Raportează comentariu

Da ,astazi ,14 septembrie, este ZIUA INGINERULUI ROMAN. Ce se poate scri intr-o zi de ceas aniversar? Dupa ce iti pui aceasta intrebare vin repede altele. Cum de am pierdut in asa hal pasul cu lumea buna a inginerie? De ce inainte s-au facut asa multe si astazi se face asa putin sau mai nimic.Cum s-au facut aici,la noi ,la Galati Combinatul ,Santierul Naval sau Amenajarea pentru Irigatii Campia Covurlui si acum merg spre sfaramare? C
ati dintre noi avem intr -adevar starea de sarbatoare? Cati dintre INGINERI au siguranta locului de munca si ca maine va fi mai bine decat astazi ?
La noi ingineria facuta de ingineri este in impas.Alte tipuri de " inginerii " au succes in tara noastra.Traim un fragil moment de echilibru,insensibil in noianul de dezechilibre cu care ne-a obisnuit natura si societatea. Disciplina inginereasca nu mai este o preocupare ca " merge si asa " ,iar pentru tineri "meseria " de inginer nu mai este interesanta.Nu mai avem valori ingineresti si nici modele nu mai avem.Matematica nu mai este accesata de aparatul gandirii al foarte multor tineri,a devenit o nebuloasa.
Societatea, situatia economico-sociala si politica de la noi impune schimbari pe toate planurile,iar INGINERII sunt primii din familia intelectualilor care au pregatirea necesara pentru a aduce in societate,cresterea economica,dezvoltarea si disciplina sociala atat de necesara.
Adevar graiea I.Bratianu zicand: " Tara nu se poate ridica decat prin INGINERI ".Sigur ,el creeaza: productia, constructia, functionarea,realizarea materiala a unei idei tehnice.El este miracol si realitate ,cultura si tehnica, vis si imaginatie.Rolul lor este de a pune in practica cele mai indraznete si utile idei. Caci o idee, oricat de valoroasa ar fi nu face doi bani daca nu o pui in practica si urmaresti realizarea.
Tara este in criza ,iar solutia de a o ingenunchea sunt INGINERII.
Dar,caci si aici-ca la noi ,la romani-este un dar: avem si noi o asociatie,a INGINERILOR, unde membrii se acuza unii pe altii, nu intotdeauna pe fata,de lipsa de talent, castiguri ,avantaje, functii,se coaguleaza greoi ca apa cu uleiul pe grupuri de interese,mai niciodata pe consideratie,pe valori sau respect reciproc.Aceasta ar fi o alta cauza pentru care pe la noi nu prea se construeste cu ingineri romani,nu prea se ridica proiecte mari si nici nu avem realizari de ultim timp care sa atraga atentia.Putini sunt,din pacate, prin ceea ce gandesc ,infaptuiesc si actoineaza, ei insisi. Lipsa de logica, de masura sau de bun-simt este si la noi acuta.
Cu speranta intr-o puternica eruptie a unei valoroase generatie de tineri si entuziasti INGINERI care sa scoata tara din acest nefericit marasm national urez tuturor INGINERILOR din Romania "LA MULTI ANI!" si le doresc,din inima, viata lunga si putere de la Dumnezeu de a renaste si a continua lucrarea atat de utila tuturor.

ING.Mihai STROILA - Vicepresedinte a Asociatiei Inginerilor Hidrotehnicieni din Romania 'Anghel Saligny"