Industria oţelului – în dezvoltare sau în faliment?

Industria oţelului – în dezvoltare sau în faliment?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O firmă de consultanţă din Franţa a demarat, la comanda FSS-Metarom, un studiu asupra stării în care se află combinatele metalurgice din România * El va fi gata în ultimul trimestru al acestui an * Liderii federaţiei speră că rezultatele studiului îi vor ajuta să obţină creşteri salariale mai mari pentru salariaţii din metalurgie *

Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor-Metarom, cea mai mare organizaţie sindicală din metalurgia românească, a comandat o analiză economică în combinatele din ţară, analiză care să ajute federaţia la următoarele negocieri salariale cu patronatele din ramură.

Studiul, care este realizat de firma franceză de consultanţă contabilă Syndex, cu date furnizate de Institutul Naţional de Statistică şi de sindicate, va releva starea actuală a unităţilor metalurgice, parcursul în perioada următoare, dar şi greşelile din trecut.

„Ne punem o întrebare: către ce se îndreaptă metalurgia românească? E bun drumul pe care îl parcurgem sau ne îndreptăm cu paşi siguri către încetarea activităţii metalurgiei din România? Ca atare, sprijiniţi de un grup de experţi, am pornit elaborarea unui studiu. Vom analiza fiecare întreprindere din România, vom vedea dacă măsurile luate din 1989 până la zi, măsurile luate de întreprinderi pe parcursul crizei economice au fost cele bune, vom vedea dacă evoluţia numărului de salariaţi e cea corectă şi dacă nu cumva companiile au încercat să-şi realizeze o cotă importantă de profit prin a da oamenii afară”.

„Va fi foarte clar şi pentru noi dacă metalurgia românească e pe drumul bun sau nu, dacă producem produsele cu valoare adăugată mare şi ne adresăm pieţei româneşti şi internaţionale corect sau nu. Vom avea, pentru prima dată din 1989, un element ştiinţific pentru discuţiile, dezbaterile şi, mai ales, negocierile atât cu zona patronală, cât şi cu Guvernul României”, a declarat preşedintele FSS-Metarom, Mircea Scîntei.

L-am întrebat pe liderul sindical cum va determina managementul companiilor metalurgice din România să ţină cont de rezultatele acestui studiu.

„De la momentul privatizărilor, nu am avut un element ştiinţific, un element de analiză pe care să-l transpunem şi pe care să-l avem la dialog. Dar atunci vom spune în felul următor: «Domnilor patroni, nu vreţi să daţi salarii mai mari pentru că nu puteţi. De ce nu puteţi? Pentru că nu aveţi bani. De ce nu aveţi bani? Pentru că produceţi ceea ce nu trebuie şi aveţi costuri uriaşe pe care le ascundeţi sub forma unui bilanţ»”.

„Vom arăta că aceste posibilităţi de dezvoltare, pentru investiţii atât în tehnologie, cât şi în mediu, în întreprinderi, există şi, mai mult decât atât, că pot realiza produse cu valoare adăugată mare, lucru care duce şi către salarii normale pentru muncitorii din România. Acest studiu arată căile către o dezvoltare a întreprinderii sau, mai ales, către un echilibru financiar”, a răspuns Mircea Scîntei.

Acesta a refuzat să dezvăluie costurile de elaborare a studiului, spunând doar că ele sunt destul de ridicate. În ce ceea priveşte rezultatele acestui studiu, liderul FSS-Metarom a declarat că ele vor fi făcute publice în luna noiembrie sau, cel mai târziu, la începutul lunii decembrie.

Citit 1659 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.