Victorie sindicală sau simplă coincidenţă, la ArcelorMittal?

Victorie sindicală sau simplă coincidenţă, la ArcelorMittal?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mişcările de protest, organizate în această săptămână de toţi sindicaliştii europeni din compania ArcelorMittal ar putea fi considerate o victorie de către aceştia. În cel mai rău caz, măsurile, sau mai bine spus, semnalele pozitive primite din partea companiei dar şi din partea Guvernului României ar putea fi interpretate drept  o coincidenţă fericită.

Europarlamentarii, îngrijoraţi de soarta angajaţilor 

Chiar în ziua în care sindicaliştii FSS Metarom Galaţi pichetau poarta Combinatului, o delegaţie de la Galaţi, Hunedoara şi Roman se afla şi la Bruxelles, unde s-a organizat un marş de protest. Potrivit unei informări de presă a Parlamentului European, la Bruxelles, sindicaliştii s-au întâlnit cu europarlamentarii Adriana Ţicău (foto 1 - PSD Galaţi), Stephen Hughes (PPE), coordonatorul PSE în chestiuni sociale şi preşedintele grupului de lucru privind restructurările, respectiv Jean-Louis Cottigny, raportor al PE  în acest domeniu şi vicepreşedinte al Comisiei de muncă şi afaceri sociale din PE.

Parlamentarii europeni au fost de acord cu sindicaliştii, subliniind că trebuie evitată folosirea crizei ca o scuză pentru reducerea numărului de locuri de muncă sau pentru a-i determina pe salariaţi să accepte diminuarea veniturilor lor, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp.

Preşedintele FSS Metarom, Mircea Scîntei, a declarat că "principalul motiv al protestului este restructurarea însoţită de îngheţarea salariilor pentru 2009, dar şi de cererile conducerii de efectuare a concediul de odihnă anticipat, de intrare în şomaj tehnic sau de reducere a timpului de lucru", chestiuni care se reflectă în "salarii mai mici pentru angajaţi, în condiţiile în care profitul companiei rămâne mare". 

Scântei a subliniat necesitatea stabilirii „unor reguli comune pentru asemenea companii care acţionează în Europa în vederea garantării unui tratament echitabil pentru angajaţii din toate statele membre ale Uniunii".

Europarlamentara gălăţeancă Adriana Ţicău, cunoscătoare a problemelor siderurgiştilor din oraşul său, a precizat că „parlamentarii europeni sunt alături de ei şi că social-democraţii europeni îi ajută în revendicările lor sociale, justificate” şi că „este esenţial ca, în contextul actualei crize economice, să facem tot posibilul pentru a păstra slujbele şi pentru a evita folosirea crizei ca o scuză pentru reducerea numărului de locuri de muncă sau pentru a-i determina pe salariaţi să accepte diminuarea veniturilor lor, chiar si pentru o perioadă scurtă de timp”.

Adriana Ţicău este de părere că şi investiţiile făcute de multinaţionalele prezente în România trebuie să aibă ca obiectiv  păstrarea slujbelor pe termen lung. Ceilalţi doi eurodeputaţi consideră o discriminare faptul că doar salariaţii ArcelorMittal resimt criza, nu şi patronatele, situaţie care „trebuie aduse la cunoştinţa CE”.

În plus, cei doi au anunţat că „situaţia salariaţilor de la ArcelorMital va fi discutată şi în cadrul grupului de restructurare al întreprinderilor, care analizează şi propune soluţii pentru cazurile de restructurări sau fuzionări de întreprinderi, astfel încât aceste procese să se realizeze ţinând cont de agenda socială şi să se asigure o situaţie de tip câştig-câştig atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori".

Guvernul, atenţionat în mod serios

Conform programului de acţiuni stabilit de FSS Metarom, miercuri, o delegaţie a liderilor sindicali din Galaţi, Hunedoara şi Roman s-a întâlnit, la Bucureşti, cu miniştrii Economiei şi Finanţelor. Potrivit declaraţiilor vicepreşedintelui FSS Metarom Galaţi, Nelu Macovei, discuţiile s-au axat pe două teme: protecţia industriei metalurgice româneşti şi menţinerea locurilor de muncă.

Pentru prima temă a discuţiei, sindicaliştii au sugerat reprezentanţilor Guvernului să se adopte o serie de măsuri fiscale (asemănătoare celor luate în SUA) prin care să se introducă taxe mari pentru produsele metalurgice din afară, stimulându-se astfel consumul şi, implicit, producţia autohtonă. Producţie ce poate fi folosită cu succes, consideră sindicaliştii, la lucrările naţionale de infrastructură.

Cât priveşte menţinerea locurilor de muncă din metalurgia românească, Nelu Macovei a precizat: „Noi socotim că aceste autodisponibilizări sunt nişte concedieri mascate. Oamenii se încântă la salariile compensatorii şi pleacă din producţie.

În plus, dacă anul trecut compania anunţa pe site-ul oficial că ar vrea, prin autodisponibilizare, să plece din companie în jur de 6.000 de oameni din UE şi alţi 3.000, din America de Sud şi de Nord, acum au schimbat cifrele. Sunt dispuşi să renunţe la 9.000 de oameni din Europa, adică avem un plus de 3.000 de oameni!

În condiţiile în care alte state dezvoltate susţin industria internă, ca Franţa sau Germania, avem semnale că plusul de 3.000 de oameni care ar putea să plece se va axa pe state mai puţin protecţioniste, precum România şi Polonia”.

Dacă discuţiile de la Guvern nu s-au încheiat cu nicio decizie concretă, Nelu Macovei spune că „măcar a fost făcut un prim pas, mai ales că s-a stabilit ca la următoarea întâlnire să participe şi reprezentanţi ai patronatelor”.

Compania nu a mai împărţit toate dividendele

Ultimul, dar poate nu cel din urmă semnal că lucrurile se mişcă favorabil pentru angajaţii ArcelorMittal vine chiar din partea board-ului companiei. „Pe site-ul companiei se arată că marţi s-au împărţit dividendele, însă, motivându-se că este criză, s-a împărţit doar jumătate din cei 2,3 miliarde de dolari anunţati iniţial. Nu ştim dacă decizia a fost cauzată de protestele noastre, dar ne place să credem că aşa este”, a mai spus Nelu Macovei.

Săptămâna viitoare, preşedintele FSS Metarom Galaţi, Adrian Adăscăliţei şi viceliderul Nelu Radu vor merge la Luxembourg pentru o întâlnire a Comitetului European de Întreprinderi, pentru a afla dacă restul de bani rămaşi după împărţirea dividendelor se va folosi, aşa cum au cerut sindicatrele, pentru investiţii în combinate. În plus, discuţiile vor încerca să clarifice şi ce combinate vor fi afectate de plusul de 3.000 de oameni preconizaţi a fi disponibilizaţi în acest an.

Citit 2186 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.