Unde îşi depozitează Combinatul deşeurile?

Unde îşi depozitează Combinatul deşeurile?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Închiderea haldei de zgură de la ArcelorMittal Galaţi generează de mai multă vreme discuţii despre felul în care compania siderurgică care deţine combinatul de la Galaţi va reuşi să îşi onoreze obligaţiile de mediu.

Vom lăsa la o parte aspectele legate de cât de tare şi-au bătut capul până acum cei de la Combinat pentru a-şi onora întocmai aceste obligaţii (deşi acesta nu este nici pe departe un subiect minor) şi ne vom referi doar la noul depozit de deşeuri pe care ArcelorMittal intenţonează să îl înfiinţeze în Valea Lupului, pe amplasamentul unei vechi hale de piese de schimb.

Vorbim aşadar despre un proiect controversat, asta pentru că locaţia nu a fost încă deschisă şi nu se ştie nimic despre felul în care ArcelorMittal gestionează în acest moment deşeurile, dar şi pentru că există dispute în ceea ce priveşte avizele necesare pentru înfiinţarea noii platforme.

Obligaţii nerespectate

Să începem însă cu începutul: autorităţile de mediu din Galaţi sunt preocupate în această perioadă de felul în care ArcelorMittal Galaţi gestionează problema deşeurilor generate în urma producţiei, după ce depozitul de zgură de pe malul bălţii Mălina a fost închis. Cei de la Agenţia de Protecţie a Mediului Galaţi susţin că, deşi compania a luat la cunoştinţă, asumându-şi obligaţiile de mediu, nu a onorat toate aceste răspunderi.

Mai precis, spun cei de la APM, "obligaţiile asumate prin avizul de mediu la închiderea haldei de zgură, referitoare la alternativa de gestionare a deşeurilor generate după 16 iulie 2009, sunt obţinerea actelor de reglementare pentru noul depozit de deşeuri industriale, execuţia depozitului de deşeuri şi stabilirea post-închidere a amplasamentului depozitului de deşeuri închis. Realizarea acestor obligaţii de mediu asumate de către societate sunt în strânsă legătură cu Proiectul tehnic de închidere a depozitului de deşeuri Halda de zgură, care nu a fost depus la APM nici până la această dată", se susţine într-o notă a autorităţii menţionate mai sus.

Doar o propunere

Potrivit Mirabelei Ingrid Miron, directorul Agenţiei locale de Mediu înainte de 16 iulie 2009, cei de la ArcelorMittal şi-au anunţat, prin corespondenţă, intenţia de amenajare a unui spaţiu de stocare temporară a deşeurilor nepericuloase, loc în care urmează să se desfăşoare activităţi de recuperare şi valorificare a 80 la sută din cantitatea de deşeuri de aici.

"Nu avem nici o problemă cu asta. Este o soluţie pe care o considerăm a fi una acceptabilă în acest condiţii, însă ei se află deocamdată în faza de propunere de soluţii. Nu s-a întreprins nimic concret pentru obţinerea avizelor necesare, care să poată duce la înfiinţarea şi funcţionarea noii platforme", ne-a spus directorul Agenţiei.

Dincolo de cele spuse de către sursa citată, situaţia pare cu atât mai complicată cu cât există informaţii certe că pe platforma siderurgică a început deja amenajarea zonei unde se instalează un gard şi bariere.  

Cu sau fără aviz?

Gurile rele ar zice că şefii Combinatului, maeştrii în interpretări de obligaţii şi în onorarea derogărilor succesive referitoare la datoriile pe care le au faţă de mediu, au toate şansele să se strecoare şi de această dată fără să poată fi sancţionaţi şi, într-un fel sau în altul, să împace şi capra (dând senzaţia că şi-au îndeplinit datoriile) şi varza (adică pe ei, cu o soluţie care să le convină şi pentru care să nu fie nevoiţi să investească prea mult).

Cum se poate întâmpla asta? E simplu! În primul rând, cei de la Combinat vin cu propunerea să înfiinţeze un depozit temporar, din care deşeurile vor fi recuperate în permanenţă. Fiind temporar şi nu definitiv, nu au nevoie de autorizaţii, documente sau avize ale autorităţilor de mediu, ne-au spus surse apropiate companiei. Dacă asta e legea românească, până la urmă, ei nu fac altceva decât să se conformeze.

Aceasta poate fi cheia întregului subiect, motivul pentru care au depăşit termenul la care erau obligaţi să depună proiectul tehnic de închidere a haldei vechi (care trebuia să cuprindă explicaţii despre ce se va întâmpla de acum înainte cu deşeurile). Acest lucru este însă contrazis de către reprezentanţii Agenţiei de Mediu, care susţin că noul depozit de deşeuri nu poate funcţiona fără să existe acordul lor.

"Nu au transmis informaţii relevante despre contractele încheiate cu firmele care urmează să se ocupe de valorificarea şi eliminarea deşeurilor stocate, sau despre firma care va gestiona activitatea la noul amplasament, nu ştim detalii legate de capacitatea platformei şi nici despre ce deşeuri este vorba", ne-au declarat inspectorii de mediu. 

Deşeuri cu greutate

Discuţii despre ce se va întâmpla cu reziduurile de la Combinat după închiderea haldei au existat şi înainte de termenul limită de 16 iulie. La data respectivă, oficialii ArcelorMittal au intervenit explicând prin intermediul unui comunicat de presă faptul că în noua locaţie nu vor fi depozitate zguri, ci doar reziduuri de altă natură (cărămizi, piatră, fier vechi, etc.). Aceştia au mai spus că zgura va fi preluată direct pe linia ferată şi prelucrată de către firme de specialitate şi că nici un gram nu va rămâne pe platforma siderurgică.

În ce măsură se întâmplă sau urmează să se întâmple aşa este greu de verificat, asta pentru că vorbim despre relaţii comerciale între ArcelorMittal şi firmele subcontractoare. Despre care nu ştim nici ce nume au şi nici ce hram poartă.

În plus, din mai multe surse, există informaţii potrivit cărora la furnale şi oţelărie apar grămezi de deşeuri, pentru că nu există deocamdată un loc special pentru depozitarea lor. Dacă lucrurile stau aşa, atunci vorbim despre o situaţie destul de gravă pentru care ar trebui intervenit ferm şi rapid. Dar când anume s-a mai întâmplat asta în privinţa combinatului?

Citit 1537 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.