Cine face legea?!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ultima vreme, scriem des despre copii. Copii aflaţi în dificultate, copii omorâţi de proprii părinţi, copii abandonaţi imediat după naştere, copii rămaşi orfani, copii fugiţi de acasă. Duminică, un subofiţer de jandarmi din Craiova a bătut crunt o fată de 11 ani care, supărată că nu i s-au oferit bani după ce a spălat parbrizul, a lovit cu palma în maşina împricinatului şi a fugit. Evident, după a fost chemată poliţia şi copilul a ajuns la spital, vestea a făcut înconjurul ţării, propagată printr-un canal de televiziune. Până duminică, nimeni nu a ştiut nimic despre soarta fetei. Pe nimeni n-a interesat de ce e ea în intersecţie şi spală parbrize, cine a trimis-o acolo, dacă are sau nu are părinţi.

Nicio instituţie, fie ea Poliţia, Protecţia Copilului sau chiar, de ce nu Jandarmeria, nu a strâns copila din stradă. Şi spun asta nu fiindcă aş fi investigat cazul la Craiova, ci pentru că, din păcate, o situaţie similară poate oricând apărea şi la Galaţi sau oriunde în alt oraş mare din ţară. Şi la noi sunt copii murdari care îţi umplu parbrizul de zoaie, în intersecţia de lângă Spitalul de Urgenţă. Şi pe noi ne apucă furia când trebuie, după aceea, să ne curăţăm geamul ca să putem circula. E drept, încă nu a luat niciun şofer hotărârea de a abandona maşina la semafor şi să plece în urmărirea minorului utilizator de racletă, pe care să-l bată măr pentru ofensă.

Dar, e la fel de drept, oltenii sunt mai nervoşi decât moldovenii. Nici nu-mi trece prin cap să încerc să-l scuz pe jandarmul craiovean. Să baţi un copil, indiferent ce ţi-ar fi făcut, nu se justifică decât dacă eşti la fel de copil şi îi cari pumni colegului de bancă, aşa, ca un element firesc al procesului de maturizare. În rest, orice violenţă fizică asupra unei alte fiinţe, mai ales dacă aceasta este un copil, e complet inacceptabilă. Omul acela va plăti pentru ceea ce a făcut şi, cel puţin aşa ar trebui să fie logic, îşi va pierde şi locul de muncă, dacă se dovedeşte că e într-adevăr vinovat.

Nu spun deci, sub nicio formă, că e normal să fugăreşti un copil şi să-l baţi cu pumnii şi picioarele. Vreau doar să atrag atenţia că fenomenul cerşetoriei mascate - fiindcă, până la urmă, e clar că asta este mâzgălirea parbrizelor cu apă murdară - nu ar trebui ignorat de autorităţi. Fie şi numai din motivul că, iată, poate duce la violenţe îndreptate împotriva minorilor astfel exploataţi. Şi expuşi. Ar trebui ca aceşti copii să fie strânşi din stradă. Unu, pentru că pot fi accidentaţi sau subiectul injuriilor şi chiar al violenţei nemijlocite a şoferilor nervoşi. Doi, pentru că şoferii nervoşi sunt şi ei cetăţeni care plătesc taxe şi impozite şi care nu ar trebui să fie puşi în situaţii conflictuale. Şi trei, pentru că, domnilor responsabili cu ordinea publică, nu dă bine să avem oraşele pline de cerşetori. Până la urmă, cine face legea în ţara asta? Subofiţerul de jandarmi călcat pe ficaţi sau spălătoarea de parbrize de 11 ani călcată în picioare?

Uite o întrebare care chiar ar merita un răspuns.

Citit 1164 ori Ultima modificare Luni, 27 Februarie 2012 23:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.