Postul îi usucă pe gălăţeni la buzunare! Mâncăm de dulce, că e mai ieftin?

Postul îi usucă pe gălăţeni la buzunare! Mâncăm de dulce, că e mai ieftin?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Regimul vegetarian nu-i chiar pentru orice buzunar * Soia costă cât kilogramul de carne de porc * Cei mai scumpi cârnaţi de grătar de pe piaţă sunt cei din plante * Nu-i ieftin nici laptele de vacă, dar cel vegetal e chiar foarte scump


 O fi postul bun şi pentru trup şi pentru suflet, dar cu siguranţă nu este cel mai indicat pentru buzunar, mai ales dacă acesta din urmă este destul de gol! Creştineşte ar fi să mâncăm mai multe vegetale decât produse din carne, dar după cerere şi ofertă se ajunge adesea ca un kilogram de şniţele de soia să coste la fel de mult ca un kilogram de carne de porc! Totuşi, aceia dintre noi care nu au în spatele casei câmpuri vaste cultivate cu legume, hambare pline cu grâu pentru pâine şi o "stână" de soia din care să scoatem brânză tofu, după bunul nostru plac, trebuie să cumpere de-ale gurii la preţurile impuse de comercianţii mai mari sau mai mici. Carevasăzică, Postul Mare nu ne curăţă doar sufleteşte şi trupeşte, ci ne curăţă şi buzunarele, dat fiind faptul că mai toţi banii noştri se vor duce, în continuare, pe alimente!

Şniţelul vegetal, mai scump decât pulpa de porc!

În Kaufland, kilogramul de şniţele de soia, care trebuie măcar fierte dacă nu şi tăvălite prin niscaiva muştar, înainte de coacere, se vinde cu 15,90 lei. Să spunem că n-ar fi prea scump, în condiţiile în care pe durata postului trebuie să mâncăm ceva mai puţin decât de obicei. Ne-am dat, însă, seama că preţul nu-i deloc bun după ce am văzut că, în galantare, pieptul de porc, cu os, costa 13,99 lei. Ce să mai spunem, văzând că spata de porc, fără os de această dată, costa ceva mai puţin decât soia, adică doar 14,99 lei! Nici nu mai merită să pomenim faptul că puiul de pus pe grill se dădea, la câteva zeci de metri de standul cu soia, cu 12,39 lei, iar pulpele nici măcar nu ajungeau la preţul de 10 lei kilogramul! Deh, cine vrea să postească, să-şi întoarcă portofelul pe dos ca să aibă ce pune pe masă!

Vaca şi oaia sunt de-o mamă cu soia!

În marketul XXL din Micro 19 am găsit telemea de vacă la preţul de 14,9 lei kilogramul. Comparativ cu brânza care se vinde în pieţe cu vreo câţiva lei în plus, am putea spune că cea din marele magazin e relativ economică, bineînţeles dacă vă place şi gustul şi o puteţi consuma cu plăcere. Problema este că nu-i de post. Brânza tofu ar merge, în schimb, în fiecare zi, inclusiv lunea, miercurea, vinerea, dar şi în toată Săptămâna Mare. Se vinde la cutii de 300 de grame. La Real costa 6,28 lei cutia, iar în XXL preţul era de 6,49 lei. Singurul supermarket unde am găsit preţuri sub 6 lei a fost Kauflandul. Oricum ar fi, kilogramul ajunge să coste circa 20 de lei, ceea ce înseamnă mai mult decât telemeaua din XXL şi aproape la fel ca brânza de provenienţă animală din Piaţa Centrală.

Cam la fel stau lucrurile şi când vine vorba despre lapte. Un litru muls de la vacă şi ambalat sub marca Oke se vinde, la Real, cu 3,85 lei. În schimb, cel mai ieftin lapte de soia, la sticlă, costă 6,49 lei. Nu vă gândiţi deja că e scump! Cel mai ieftin lapte din soia ambalat la cutie se vinde cu nu mai puţin de 11,45 lei. Şi iată iar fac boabele de soia nemodificată genetic mai mult decât o vacă şi o turmă de oi la un loc!

Cârnaţii din plante sunt cei mai scumpi

La XXL am găsit cârnaţi de 13,89 lei şi mici gata rulaţi, la caserolă, cu preţul de 11,49 lei kilogramul. La Kaufland am dat peste cotlet de porc feliat şi gata de gătit, care costa 23,99 lei. Cei mai scumpi cârnaţi de grătar costă 19,99 lei. La Real, şniţelul de porc se vindea cu 20,99 lei.

Dar tot în hyperrmarket am găsit şi salvarea gălăţeanului care ţine post sau a vegetarianului care vrea să meargă la grătar: un fel de cârnaţi vegetali care costă nu mai puţin de 23,16 lei kilogramul! Mai scump decât porcul şi decât amestecul de porc cu vită! În regulă, e bine să mâncăm legume, dar parcă nici cârnaţi umpluţi cu avocado sau cine ştie ce alt fruct exotic nu merge să aruncăm pe grătar, la câtă sărăcia e prin oraş!

Scumpele noastre legume şi fructe

Cele mai ieftine fructe se găsesc prin pieţe. Spre exemplu, în Micro 19 am văzut, ieri, mere mai mici şi mai urâţele, dar sănătoase, la 1,5 lei. În Micro 17, mere cam de aceleaşi dimensiuni, dar frumoase, cu coajă lucioasă, se vindeau tot la 1,5 lei kilogramul. Cele mai scumpe mere ajung în pieţe la preţul de 3 lei per kilogram, iar în supermarket se învârt în jurul valorii de 4,99 lei. Perele nu sunt ieftine niciunde, preţurile începând de pe la 7 lei şi ajungând până la 10 lei. Mai bine aşteptăm să vină toamna şi să punem deoparte pentru Postul Crăciunului! Portocale am văzut, spre exemplu, în supermarketul Real la preţul de 9,99 lei punga de trei kilograme, în vreme ce preţul din Piaţa al kilogramului era de 2,7 lei. Un ananas, la Real, costă 7,99 lei, iar pepenii se vând cu 3,99 lei kilogramul. Alegerea pentru desert vă aparţine, deci: o prăjitură de 5 sau 6 lei sau o salată de fructe de peste 10 lei! A doua e mai sănătoasă, dar e faliment curat pentru bugetul familiei! Ciupercile, ambalate frumos la caserole, ajung să coste în magazine cam 14 lei kilogramul, în vreme ce în Piaţa din Micro 17 le găsiţi tot la 7 lei. Cartofi ieftini am găsit în Micro 17, la 1,5 lei kilogramul. Şi spanacul se mai ieftineşte un pic. Cel pălit se dădea cu 2 lei, în piaţa din Micro 19, iar cel bun ajungea, în Micro 17, la 6 lei. Morcovi găsiţi şi cu 1,8 lei, iar broccoliul nu prea scade sub 5 lei inflorescenţa. Aşa se face că este mai ieftin să punem în farfurie mai multă carne şi mai puţină garnitură!

Citit 2442 ori Ultima modificare Marți, 16 Aprilie 2013 18:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.