Gondolă sau galeră?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sunt mulţi care  spun că este criză şi că trebuie să facem economii. Şi prima economie să pornească de la primărie.  Deja, unele dintre măreţele planuri ale primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, au fost oprite.

Da` bine, bre, cum să momeşti tranzitantul, că turist tot nu-mi vine să-i spun aceluia care stă două zile cu treburi prin Bucureşti, să mai stea o zi? Îi oferi peisaje, îi oferi plăcere. Costă!

Sigur, sumele vehiculate par exorbitante, chiar şi pentru vremuri normale. Dar, după scandalurile cu ritzi-pitzi, şi gratis de-ar fi, tot te gândeşti că vreo firmă a lu` mam` mare câştigă ceva din asta. Norocul lui dom` Oprescu că n-a călărit şi nu s-a dat cu bicicleta în ultima vreme, că o… udrea şi el de nu se vedea!

Deci, proletar şi vigilent, cam tot românul zice acum  că nu trebuie băgaţi banii în nimic din motive de criză. Precauţi din fire şi alteori, edilii noştri de la oraşe şi sate  s-ar putea opri din făcut ceva.  Ar sta comod în aşteptare, până trece urgia.

Numai că în acest fel,  primarii cei mai  fricoşi cu cheltuiala, mai lipsiţi de gust şi idei curajoase, mai leneşi la soare şi mai activi la umbra declaraţiilor neputincioase, se vor simţi foarte bine în această perioadă de secetă financiară. Vor şti să se laude mai apoi: „Primăria a economisit în această perioadă cutare fonduri.” Sau: „Nu ne-am hazardat să”. Sau: „Am dat dovadă de mare cumpătare”.

Nu se va mişca deci nimic în urbe, iar toată lumea va fi de acord că nici nu se putea: e criză, dom`le, nu vezi?! De mirare vor fi cei care vor risca să facă lucruri  trainice, să asfalteze de pildă drumurile pe unde pot veni rarii turişti la mănăstirea de lângă sat, să dea cu var primăria unde sunt aşteptaţi investitorii ăia străini, să deschidă un parc de vacanţă, fie el cu gondolă sau galeră, numai muşteriii să vină să se dea-n bărci şi să pape vată de zahăr, cu beneficii mici da´ sigure la buget.

Am văzut, de altfel, că şi presa centrală, care are mereu, din belşug, subiecte de critică, stă în cumpănă când comentează noi investiţii la aşa vremuri de neinvestit. S-ar putea ca duhul stacojiu al comunismului, supt de la ţâţa mamei din tată-n fiu, să ne determine să spunem şi atunci când nu trebuie: nu băgaţi banii noştri în edilitare!

Dar banii noştri vor ajunge oricum în altă parte, poate chiar mai rău, să nu vă închipuiţi că se vor întoarce prin poştă în buzunarul nostru uscăţiv!

Iar pentru dumneavoastră, domnilor primari, care vă întrebaţi cum o să împăcaţi economii cu visătorii şi frumoşii nebunii, fără de care nu ar exista poduri şi piramide, ci doar ajutor social care se elimină digestiv, amintiţi-vă povestea lui Păcală!

El, nevasta şi cu ţâncul mergeau pe măgar. „Lasă plodu` pe măgar şi proştii merg pă jos!”, zice unul. Păcală o urcă pe ea. „Prostu` umblă pe jos şi muierea se lăfăie!”, zice alt deştept. Se urcă atunci chiar Păcală. „Acesta nu-i om – îşi lasă familia jos!” Se urcă toţi trei: „Bietu` animal! Oameni fără inimă!” Şi-au purces deci cu toţii pe jos, incluisiv măgaru`. „Câtă prostie! De ce mai au măgar, dacă tot merg pe jos?!”

Întotdeauna vor fi păreri şi păreri, nu poţi să-i împaci pe toţi. Aşa că, şi în vreme de criză, bine-i să se ştie: de aia sunt primarii primari, să facă ce trebuie, orice ar zice cei de pe margine…

Citit 770 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.