Educaţia noastră trage să moară

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
7 comentarii

Începe un nou an şcolar. Dascălii vor ieşi din nou la rampă, în faţa elevilor lor, zâmbind festiv a sărbătoare. Nu contează că, după vacanţă, se întorc fără un leu în buzunar, nu contează că profesia lor nobilă nu mai este privită azi cu respectul care s-ar cuveni, nu contează câte soluţii de avarie au fost nevoiţi să găsească pentru a suplini lipsa de competenţă a mai marilor lor de la minister.

Şcoala trebuie să înceapă, ca într-un ciclu firesc, indiferent de neajunsurile prin care trece de un sfert de veac învăţământul românesc. Pentru că la conducerea Ministerului Educaţiei s-au perindat numai oameni fără viziune, care au pus mai presus interesele de partid şi ale clientelei politice, decât cele ale elevilor şi ale naţiunii întregi, s-a ajuns în situaţia aberantă  la clasele I şi a II-a să nu fie manuale pe bancă în prima zi de şcoală. Este un caz unic în istoria învăţământului românesc din ultima vreme. În plus, nicio ţară civilizată nu se poate lăuda cu o asemenea „performanţă” în plin mileniu al treilea! Ministrul Pricopie a tras de timp la organizarea licitaţiei, pentru că trebuia să câştige o anumită firmă editarea manualelor. A sperat că, presat de timp, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor va respinge contestaţiile editurilor trase pe sfoară. Dar n-a fost aşa. Nimeni nu s-a gândit la interesul copiilor, banii trebuiau să ajungă cu dedicaţie în anumite conturi. Şi asta cu ştiinţa partidului de guvernământ. Altfel, ar fi avut toate motivele să ceară demiterea ministrului vinovat de comiterea acestui fapt fără precedent.

Cel mai trist e faptul că o situaţie de o asemenea gravitate a trecut aproape neobservată şi nesancţionată. Oamenii şcolii, ocupaţi să inventeze soluţii prin care să suplinească lipsa manualelor, n-au spus nimic. Şi, oricum, s-au obişnuit să nu fie băgaţi în seamă din înălţimile scaunelor superiorilor lor. Dar nici opinia publică nu a reacţionat aşa cum ar fi trebuit şi e rău că ne-am obişnuit într-atât ca politicienii să nu-şi ţină cuvântul!

Mai aproape, la Galaţi, sunt zeci de şcoli care-şi primesc elevii cu şantiere în lucru. Pe ultima sută de metri, directorii au stat în şcoli zi-lumină, pentru a grăbi firmele să termine lucrările de reparaţie şi igienizările, care au început cu o lună mai târziu decât ar fi trebuit. Tras la răspundere, primarul Marius Stan dă vina pe consilierii săi locali, care s-au grăbit să plece în vacanţă şi nu au venit să voteze o rectificare bugetară prin care se dădeau bani şcolilor. Cu alte cuvinte, i-a durut undeva, şi de educaţie, şi de soarta copiilor celor care i-au votat!

Cu aşa oameni incompetenţi şi inconştienţi la conducere, lăsaţi de capul lor, fără pic de reacţie din partea noastră, Educaţia a ajuns grav bolnavă. Tragic este că, în acest ritm, nu va mai trece mult timp şi-şi va da duhul.

Salvarea ar putea veni de la fiecare dintre noi, cei care astăzi ne ducem copiii de mână la şcoală cu speranţa că ei vor avea un viitor mai bun. Din acest motiv, ar trebui să-i privim cu alţi ochi pe dascălii din faţa lor, ar trebui să-i învestim cu încrederea noastră, nu cu veninul unui război împotriva şcolii, în care am fost asmuţiţi de cei care nu ne vor cu prea multă carte. E ziua în care am putea schimba multe, dacă noi, dar şi învăţătorii şi profesorii, deopotrivă, am conştientiza că în anonimul OM de la catedră stă puterea de a provoca o revoluţie socială.

Citit 1297 ori Ultima modificare Duminică, 14 Septembrie 2014 18:33

7 comentarii

 • postat de Prof.Dr.Mihai Moraru Luni, 15 Septembrie 2014 21:03 5.13.203.*** Link la comentariu
  0
  1

  S-a scris recent in ziar ca ordonanta 49 din 2014 prevede ,printre altele,si posibilitatea pensionarii de drept ,cu 3ani mai devreme fata de varsta normala de pensionare ,a profesorilor cu gradul I sau / si cu titlul de doctor!!!Intrunesc conditiile ca de la 2 decembrie sa beneficiez de acest drept;la Casa de Pensii insa mi s=a spus ca nu au primit nicio indicatie in acest sens...O rog respectuos pe doamna Roxana Artene Penciu sa prezinte intr-un articol,sau chiar aici ,cum stau lucrurile si cu aceasta problema ..Daca este cineva deja in cunostinta de cauza in aceasta chestiune ,il rog respectuos sa ma lamureasca ...In ordonanta la care am facut referire nu am gasit nimic cu referire la pensionarea anticipata fara penalizare cu 3 ani inainte de varsta legala de pensionare...Multumesc aniticipat pentru eventualele lamuriri ce-mi vor fi adresate!

  Raportează
 • postat de Zap Luni, 15 Septembrie 2014 10:22 89.136.2.*** Link la comentariu
  2
  11

  prea multa religie...prea putina scoala...prea multe manele...prea putina cultura....etc

  Taiati dracului fondurile la vizuinile de sobolani...aaaasta..vreau sa zic biserici care nu fac NIMIC decat sa vanda sperante BOILOR si VACILOR si revigorati sistemul de sanatate si educatie !

  Raportează
 • postat de CORIGENTUL Luni, 15 Septembrie 2014 10:00 5.13.134.*** Link la comentariu
  0
  7

  DE 2OOO DE ANI SCOLIILE DIN ROMAIA NU AU AUTORIZATIE DE FUNCTIONARE!!!
  ASA CA DE CE TOT NE MIRAM!
  ASA ESTE NEAMUL ASTA ROMANESC SUPUS SI UMIL!

  Raportează
 • postat de cir Luni, 15 Septembrie 2014 09:54 83.103.186.*** Link la comentariu
  4
  3

  Draga Gheorghe, o cunosc personal pe Roxana Artene Penciu, este un om bun iar ca jurnalist nu ma ce sa-i reprosez. Nu inteleg ce poate sa-i reproseze un roman care scrie "peshte" in loc de "peste", apostrof in loc de "i" si intialele unui nume fara punct.

  Raportează
 • postat de jiji Luni, 15 Septembrie 2014 09:27 91.208.234.*** Link la comentariu
  0
  4

  Trist este ca peste o luna, aceiasi ziaristi care acum injura pe unul si pe altul ne vor indemna sa iesim cu mic cu mare la vot pentru a vota marea schimbare.
  Nu se va schimba nimic. Orice om cat ar fi el de cinstit cand ajunge in sistemul politic este infectat cu microbii hotiei, nesimtirii, avand ca simptome greata si durerile in c..ur respectiv in cot!
  Romania e prea putreda pentru a mai putea fi reparata.
  E ca la calculatoare. Cea mai buna devirusare e formatarea si reinstalarea windows-ului.

  Raportează
 • postat de pictoru Luni, 15 Septembrie 2014 08:30 92.85.147.*** Link la comentariu
  3
  8

  Bre, gheorghe, numele te recomanda!

  Raportează
 • postat de gheorghe Luni, 15 Septembrie 2014 05:46 89.137.220.*** Link la comentariu
  15
  5

  offf RAP ... specialista lu' peshte prajit !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.