Impozitul minim, trecut la formularul 100 ?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un proiect de modificare a formularului 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat” a fost lansat în dezbatere publică pe site-ul ANAF, informează DGFP Galaţi.

Mai exact, este vorba de un proiect de modificare a Ordinului preşedintelui ANAF nr.101/2008, privind aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă. Modificarea se impune ca urmare a introducerii, pentru anumite categorii de contribuabili, a obligaţiei plăţii unui impozit minim în funcţie de veniturile realizate. 

Având în vedere aceste modificări legislative, pentru a se putea cuantifica efectele introducerii acestui sistem de impozitare, s-a propus introducerea unui rând suplimentar în formularul  100 “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, precum şi a instrucţiunilor corespunzătoare, în ce priveşte declararea impozitului minim datorat, stabilit în conformitate cu dispoziţiile art.18 din Legea nr.571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, rândul  ”Impozit minim” ar urma să fie completat de către persoanele juridice române, altele decât societăţile comerciale bancare, persoane juridice române şi sucursalele din România ale băncilor, persoane juridice străine, precum şi de persoanele juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România, numai în cazul în care suma reprezentând impozitul pe profit, respectiv impozitul pe veniturile microîntreprinderilor stabilită în conformitate cu dispoziţiile Legii nr.571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, este mai mică decât impozitul minim datorat.

În această situaţie, în formular se va declara atât impozitul pe profit, respectiv impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, cât şi impozitul minim datorat.

Eventualele sugestii, propuneri sau opinii legate de acest act normativ pot fi transmise ANAF inclusiv pe cale electronică, la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Citit 800 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.