Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
7 comentarii

Discuţiile între primar şi consilieri referitoare la Strategia de alimentare cu energie termică a Galaţiului scot încă o dată în evidenţă cauzele decăderii oraşului. Incompetenţă dublată însă de foarte mult tupeu. Nici nu ne pricepem, dar nici nu ne lăsăm.

Modul în care s-au limitat debranşările, pretextând "dezechilibrare în zona unitară", nu dovedeşte vreo abordare inginerească, cu atât mai puţin una geografică. Cel mult geo-politrucă. Asta deoarece debranşările vor fi permise doar în zonele unde gradul de colectare a plăţilor este unul aproape derizoriu, pentru a scăpa de povara datornicilor. Ca să vezi: datoriile s-au adunat fix în zone unde blindarea ţevilor nu reprezintă un factor de destabilizare a presiunii și profitabilității!... Sau se tem autorităţile că, lăsând debranşările la liber, vor părăsi conducta fix bun-platnicii? Fiindcă cei rău-platnici, în ciuda drepturilor fundamentale esențiale dar și a practicilor comerciale de minim bun-simț, nu sunt lăsați să se debranșeze până nu achită toate datoriile ca și cum ar urma să se evapore din cartier și de pe planetă, cu tot cu bunul imobil...

Oricum, cu aşa un raţionament pervers al mecanicii fluidelor aplicat la fluxul de încasări, nici nu te miri că s-a ajuns la celălalt argument pueril - grija vizavi de capacitatea furnizorului de gaze. Cică acesta n-ar face faţă la centralele de apartament care ar înlocui sistemul centralizat. Până şi corijentul clasei la fizică ştie că randamentul centralei de apartament este mai bun decât al unei electrocentrale de genul celei de la Galaţi. Măcar şi fiindcă nu se răceşte agentul termic pe reţea şi nu există pierderi de fluid. Deci, dacă centralele de apartament ar consuma cel mult cât sistemul centralizat actual, ce problemă ar avea furnizorul de gaze? Încasarea unor bani de la cetăţeni pentru supradimensionarea ţevilor din blocuri?

Menţinerea cu orice preţ a unui sistem corupt şi ineficient duce la aberaţii pe post de argumente. Doar că logica faptelor trădează, cifrele surclasând şi cele mai meşteşugite cuvinte. Abia acum, după ce lucrurile au scăpat de sub orice control, se cere o anchetă la Apaterm, să se vadă sursa pierderilor. Însă cu ce drept? De când o putere locală, fie ea legiuitoare, cum e Consiliul Local, sau executivă, recte primarul, să dea ordine puterii... justiţiare? Dar propria anchetă în propria ogradă numită Apaterm unde este, domnilor edili? De ani buni sălăşluiesc pierderile şi ineficienţa la Apaterm, iar dumneavoastră acum aţi aflat?

Apoi, cu ce îndrituire mai vin unii care habar n-au ce li se-ntâmplă-n curte să ne propună aceeaşi „Apatermie” cu altă pălărie? Fiindcă, atât cât se arată vederii, Calorgal pare că va funcţiona pe aceleaşi principii. Şi atunci, la ce bun?

De ce nu o licitaţie, având între criterii şi preţul maxim al gigacaloriei livrate? Că, în fond, infrastructura ne aparţine. Trebuie doar să găsim un operator competent, cu frică de „ochiul stăpânilor edili” şi neprelungirea contractului anual...


Citit 1708 ori Ultima modificare Joi, 05 Februarie 2015 19:08

7 comentarii

 • postat de ella Vineri, 06 Februarie 2015 19:03 89.136.186.*** Link la comentariu
  7
  1

  AM FOST la acest ziar cu o sesizare despre problema incalzirii din partea unei asociatii de proprietari.Au fost doar promisiuni ca va dezbate in ziar problema ridicata,dar au trecu 3 saptamini si nu am vazut nici o dezbatere.Cred ca le este frica sa se puna rau cu ,,organele'.Hai sa fim seriosi daca nu iesim noi in strada sa ne facem dreptate vom fi furati in continuare de acesti hoti ce ne conduc.

  Raportează
 • postat de Eu stiu .....si confirm !!!!!! Vineri, 06 Februarie 2015 13:01 84.117.45.*** Link la comentariu
  8
  7

  UN ARTICOL BUN !

  BUN CA UN BOLD INFIPT IN...........VREMEA DE AFARA SI IN NEVOLNICIA CARMUITORILOR !

  Pe scurt si sistematic :

  A ) - 1. A vazut cineva aceasta strategie ? A fost intrebat , macar pe strada vre-un galatean daca stie despre ce-i vorba ? NU. Consilierii au votat un titlu doar ? DA . Banii pe strategie s-au dus ? FIRESTE.......

  2. Am mai demonstrat , ca notiunea de " zona unitara " nu-i aplicabila Galatiului pentru ca nu are o zona unde unitar , retelele sa fie modernizate , punctele termice automatizate si alimentate permanent cu agent termic in parametri de calitate.

  3. Nu mai vorbiti niciodata de randamentul C.E.T. ului , cu utilajele rabla din 1960 , cu o turbina amarata de 100 Mw , care nu produce decat 30 dar mananca gaz metan cat pentru 100 fireste. Si sa va mai spun un secret : CAZANELE CET ului , mergeau si cu PACURA , si cu CLU si cu GAZ DE COCS si FURNAL.
  Dar din tembelism , stricaciune si lene , nu mai merge nici ultimul care a ramas , decat cu GAZ METAN.

  4. In legatura cu tupeul numitului Stan Marius , demn urmas de "dobrogean incapatanat " , pe numele lui Dumitru Nicolae , orice cerere de a se ancheta cumva, sursa pierderilor si falimentului de la Apaterm , ar insemna pur si simplu , AUTODENUNTUL FAPTUITORULUI , in conditiile in care 2010 a fost an cu profit si fara datorii curente, fata de nici un creditor (inclusiv Electrocentrale), iar dupa urmatorii trei administratori agreati ori numiti de el , in 2014, societatea Apaterm , intra in faliment definitiv.

  B) - Domnule editorialist , te-asi ruga in numele corectitudinii si a bunului simt de postator , sa-mi permiti sa raspund eu catorva mirari de tip .......in targ , pe care le manifesta @ gazprom , din lipsa de " almanahe ".

  1. Date imposibil de centralizat . Le detine informativ, doar IGSU, deoarece pe raza municipiului opereaza in acest moment :- RomGaz; Gdf Suez Energy; Congaz ; Petrom Gas , cu retele secundare si cantitati diferite.

  2. Consumul total de gaze pe municipiu - 3.701.462,300 Mw/h. Consum noncasnic - 2.591.093,610 Mw/h
  Consum casnic - 1.110.438,690 Mw/h

  3. + 1/3 fata de consumul actual.
  4. Se modifica de la o ora la alta si de la o zi la alta.

  5. - pe retelele primare pana la statii ori puncte de reglare gaz metan , suplimentare cu 1/5
  - pe retelele secundare ( fire , cum ii place individului ) , in dezvoltare pana la 100%

  6. Nu intereseaza pe nimeni din oras daca CETul face curent electric sau ce cota primeste de la ANRE .
  Nimeni nu mai face curent electric din gaz metan cu niste utilaje din 1960, pentru Sistemul Energetic National (SEN , cum iti place sa te dai mare ).

  Intrebarea 7 n-o mai pune , ca i s-au incins circuitele iar 8 este dovada ca a luat-o razna cu totul.

  ASTA A FOST !!!!!!!!!!!!!!!!!

  UNA PESTE ALTA .............SINCER............MA BUCUR DE CUNOSTINTA !

  Raportează
 • postat de .. Vineri, 06 Februarie 2015 10:53 109.166.208.*** Link la comentariu
  2
  13

  Incalzirea centralizata prin arderea unor combustibili (gazosi, lichizi sau solizi) TREBUIE inlocuita cu incalzirea individuala electrica. Energia electrica este cea mai curata si versatila forma de energie si este vazuta ca energia viitorului in domeniul auto. Productia energiei electrice poate fi facuta prin arderea unor combustibili (inclusiv gunoi menajer) sau prin conversia energiei regenerabile (hidro/solar/eolian/geotermal).

  Momentan, Romania are capacitate excedentara de productie a energiei electrice, deci ar putea folosi acest avantaj, pentru a elimina atat importul de carburanti cat si poluarea mediului.

  Ar fi STRATEGIC pentru Galati sa profite de falimentul APATERM ca sa treaca in secolul viitor in ceea ce priveste incalzirea populatiei.

  Raportează
 • postat de Primarele Vineri, 06 Februarie 2015 06:40 84.117.42.*** Link la comentariu
  8
  14

  Apaterm este o catastrofa economica, un monstru tehnic. Avea eficienta doar pe timpul lui Ceausescu, atunci cand a fost conceput ca un sistem integrat Combinat-Oras, adica apa fierbinte provenita de la racirea cuptoarelor incalzea locuintele celor din Gl. Ib prezent, deoarece Combinatul lucreaza doar cu 20 % din foata capacitate, randamentul integral Apaterm- oras e ZERO barat, deci -a transformat in catastrofa economica. Cum poate o minte normala de om sa creada ca poti aduce agent termic pe sub pamant 500 de metri de la centrul termic la bloc fara sa se raceasca ? O centrala de apartament sau de bloc duce agentul termic doar 10 metri de la sursa de caldura la consumator deci are randament de 20 de ori mai mare decat structurile Apaterm, Calorgal etc. La fel si centrala electrica de apartament sau de bloc

  Raportează
 • postat de crystal Vineri, 06 Februarie 2015 05:20 95.77.107.*** Link la comentariu
  7
  19

  calorgal = aceeasi marie cu alta diaree . aceiasi directori incompetenti si corupti ce fac parte din bisericute feseniste bine intemeiate de cand durbaca voievod care vin cu aceeasi gogoasa expirata ca sa tina fortat populatia legata de calorifer impotriva constitutiei. Ia sa facem o petitie la CE , ia sa chemam televiziunile, ia sa scriem la cotidienele internationale in legatura cu ce se intampla in galatiul condus de niste.."flori di mucigai". Bine macar ca cu BERDul nu le merge.
  Daca erau implicate fonduri europene imediat ar fi cazut capete la apaterm pentru deturnare dar asa schimbam numele ,stergem datoriile sau il vindem pe 1 Euro , punem aceeasi polenizatori si cream un hibrid nou carolgal. banii au fost papati, nimeni nu stie nimic, totul merge struna atat timp cat DNA nu se implica, televiziunile nationale nu prea dau pe la galati si coruptia prinde toata suflarea intr-o bucla temporala din care nu mai exista scapare decat migratia. Intre timp, de cate ori aveti nevoie de ceva si vi se cere spaga sau recomandare filmati cu camera ascunsa in stanga si in dreapta, indiferent ca e director de apaterm, de spital sau consilier. Trebuie daramat sistemul fortificat al coruptiei si incompetentei odata pentru totdeauna.

  @Gazprom, nimic interesant in pomelnicul tau, ai terminat de numarat milioanele de euro din spagi si acum te legi de ziarist ?Mai bine ai mai trimite niste maidanezi in spatiu daca tot vrei sa ajuti cu ceva. Lasa omu' in pace ca a scris un articol de nota 10.
  In rest, до свидания.

  Raportează
 • postat de Газпром Vineri, 06 Februarie 2015 03:51 5.13.130.*** Link la comentariu
  21
  5

  M-asteptam la orice de la Angheluta, mai putin sa documenteze.

  1. care este capacitatea in fire si mc/ fir transport gaze/ an ( zi, luna, etc ) la Galati?
  Angheluta nu spune = Angheluta nu stie = Angheluta nu a documentat. Dar Angheluta opineaza.
  2. care este consumul actual pe casnic si pe industrial?
  Angheluta nu spune = Angheluta nu stie = Angheluta nu a documentat. Dar Angheluta opineaza.
  3. care este consumul necesar estimat pentru maxim necesar?
  Angheluta nu spune = Angheluta nu stie = Angheluta nu a documentat. Dar Angheluta opineaza.
  4. care este capacitatea actuala de transport gaze in interiorul orasului? Nr fire/ capacitate/ cartiere.
  Angheluta nu spune = Angheluta nu stie = Angheluta nu a documentat. Dar Angheluta opineaza.
  5. care este capacitatea de transport necesara pentru consum maxim?
  Angheluta nu spune = Angheluta nu stie = Angheluta nu a documentat. Dar Angheluta opineaza.
  6. sa presupunem, ca niste olimpici pe judet la fizica in clasa a 7-a, ca dispare CET-ul si gazul de pe teava care se duce-n CET vine in oras. In ce conditii poate fi scos CET-ul din SEN, cine poate decide asa ceva, cind poate decide, trebuie sau nu facute investitii in transferul fluxului de gaze si ce presupune asta, tehnic, juridic si financiar?
  Angheluta nu spune = Angheluta nu stie = Angheluta nu a documentat. Dar Angheluta opineaza.
  8. Cite si care sunt autoritatile, societatile comerciale/ societatile pe actiuni ( si care sunt proprietarii lor ) care gestioneaza productia/ importul/ transportul/ distributia gazelor naturale?
  Angheluta nu spune = Angheluta nu stie = Angheluta nu a documentat. Dar Angheluta opineaza.
  etc ...
  Si sunt convins ca Angheluta va continua sa opineze fara sa stie = fara sa documenteze, fara sa exclud riscul ca va sti trunchiat pentru ca va documenta incomplet.

  N-am o problema ca in consiliul local sunt niste blambeci care nu stiu/ pe care nu ii intereseaza. Le *** muma-n *** le atribui o responsabilitate si ii votez pe altii sau stau acasa.
  Dar cind un nenea care scrie la ziar e cel putin la fel de habarnist, ce pot sa-i fac?

  Raportează
 • postat de par cella Vineri, 06 Februarie 2015 00:15 94.176.183.*** Link la comentariu
  27
  2

  Nu va mai dati cu parerea despre Apaterm caci nu stiti cu ce se papa . Dati din clanta despre chestii mai usoare caci sunteti praf .

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.