Raportează comentariu

Observ ca lumea se contrazice pe subiectul salariului, traiul de viata , anglia , galati , romania etc
Eu locuiesc in anglia de 2 ani si sa traeba e f simpla aici .
in romania avem un salariu mediu ( nu minim ) si abia reuseam sa am timp si pt mine, abia reuseam sa am o viata , sa economisesc niste bani ??? nici vorba
anglia ....in primul rand nu exista chirie de 500 lire si sa mai imparti cu cineva .
depinde unde stai in anglia , in nord poti inchiria o casa cu 2 dormitoare , sufragerie ( ca in anglia sufrageria nu se pune ca si camera, in romania un ap cu 2 camere inseamna dormitor si sufragerie...in anglia inseamna 1 bedroom ) , baie , gradina , garaj , bucatarie mare, etc cu 400-500 lire pe luna . binenteles daca iti permiti stai singur ( cuplu ) sau stati 4 ( cu inca un cuplu ) .
mai in centru angliei si londra chiriile sunt un pic mai mari si mai toata lumea imparte , nimeni nu sta singur .
in sud chiirile sunt un pic mai mari decat in nord dar mai mici decat in centru .
cu 400-500 iti inchiriezi singur sau cuplu 1 bedroom , mai pe romaneste un ap cu 2 camere ca la noi .
daca esti singur , iti gasesti un studio flat lejer cu 200-300 lire , asta inseamna garsionera la noi .
bun , sa trecem la munca ...salariu .
in anglia salariu minim pe economie creste cam odata la 4-5 luni , in romania cand a mai crescut ???
de exemplu acum e 6,5 lire pe ora , orice angajator care plateste mai putin de atat risca puscaria .
si credeti-ma , aici toti fac puscarie...nu exista am bani, sunt smecher . legile sunt legi, lumea le respecta, nu sa auzit de evaziune, nu exista ANAF .
acum depinde de job , experienta etc . de obicei odata ajuns aici cu experienta 0 , cateva luni esti platit cu 6,5 pe ora apoi poti sari la 7 pe ora sau 7,5...8 . cu ceva experienta salariile sunt intre 7 si 8,5 ( si vorbesc de joburile la munca de jos gen curatenie, hotel, chelner , etc ) primul an fiscal nu platesti taxe .
de exemplu aici se lucreaza cu contract la ore, rar e ca la noi in romania cu program ...de la ora x pana la ora y si chiar daca se lucreaza asa , salariul tot la ora se calculeaza .
de obicei pe saptamana se lucreaza maxim 42 de ore...cam toate contractele sunt intre 30 si 42 de ore, ce e peste se numeste ora suplimentara ( platita odata si jum sau dublu , depinde de companie ) .
aici nimeni nu te obliga sa muncesti, angajatii au mai multe drepturi decat angajatorii . daca te simti rau si nu vrei sa vii la munca , suni " sick " si nu vi . daca patronul te da afara pt asta , ii este inchisa afacerea punct . nu se sta la discutie, nu te poate obliga sa stai la munca sau sa vii la munca ca nu are el oameni , e dreptul tau sa stai acasa .
si acum vad ca tot faceti calcule...singur aici e un pic mai greu la inceput , dar apoi te pui pe picioare rapid .
in 2 viata e ...viata . si sa ma explic .
de exemplu luna mai are 31 de zile . 4 saptamani inseamna 7 zile ori 4 = 28 de zile . pana la 31 mai sunt vreo 3 zile .
pe saptamana sa zicem ca faci 42 de ore ( ori 48 de ore daca lucrezi cu program ) , repet...daca nu vrei sa muncesti sambata sau duminica NU ESTI OBLIGAT, oricum sambata si duminica iei mai mult pe ora decat in cursul saptamanii , tura de noapte la fel..e mai mult .
42 pe saptamana ori 4 saptamani egal 168 de ore , pt k mai avem si alea 3 zile in plus sa zicem ca mai adaugam inca 24 de ore si fac 192 de ore pe luna . bun, la faza asta faceti un calcul cate ore faceti voi in romania pe luna .
192 de ore ori 6,5 ( am pus minimul pe economie ) egal 1248 lire pe luna, repet...primul an fiscal nu platesti taxe . daca esti singur , se duc vreo 200-300 pe chirie , 150 mancare etc etc pe luna si raman 798...hai sa zicem 700 ca poate mai bei o bere . deci 700 iti raman in buzunar , hai sa nu zicem 700, chiar si 500 . 500 de lire ii economisesti , 500 de lire la ora actuala inseamna 30 de mil . cati dintre voi puneti pe luna 30 mil deoparte ???? nici macar nu castigati pe luna atatia bani , dapai sa ii pui la saltea . si muncesti si mai putin decat in romania .
daca sunteti 2 ...treaba sta muult mai bine . inmultesti cu 2...1248 ori 2 egal 2496 .
si incepi sa scazi...minus 500 chiria daca stati numai voi ca boierii, apoi mancarea pe luna ca si cuplu nu sare de 200 si credeti-ma ca in astia 200 am pus si o bericica pt baieti si un machiaj pt fata ,o iesire in club , etc si raman 1700...hai sa zicem 1500 . pai 1500 de lire inseamna 90 de milioane . pe care ii pui deoparte .
aaaa si ca sa nu mai vorbesc ca sunt joburi aici , doar sa nu vrei sa nu muncesti . si aici ai garantia unui job , nu stai cu frica ca daca iti pierzi jobul nu mai gasesti
iar aici patronii cred in continuitate , nu vrea sa te piarda....negociaza salariul , numai ca sa te tina ( binenteles daca te tii de treaba )
tot ce am zis si toate calculele credeti-ma ca sunt reale, le spune un om ce a pornit de jos in anglia , singur...apoi in 2 . ce a pornit de la un job de jos cu minim pe economie, ce stie ce inseamna cheltuieli singur dar si in 2 . si mai stie ca intr-o tara straina e mai respectat decat in propria tara, iar ce e pe la televizor...doar propaganda ieftina . toate calculele sunt facuta din propria experienta si nu numai, a multor prieteni si amici ce muncesc aici si observ cat muncesc, cat castiga si ce trai au . daca la inceput se pleca in strainatate doar pt a castiga bani si a veni in tara , acum nimeni nu vrea sa se mai intoarca...dece ?? romania e ca un cimitir ( poate ma voi intoarce cand trebuie sa ma ingroape ) dar in anglia si nu numai , in general in tarile dezvoltate economic , chiar poti avea un viitor atat tu cat si copiii tai .
vorba multor oameni de diferite nationalitati.....anglia a creat un sistem in asa fel incat sa nu mori de foame, nu ai cum ...decat daca vrei tu . cu salariul minim aici poti plati chiria, manca, bea, distra si mai pui si un ban la saltea . in romania mori si cu un salariul mediu .
sa ma scuzati pt greselile gramaticale dar avand multe idei in cap , graba, si tastatul de pe telefon sunt motivele . un singur sfat am pt toti romanii, faceti0va curaj si pasiti intr-o tara mai civilizata care va poate oferi o viata, un trai decent, un viitor .... va spune asta un om , un galatean , ce se saturase sa traiasca de pe o zi pe alta, sa fie bataia de joc a patronilor ce speculeaza ca nu sunt locuri de munca si nu ai unde sa te duci , muncesti de vii acasa rupt pe 2 bacnote de nu iti ajung nici sa te stergi la fund , lasa-ti tara asta si mai ales orasul asta mort si faceti0va un viitor acum cat mai puteti .