15 ani, într-un apartament cu o cameră care este proprietatea Primăriei, din blocul C2B de pe strada Cluj, din zona Siderurgiştilor Est.

Zilele trecute, familia a fost evacuată din apartament din pricina datoriilor mari la întreţinere. Acum adulţii locuiesc prin scară, cum pot, iar copiii au fost luaţi de o altă persoană, care le oferă cazare şi condiţii de trai civilizat.

Potrivit tabelului de plată afişat de Asociaţia de Proprietari din care face parte blocul C2, datoriile prezente ale familiei Cazacu la întreţinere se ridică la 21.762,76 lei, dintre care 18.979,06 reprezintă penalităţi. Sume nu tocmai  mici, să o recunoaştem.

Doamna Cazacu ne-a povestit că, de fapt, contractul de închiriere nu a fost niciodată pe numele său sau al soţului, Mitică, ci pe numele altui bărbat. Astfel, familia Cazacu a aşteptat ca respectivul contract de închiriere să expire, sperând că apoi contractul se va face pe numele lor, motiv pentru care nu şi-au putut face nici mutaţie.

Tot doamna Cazacu ne spune că într-o vreme erau cu datoriile aproape la zi, dar cineva i-a sfătuit, la un moment dat, să nu mai plătească dările, astfel încât rezilierea de contract să poată fi grăbită. Din păcate, existenţa povăţuitorului şi a sfatului în sine nu pot fi dovedite.

Un singur lucru e cert, susţin şi evacuaţii şi vecinii acestora, dar şi Primăria: familia Cazacu a achitat o sumă importantă din datoria la întreţinere în urmă cu ani buni, atunci când Mitică Cazacu a plecat cu ordonanţă din Combinat. Faptul poate fi demonstrat şi cu chitanţe. Doamna Cazacu ne spune că a plătit deja mulţi bani şi că dacă i s-ar fi eşalonat datoriile rămase, ar fi încercat să plătească în continuare.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei ne spune însă altceva: „Ordine de evacuare au existat pentru această familie încă din 2007. Între timp, domnul primar a tot graţiat familia Cazacu. Numele membrilor acestei familii figurează pe contractul de închiriere care îl menţionează alt titular. Deci şi-ar fi putut face mutaţie fără probleme. De fapt, din 2002, inclusiv Asociaţia de Proprietari a început diverse acţiuni împotriva acestei familii, din pricina datoriilor la întreţinere”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Nicoleta Manole.

Atitudinea vecinilor pare să sprijine punctul de vedere al municipalităţii. Ieri, la orele prânzului, am mers să vedem ce s-a întâmplat cu bunurile familiei Cazacu. Parte din mobilă familiei Cazacu era depozitată în holul scării de bloc, parte pe trotuarul din faţa blocului.

Două dintre vecine ne-au spus că nu îşi mai doresc sub nicio formă ca cei patru vecini să mai intre în apartamentul 89, a cărui uşa este momentan blindată. Motivul e simplu: ele nu doresc să rămână fără apă din cauza datoriilor familiei Cazacu şi că în scară trăiesc şi bătrâni cu pensie de urmaş care totuşi nu au restanţe. 

În aceste condiţii, şansele familiei Cazacu de a se întoarce în apartamentul din care a fost evacuată sunt destul de mici, astfel că părinţii se confruntă acum cu o groază de probleme, inclusiv găsirea unui domiciliu stabil pentru cei doi copii ai lor.  

Citit 1748 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.