De cât oţel este nevoie pentru salvarea Combinatului?

De cât oţel este nevoie pentru salvarea Combinatului?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Discuţiile legate de reducerea producţiei la combinat, dar şi de faptul că acest lucru ar duce la disponibilizări sunt, zilele acestea, din ce în ce mai aprinse. Iniţial, această problemă s-a pus în cadrul unei discuţii care a avut loc zilele trecute la Guvern şi la care au participat liderii FSS Metarom, reprezentanţi ai conducerii Combinatului şi ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Se pare însă că, până în acest moment, o astfel de soluţie care ar putea  arunca în aer situaţia economico-socială din întreg oraşul pare doar o variantă extremă şi îndepărtată.  

Prezent ieri la Galaţi, preşedintele FSS Metarom, Mircea Scântei (foto), a subliniat că  nu există date clare în ce priveşte producţia şi că nu se pot face previziuni pertinente pe marginea acestui subiect.

"Anul trecut, producţia a fost undeva la patru milioane şi jumătate de tone de oţel lichid, iar pentru anul acesta informaţiile aruncate pe piaţă sunt contradictorii. În anumite părţi se vorbeşte despre 2,5 - 3 milioane de tone, în vreme ce în discuţiile oficiale cu reprezentanţii guvernului, cei de la ArcelorMittal au făcut referire la 1,5 milioane de tone. Este clar că există confuzii şi în ce priveşte producţia estimată pe anul 2009.

Ţinem însă cont că există o normă europeană care prevede ca în combinate de talia Sidex, limita minimă este de 500 de tone de oţel pentru fiecare salariat. Aşa că, dacă facem un calcul simplu, cei de la Combinat ar putea invoca faptul că pot funcţiona cu 3000 de salariaţi.

Reprezentanţii ArcelorMittal au spus însă că atunci când se vorbeşte despre 1,5 milioane de tone se vorbeşte despre o cantitate probabilă, aferentă anului 2009 şi că, dacă ar fi aşa, este vorba despre o reducere de conjunctură a producţiei şi nu duce la disponibilizare de personal", a declarat ieri Mircea Scântei.

Acesta a mai spus că e destul de îndepărtată o astfel de soluţie, iar în acest sens a exemplificat cu o situaţie din trecutul Combinatului: „În 1992, Combinatul a trecut printr-o perioadă de criză despre care în România nu s-a prea vorbit. La acel moment, conducerea Combinatului a avut mare - mare grijă să realizeze o producţie de 2,9 milioane de tone de oţel, în aşa fel încât să fie acoperite toate cheltuielile şi să nu înregistreze pierderi. Nu cred că s-a schimbat ceva între timp pentru că au rămas aceleaşi utilaje", a mai spus liderul FSS Metarom.

Citit 1206 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.