Cum va arăta şcoala în 2012?

Cum va arăta şcoala în 2012?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Finanţarea şcolilor se  va face în funcţie de numărul elevilor * Clasa pregătitoare este obligatorie * Gimnaziul va avea cinci ani * Se înfiinţează şcolile profesionale * Şcolile îşi vor angaja profesorii *

Dacă până acum, Legea Educaţiei asumată de Guvern anul trecut în ianuarie a funcţionat doar prin dispoziţii tranzitorii, începând cu 2012, începe să producă modificări majore.

Bani de la buget şi pentru şcolile particulare

Finanţarea per elev, care s-a aplicat până în prezent doar experimental, la nivelul salarizării cadrelor didactice, va intra serios în pâine, banii pentru toate capitolele venind acum în funcţie de numărul elevilor dintr-o şcoală. Pentru a atrage mai mulţi elevi, unităţile de învăţământ, fie de stat sau private, vor semăna din ce în ca mai mult cu nişte societăţi comerciale care vor presta servicii către elevi. Tot de anul acesta, în învăţământul românesc se va aplica principul finanţarea urmează elevul. Ca urmare, statul va plăti costul standard per elev, estimat să fie între 2.000 şi 3000 de lei pe an, inclusiv celor care aleg o instituţie privată. Potrivit Legii Educaţiei, cuantumul costului standard per elev este stabilit anual.

Se înfiinţează clasa pregătitoare

O altă măsură asupra căreia planează deocamdată ceaţa, pentru că nu se ştie nimic concret, este aceea a înfiinţării claselor pregătitoare în cadrul unităţilor de învăţământ primar. În mod obligatoriu, toţi copiii care au împlinit până în septembrie vârsta de şase ani trebuie să fie înscrişi la aceste clase pregătitoare.

Nu se ştie încă ce fel de activităţi se vor face pe parcursul anului pregătitor, însă educatorii şi învăţătorii vor participa la cursuri de instruire în acest sens, promit cei de la minister. Rămâne de văzut când se vor putea organiza aceste cursuri, având în vedere că sunt foarte puţine cazuri în care cadrele didactice ştiu că vor prelua aceste clase. Directorii de la cele mai multe şcoli ne-au declarat că nu ştiu deocamdată care sunt cadrele didactice cu dublă specializare care vor prelua clasele pregătitoare. 

Portofoliul de la clasa a V-a

Elevii care sunt acum în clasa a V-a sunt vizaţi şi ei de foarte multe dintre schimbările pe care le aduce 2012. Ei sunt prima generaţie pentru  care gimnaziul va avea cinci ani, iar admiterea la liceu se va desfăşura după clasa a IX-a. La finalul clasei a IX-a, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, se va realiza o evaluare naţională obligatorie a tuturor elevilor. Examenul va cuprinde cinci probe – trei scrise la limba şi literatura română, la matematică şi ştiinţe şi la o limbă de circulaţie internaţională, una practică de utilizare a calculatorului, precum şi o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale.

Admiterea la liceu se va face pe baza rezultatelor de la această evaluare, dar şi pe baza portofoliului educaţional. Tot elevii care sunt acum a V-a reprezintă şi prima generaţie care vor avea toată activitatea şcolară trecută în portofoliu. În cazul în care numărul candidaţilor va fi mai mare decât numărul de locuri, elevii care sunt acum a V-a sunt primii care vor susţine examen de admitere organizat de conducerea liceelor la care s-au înscris. 

Două tipuri de titulari

Noutăţile îi vizează şi pe profesori. 2012 este primul an în care nu se va mai organiza examen de titularizare centralizat. Conform prevederilor în vigoare, vor exista două tipuri de titular: ai sistemului şi ai şcolilor. Cei ai sistemului sunt cadrele didactice care au promovat deja examenul centralizat. Ei vor avea un regim special, în sensul că, în cazul restrângerilor de activitate, ISJ va fi obligat să le găsească un loc de muncă la o unitate care are posturi vacante, în cazul în care nu se vor descurca singuri. Titularii şcolilor sunt profesorii care se vor angaja în vara aceasta prin concurs susţinut direct la unităţile de învăţământ. În cazul acestora, ISJ nu are nici un fel de obligaţie, dacă vor intra în restrângere de activitate, ei vor fi nevoiţi să meargă din şcoală în şcoală să susţină alte concursuri.    

Se reînfiinţează învăţământul profesional

Tot pentru 2012, reprezentanţii MECTS anunţă că se vor reînfiinţa  şcolile profesionale, desfiinţate de Ecaterina Andronescu. De când cu şcolile de arte şi meserii (desfiinţate şi ele) învăţământul profesional a suferit o grea lovitură la noi. Deşi fiecare părinte vrea să-şi vadă copilul cu diplomă de liceu, e clar că este nevoie şi de oameni care ă se specializeze într-o meserie căutată pe piaţa muncii. În afară de sondaje care au dus clar la concluzia că este nevoie de învăţământ profesional, deocamdată, despre acest subiect, nu se ştie nimic clar.

 

Citit 3478 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Ianuarie 2012 09:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.