Mai suntem români sau nu rentează?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Iar s-a inflamat tele-societatea românească după ce secuii, urmaşii acelui Doja, micul nobil secui cu stradă la Galaţi, şi-au ridicat drapelul cu herb etnic pe ziduri oficiale româneşti. Ce bine ar fi să-şi respecte şi românii steagul! Nu pot să nu observ că, în timp ce ambasadorul maghiar nu se fereşte să-şi asume dorinţele autonome ale etnicilor maghiari din altă ţară a UE decât a sa, nouă ne-a cam trecut grija de fraţii noştri de peste graniţe, buni numai când aduc voturi… În timp ce fundaţii şi particulari maghiari au finanţat şcoli în limba maghiară în Ucraina, ca să nu fie acuzată puterea de la Budapesta că s-a amestecat „în treburile interne” ale Kievului, românilor noştri din ţara lui Mazepa, din satul lui Averescu şi până la Cernăuţii eminescieni, nu li se lasă nici măcar limba maternă! La fel se întâmplă şi pe Valea Timocului, şi în partea bulgărească şi în cea sârbească. E frumos că statul român se pune bine cu toată lumea, este un exemplu universal de filotimie, ar face pace şi cu canibalii, numai cu românii noştri risipiţi prin lumea nu are treabă…

Nu ştiu dacă în sfârşit s-a investit şi într-o biserică românească la Bruxelles, acum câţiva ani aceasta funcţiona într-o latură a unei biserici catolice, dar cum să nu te impresioneze când afli că o biată bisericuţă românească din Ucraina şi-a încropit clopotele din… butelii de aragaz cu fundul tăiat?! Cum să-i mai audă Dumnezeu limba română?! „Revista română” scoasă de "Astra" în septembrie trecut scria: „Avem nevoie de ajutor!”. Era un apel către directoarea publicaţiei ieşene, profesoara Areta Moşu, semnat de un român din satul Hagi Curda, raionul Ismail, unde s-au născut Averescu şi Moise Pacu al Galaţilor - în regiunea Odesa, Ucraina. „Comunitatea românească din sudul Basarabiei, aici la noi, se află pe cale de dispariţie. Că ne pierdem cu zile e puţin spus. Închipuiţi-vă că românul de la noi trebuie să umble tot timpul tuchiluş, cu capul plecat. De-l ridici, ţi se dă la cap. În unele cazuri este nevoie să mergi chiar târâş, de exemplu, dacă vreai să studiezi istoria adevărată a neamului românesc. Mai pe scurt, suntem sacrificaţi pentru că mai suflăm şi gândim româneşte.” Într-adevăr, în Ucraina doar două publicaţii mititele ies, firav, în româneşte, uneori nici măcar teatrul de păpuşi din România, în turneu cu piese după Creangă, nu este primit, cică „românizează”, liderii români de opinie sunt ameninţaţi la telefon inclusiv cu moartea, instituţiile publice se închid colocviilor româneşti, care se ţin astfel şi în stradă, o statuie a lui Eminescu a fost furată…

Şi tot în revistă citeam: „Fraţi români de pretutindeni, Primăria din Vidin împreună cu autorităţile locale, din nou, au început să tortureze românii din Bulgaria, încercând să ne scoată din spaţiul unde ne aflăm” - din sediul Asociaţiei AVE, scria într-un „apel de la românii din Bulgaria” preşedintele AVE, dr. Ivo F. Ghiorghiev, care reclama vandalizarea sediului organizaţiei şi vorbea despre politica de asimilare forţată a românilor. Oficial, îi pasă cuiva dintre oficialii noştri?! „Suntem români şi punctum!”, spunea, la vremea sa, Eminescu. Acum trăim vremea punctelor de suspensie. Marşurile pro-unire de la Cahul, Bălţi, Chişinău şi Bucureşti de anul trecut n-au prea avut ecou printre politicienii din România asta… „correctly”- europeană.

Citit 1329 ori Ultima modificare Luni, 11 Februarie 2013 18:37

3 comentarii

 • postat de gălățeanu
  Miercuri, 13 Februarie 2013 21:05
  E clar. Toți, români adevărați!
  0
  0
  Raportează
 • postat de gălățeanu
  Marți, 12 Februarie 2013 17:56
  Domnule Victor Cilinca. Am încredere în dumneata, așa că te rog, fă un experiment. Caută o persoană care să poată fi contactată timp de o lună, în față la Viața liberă și care să adune, pe baza unei liste întocmite ad-hoc, bani pentru un clopot în satul Hagi Curda, raionul Ismail. Galațiul, a adunat bani pentru prima statuie a lui Eminescu! Un clopot, e mult mai puțin. Prezența dumitale, oricât de rară, ar fi un semn că girezi acest lucru. Fixăm o sumă minimă de 10 lei, 5 lei și vedem dacă noi, suntem mai mult decât ”comentarii pe Net”. Vor spune unii că sunt mulți necăjiți și în orașul nostru! Așa este, dar trebuie să începem de undeva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fulger Costel
  Marți, 12 Februarie 2013 11:35
  Buna ziua Dl Cilinca,DA RENTEAZA SA FII ROMAN !!! Ar trebui sa fim mandri de tara noastra numai ca ne lipseste o chestie esentiala in opinia mea: UNITATEA !!!Pe "afara' mai suntem uniti dar in tara ioc!Sa ma explic sa priceapa tot romanul la ce ma refer.Am venit acasa,la Galati si n-am rezistat mai mult de o saptamana si am preferat sa "fug" in Bucovina sa-mi petrec restul de concediu!Oamenii acestor locuri sunt tot romani dar mai altfel decat noi de pe malul Dunarii ! Galatiul arata URAT desi speram sa se schimbe ceva in bine cu ocazia venirii la puterea locala si judeteana a unor oameni noi dar am plecat de acasa cu un gust amar ! Aceleasi haite de caini care ne terorizeaza,aceleasi strazi si trotuare pline de gropi si multe alte probleme destu de grave ! Am incerat sa adun cativa prieteni care banuiam eu au aceeasi opinie civica ca a mea si sa ne spunem in mod civilizat si democratic pasurile celor platiti din banii nostri sa-si faca treaba pt care sunt platiti DIN BANII NOSTRI !!! Mi-au spus ca ne pierdem timpul ca nu o sa se rezolve nimic! Chiar nu ne putem organiza ca glasurile noastre de nemultumire sa fie AUZITE?Sper sa iesim cat mai curand din "HIBERNARE" si sa fim mandri ca suntem romani si GALATENI IN SPECIAL !!!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.