Alegeri la Universitatea „Dunărea de Jos” / Cine va fi al optulea rector?

Alegeri la Universitatea „Dunărea de Jos” / Cine va fi al optulea rector?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ion Crudu, Florea Oprea, Mihai Jâşcanu, Emil Constantin, Alexandru Epureanu, Mircea Bulancea, Viorel Mînzu. Şirul celor şapte profesori care au condus Universitatea de stat din Galaţi din 1974 încoace va fi completat în această săptămână de un nou nume: Iulian Bârsan, Lucian Georgescu, Nicolae Ioana sau Mirela Praisler. În funcţie de rezultatul alegerilor am putea asista la o serie de premiere.
7 rectori în 37 de ani
De la înfiinţare şi până astăzi, Universitatea „Dunărea de Jos” a avut numai rectori ingineri. Este vroba despre perioada de după decretul din martie 1974, prin care institutele Pedagogic şi Politehnic au fost unite sub titulatura Universităţii din Galaţi, redenumită, în 1991, Universitatea „Dunărea de Jos”. Primul rector a fost profesorul Ion Crudu, care a condus instituţia până în anul 1981. A urmat, pentru opt ani, până în 1989, Florea Oprea. Mihai Jâşcanu a fost în fruntea universităţii timp de şapte ani, între 1989 şi 1996, după care au venit mandatele lui Emil Constantin, între 1996 şi 2004. În următorii doi ani universitatea a fost condusă de Alexandru Epureanu, în 2006 a urmat un scurt mandat interimar al lui Mircea Bulancea, iar de la sfârşitul anului 2006 şi până în prezent fotoliul de rector a fost ocupat de Viorel Mînzu.
Posibile premiere
Având în vedere specificul şi tradiţia universităţii din Galaţi, nu este deloc de mirare că toţi cei şapte profesori care au condus instituţia în ultimii 37 de ani au fost ingineri. Dintre cei patru aspiranţi la funcţia de rector, doi sunt ingineri (Iulian Bârsan şi Lucian Georgescu), iar doi nu sunt ingineri (Nicolae Ioana şi Mirela Praisler). Dacă ar câştiga oricare dintre ultimii doi am avea prima premieră. De asemenea, Universitatea „Dunărea de Jos” nu a avut niciodată o femeie rector. Astfel, dacă va fi aleasă Mirela Praisler am avea parte de o altă premieră.
O altă statistică interesantă este cea a vârstei la care au devenit rectori cei şapte care au condus universitatea până acum. Cel mai tânăr rector a fost Ion Crudu (44 de ani), cel mai în vârstă a fost regretatul Mircea Bulancea (66 de ani), iar media de vârstă la care au fost aleşi rectorii la Galaţi este 53 de ani şi jumătate. Adică exact media care reiese din vârstele celor patru candidaţi de anul acesta: Mirela Praisler - 50 de ani, Lucian Georgescu – 51 de ani, Iulian Bârsan – 55 de ani şi Nicolae Ioana – 58 de ani.
O premieră certă
Cea mai interesantă premieră, de data aceasta una sigură, este legată de modalitatea de alegere a rectorului. Dacă până acum Senatul era cel care decidea, de data aceasta va avea un cuvânt de spus fiecare cadru didactic şi cercetător titular al instituţiei, plus studenţii din Senat şi din consiliile profesorale (aproximativ zece procente din numărul total al electorilor). Aşadar, este vorba despre un exerciţiu democratic absolut. Acest nou sistem a fost posibil graţie noii legi a educaţiei, adoptată în luna ianuarie 2011, care oferea universităţilor două variante: concurs în faţa unei comisii sau alegeri. Universitarii gălăţeni au optat, anul trecut, în urma unui referendum, pentru cea de-a doua variantă.
Mesajul profesorului Ion Crudu
Primul rector al Universităţii din Galaţi, prof. dr. ing. Ion Crudu, spune că, indiferent cine ar veni la cârma instituţiei, aceasta trebuie să se axeze pe cercetare în următorii ani. „Eu am spus asta şi în urmă cu 37 de ani. Lumea universitară să fie puternic concentrată asupra celor trei direcţii de dezvoltare ale Uniunii Europene, cercetare, învăţare, invovare, în exact această ordine. Dintre toate, cercetarea este cea mai importantă. Eu spun că universitatea din Galaţi are puterea să intre în lotul celor mai bune 500 universităţi din lume. Doresc succes viitoarei conduceri a universităţii, oricare ar fi ea”, a declarat profesorul Ion Crudu.

Citit 7942 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2012 16:47

106 comentarii

 • postat de TV mania
  Miercuri, 01 Februarie 2012 12:51
  Pentru Gelu
  Visezi urat, te uiti prea mult la talk-show-urile politice de la TV. Habar nu ai ce se discuta, esti in afara problemei. Cere ajutor unora care se pricep. Esti outsider.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Puiu
  Miercuri, 01 Februarie 2012 12:39
  Eu nu inteleg de ce toata lumea este impotriva dlui barsan care este o persoana pozitiva si nu il vede nimeni pe georgescu care a anuntat deja ca vrea sa uneasca 3 fcultati ca sa o puna pe prietena lui doamna Iticiescu decan peste cea mai mare facultate. Astea de ce nu le vedeti domnilor care il criticati pe barsan! Stiti ca proiectele pe fonduri structurale nu au absolut nici o pondere la clasificari si promavari? Stiti cati bani au castigat georgescu si iticescu in ultimii ani pe spatele doctoranzilor si al conducatorilor care nu au primit nici un ban. Vorbiti de clientela portocalie dar de clientela lui georgescu de ce nu spune nimeni nimic
  0
  0
  Raportează
 • postat de Hobby
  Miercuri, 01 Februarie 2012 12:22
  Pentru Diana
  Ai o problema: vorbesti fara sa stii ce spui. Informeaza-te sau discuta cu oamenii. Este clar ca nu nu esti in sistem, deci parerea ta nu conteaza. Fa altceva, ca asta nu merge. Nu ai si tu un hobby ?!
  0
  0
  Raportează
 • postat de badalan
  Miercuri, 01 Februarie 2012 00:08
  Cat desspre prof. crudu ,afost adus de la Iasi de stapanul judetului din acea perioada de aur bejan care i-a si reprtizat o casa nationalizata .Singura cercetare a acestui prim rector numit democratic a fost transferul fiului de la mecanica agricola Iasi la nave Galati .Rugam d-nul prof. crudu sa se abtina ...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Basil
  Marți, 31 Ianuarie 2012 23:43
  Nu se poate sa nu ne amintim ca a mai existat un rector :prof. Teodorescu pe care revolutia l-a prins la Predeal in hotel Robinson timp in care jascanu [un anticomunist acerb ]i-a spart usa biroului si a declansat revolutia universitara.Acest rector [ jascanu mutat de curand in apartamentul detinut de radu macovei ]a reusit sa construiasca o casa la Predeal si sa-si faca fiul cadru univ. doctor avansat nevasta etc.. Deci mai adaugati o poza ...2 de fapt,si a matusii gadea suzanica
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu
  Marți, 31 Ianuarie 2012 23:28
  Eu il cunosc pe alexe si stiu ca nu putem astepta nimic bun de la el si gasca lui. Totusi cred ca lucrul cel mai grav este ca acum cand toata lumea urasete pur si simplu PDLul pt tot ce face tarii si noua tuturor noi am putea din diverse motive sa aducem la conducerea universitatii un astfel de grup care deja ne-a demonstrat ca se va agata cu dintii de putere si ca nu are nici un scrupul ca sa scufunde toata universitatea impreuna cu ei, asa cum sefii lor sunt in stare sa scufunde toata tara doar ca sa raman ei la putere.
  0
  0
  Raportează
 • postat de voce singulara
  Marți, 31 Ianuarie 2012 23:26
  Am inteles, chestiunea cu Cahulul v-a cucerit pe dv...Dar aveti idee cat a contat, in evolutia relatiei cu Cahulul, puterea politica instalata in Republica Moldova? Stiti ca, atat timp cat Voronin nu s-a manifestat ostil, extensiunea a functionat, iar cand Voronin nu a mai fost de acord, s-a dus pe apa sambetei, cu toate eforturile, desigur bine intentionate, ale domnului Birsan? Iar de cand Voronin a disparut din prim-plan, avem iarasi extensiune la Cahul? Toate stima pentru eforturile domnului Birsan, dar cred ca nu a fost singur in acest demers....

  In sfarsit, a propos de celelalte calitati care l-ar califica pentru a ajunge Rector, ne mai puteti invoca si altele?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gelu
  Marți, 31 Ianuarie 2012 23:22
  Doar sa fim nebuni sa votam acum un grup atat de explicit politic cum sunt Alexe-barsan. Nu numai ca anul acesta este un an electoral dar toata tara vrea acum sa scape de ei ...si noi sa ii aducem acum la butoane??? Mai bine darmam universitatea decat sa le dam lor ocazia sa o darame si sa se imbogateasca pe spatele nostru
  0
  0
  Raportează
 • postat de diana
  Marți, 31 Ianuarie 2012 23:18
  Portocalii astia nu au nimic sfant in ei tot timpul umbla cu diversiuni si manipulari. Acum inainte de alegeri incearca sa ne explice cat de bun este domnul barsan si cat de nedreptatit a fost el. Uita sa spuna ca dl barsan a fost in conducerea universitatii in ultimii 10 ani si ca este a 3 oara cand candideaza la functia de rector. Avem deci in fata o persoana avida de putere care nu este de loc competenta si care din cate inteleg si-a cladit intreaga viata pe fraude si minciuni. SIGUR VOM AVEA CEEA CE MERITAM DECI DACA ASTA MERITAM ATUNCI ... VOTATI BARSAN
  0
  0
  Raportează
 • postat de Raluca
  Marți, 31 Ianuarie 2012 23:12
  Fiti fara grija CODUL PORTOCALIU va lua sfarsit saptamana asta cel putin in universitatea noastra. Speram ca se va termina in curand in toata tara.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gaby
  Marți, 31 Ianuarie 2012 23:10
  Domnule asa zis dobrescu emil dumneavoastra ce parere aveti in legatura cu faptul ca dl Barsan si cladit intreaga cariera universitara pe fraude si minciuni sau nu stiati acest lucru? va rugam incetati cu manipularile si diversiunile specific pdliste
  0
  0
  Raportează
 • postat de Relu
  Marți, 31 Ianuarie 2012 23:07
  Eu nu il cunosc pe domnul barsan dar ii cunosc foarte bine pe coechipierii lui alexe si lungu si pot sa va spun cu mana pe inima ca sunt persoane care nu au nici un respect pentru invatamantul superior si isi urmaresc doar interesele lor personale. La noi in facultatile de Nave si SIA teroarea este cuvantul de ordine asa ca aveti grija ce votati daca nu vreti ca acesta sa fie cuvantul de ordine in toata universitatea.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dobrescu emil
  Marți, 31 Ianuarie 2012 23:05
  Revin cu doua argumente pe care le-am enuntat mai jos. Credeti ca sunt relevante?

  "Un profesor de care studentii si colegii lui au dreptul sa vorbeasca. Si as dori sa-mi aratati unul cu nume si prenume nu cu nik-nameuri care ii poate reprosa ceva din punct de vedere academic profesorului Birsan. Datorita demersurilor lui, facute si in perioada in care PSD conducea Romania," Dunarea de Jos" este singura universitate care are o extensiune transfrontaliera din Romania. O extensiune care aduce universitatii, impreuna cu studentii etnici romani peste 25% din bugetul primit din partea statului roman. Aceste demersuri au necesitat sute de drumuri la Bucuresti si mai ales o putere de convingere pe care numai un om puternic si respecat de cei de la minister (inclusiv cand ministerul era condus de PNL sau PSD) o poate avea"
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gaby
  Marți, 31 Ianuarie 2012 23:02
  Dl Barsan acum in al doisperezecelea ceas inceraca sa se victimizeze sperand ca poate mai castiga niste voturi in acest fel. El se pretinde transparent dar a ascuns faptul ca este fiu de nomenclaturist. Ceea ce este inca si mai grav este ca a intrat in invatamantul superior prin frauda si numai fiindca era fiu de nomenclaturist s-a trecut cu vederea peste acest fapt. CUM PUTEM SA DAM UNIVERSITATATEA PE MANA UNEI PERSOANE CARE SI-ACONSTRUIT TOATA VIATA PE FRAUDE SI MINCIUNI?
  0
  0
  Raportează
 • postat de voce singulara
  Marți, 31 Ianuarie 2012 22:52
  Multumesc pentru raspuns, domnule Dobrescu, dar sincer m-as fi asteptat la ceva mai elaborat si mai aplicat, mai ales ca v-am rugat sa ma luminati in ceea ce priveste calitatile pe care nu le-am observat la dl.prof. Birsan. Am inteles ca la ceilalti candidati nu vreti sa va referiti, desi in mesajul dumneavoastra initial insinuati ca actuala conducere a universitatii ar avea ceva cu dl. Birsan.....Sau e inca o diversiune care sa intareasca ideea ca ceilalti candidati ar fi niste bieti mielusei nevinovati...?
  0
  0
  Raportează
 • postat de emil dobrescu
  Marți, 31 Ianuarie 2012 22:39
  Stimate domn,

  Doar in campaniile ne-universitare se inventeaza defecte ale contracandidatilor. Eu am observat ca doi trei anonimi au reluat la nesfarsit niste atacuri incorecte la adresa profesorului Birsan si am cautat sa-mi exprim punctul de vedere. Nu fac campanie asa ca nu vad de ce as vorbi de ceilalti candidati.
  Discursul dumneavostra "colegii ce au indraznit sa aiba opinii contrare dumneavoastra va plaseaza exact in pozitia pe care, cu tarie, o blamati." ma face sa ma gandesc ca uneori este greu sa te detasezi de implicarea in sustinerea sau blamarea unui candidat. Iar anonimatul nu onoreaza pe nimeni cu atat mai putin pe aceia care pretind ca promoveaza principii si valori.

  Cu stima
  0
  0
  Raportează
 • postat de voce singulara
  Marți, 31 Ianuarie 2012 22:29
  Domnule Emil Dobrescu, condescendenta cu care tratati toti colegii ce au indraznit sa aiba opinii contrare dumneavoastra va plaseaza exact in pozitia pe care, cu tarie, o blamati.
  Cred ca mult mai simplu ar fi fost sa informati multimea acestor ....postaci de doi bani, cum ii considerati dumneavoastra, ce anume il califica pe dl. prof Birsan sa aspire la pozitia de Rector al universitatii noastre. Am inteles ca s-a gresit daca s-a invocat apartenenta politica a domniei sale, dar sa stiti ca eu consider ca asta spune multe despre valorile pe care le impartaseste dl.prof Birsan, avand in vedere cu cine "defileaza" in general PDL-ul, in urbea noastra si la nivel central....Am inteles ca o alta greseala a fost cea legata de comentarea CV-ul domniei sale, dar, scuzati-ma, daca faceti parte din mediul universitar, nu stiti cat este de important CV-ul pentru un profesor universitar? Chiar nu ar trebui sa ne intereseze daca acest om ne poate reprezenta cu succes in forul academic national si international?
  In ceea ce priveste referirea la dl.prof. Alexe, cred ca pana si dumneavoastra sunteti de acord ca e cel mai nepotrivit aliat al domnului Birsan, in acest demers de castigare a alegerilor, prestatia mai mult decat inversunata a dansului pentru contestarea alegerilor la Senat fiind una din gafele ce nu se vor scutura de penibil pentru mult timp de acum incolo...
  Intr-adevar, invocarea mamei domnului Birsan cred ca a fost o idee nefericita, stiut fiind faptul ca nu au nici o vina copiii pentru eventualele greseli ale parintilor lor.
  Ati putea, insa, pe langa enumerarea calitatilor dl.Birsan, sa ne vorbiti si despre posibilele defecte ale celorlati candidati, mai ales ale acelora care i-ar face evident surclasabili de catre dl. Birsan in cauza?
  0
  0
  Raportează
 • postat de dobrescu emil
  Marți, 31 Ianuarie 2012 22:26
  Stimate om de bine,

  Nu ma baga te rog in grupuri din care nu fac parte. Eu nu am sa votez maine si nici angajat al Universitatii nu sunt. am avut o stransa legatura cu mediul universitar galatean si printre altii l-am cunoscut pe profesorul Barsan. Nu am culoare politica, nu am fost membru al niciunui partid, niciodata, si nici nu intentionez sa ma inscriu in vreunul. Din cate stiu toti candidatii au recunoscut faptul ca au existat neregului mari, atat in regulamentul de alegeri cat si in modalitatea de vot. Drept urmare senatul a votat refacerea lor.
  Aceste posturi anonime care vin sa "infiereze" candidatul profesor Birsan mi-au provocat indignarea pentru ca asa cum il cunosc eu este un om care nu va raspunde. Un profesor de care studentii si colegii lui au dreptul sa vorbeasca. Si as dori sa-mi aratati unul cu nume si prenume nu cu nik-nameuri care ii poate reprosa ceva din punct de vedere academic profesorului Birsan. Datorita demersurilor lui, facute si in perioada in care PSD conducea Romania," Dunarea de Jos" este singura universitate care are o extensiune transfrontaliera din Romania. O extensiune care aduce universitatii, impreuna cu studentii etnici romani peste 25% din bugetul primit din partea statului roman. Aceste demersuri au necesitat sute de drumuri la Bucuresti si mai ales o putere de convingere pe care numai un om puternic si respecat de cei de la minister (inclusiv cand ministerul era condus de PNL sau PSD) o poate avea.Ar mai fi multe de spus dar probabil o sa incepeti iar cu acele atacuri fara perdea asa ca nu ma ostenesc. Nu stiu daca maine profesorul Birsan o sa castige alegerile. Dar pot spune cu siguranta ca oamenii care il cunosc si il respecta ii vor oferi aceeasi apreciere a meritelor pe care le are oriunde s-ar afla.

  Cu stima
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cosmin, Asistent
  Marți, 31 Ianuarie 2012 22:12
  Buna Seara,

  Am observat tot felul de comentarii, in cadrul articolelor postate de VLG, ceea ce mi-a demonstrat ca aici ... la noi in universitate exista varietate de opinii. Au fost unii care au apelat la clasici, altii la spiritul poetic, iar unii s-au rezumat doar la politic, nereusind sa treaca peste.
  Au mai fost si unele postari care au perturbat fanatismul celor de mai sus, care au incercat sa dezbata problemele grave ale univeristatii noastre, din pacate insa acestea s-au pierdut si nu au reusit sa genereze discutii in jurul celor exprimate, revenindu-se cu lejeritate la clasici, poezie si politic.
  Insa intrebarea mea este cum ramane cu restul problemelor grave ale universitatii noastre? Vor rezolva oare clasicii, poeziile si politicul problema asigurarii calitatii din interiorul universitatii, fondurilor absorbite de universitate, planurile de invatamant, ce trebuiesc corelate cu provocarile societatii, lista poate continua? Din exxperienta ultimilor 10 ani de viata ai universitatii galatene, as spune NU, clar.
  Ei bine eu cred ca universitatii ii trebuie acum un om satul de problemele de mai enuntate mai sus, spun asta deoarece uitandu-ma pe lista rectorilor, observ ca in ultimii aproape 10 ani universitatea galateana a avut un administrator, un idealist, dar si un rector politicianist, insa nici unul nu a fost reformist. Ei bine eu cred ca nu degeaba cei care au scris mai mult, in cadrul diferitelor comentarii postate, se regasesc in clasici, poezie si politica.
  Ultima mea intrebare ar fi: Cand alegem si noi un rector pro-reforma?
  Imi vine in minte versul acesta: "Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soartă".
  Poate acum este momentul, sucees si minte limpede!
  0
  0
  Raportează
 • postat de un om de bine
  Marți, 31 Ianuarie 2012 22:04
  Cautati bine printre postarile trecute, analizati mesajele si stilul si veti vedea ca cei care au scris despre mama dlui Barsan sau inceputul cariei sale nu au nimic de-a face cu persoanele catre care aruncati culpa. Au mai revenit cu acelasi nume anonim criticand actuala conducere. Deci mizeria a venit din alta parte, nu de unde insinuati.
  Discutii privind CV-ul, sustinatorii, sunt normale intr-o candidatura, la orice nivel. Suntem in mediul universitar, CV-ul este oglinda noastra si a capacitatii nostre de a transmite mai departe cunostintele acumulate prin studiu si cercetare? Despre ce doreati sa se discute, despre fotbal, shoping!
  Nu v-a convenit ca discutiile au atins optiunile politice pe care le aveti, dar dvs ati adus politica in universitate fiindca ati vrut sa dovediti ca aveti putere la minister, credeati ca va aduce voturi. Ati cazut in propria capcana!
  Noapte buna colegi! Noaptea este un sfetnic bun care va face sa luati hotararea cea mai inteleapta!
  0
  0
  Raportează
 • postat de dobrescu emil
  Marți, 31 Ianuarie 2012 21:37
  Tot ce am vazut pana acum pe site a fost simplu. S-au luat de culoare politica, de CV, de alexe si cand au vazut ca atacul nu merge asa cum ar trebui s-au luat de mama unui singur canditat. Toate resursele au fost indreptate asupra profesorului Birsan. Oricine l-a aparat sau a incercat sa vorbeasca rational a fost colorat in portocaliu si umplut de invective. Toate acestea s-au intamplat deoarece cineva nu vrea sa iasa punctual rector profesorul Birsan. Iar acel cineva nu are mama, nu are tata si mai presus de toate nu are onoare. Ca tareste imaginea Universitatii in o mocirla urat mirositoare conteaza mai putin. Totul pentru a arunca o pata mare de indoiala asupra candidaturii care deranjeaza. Cunosc acest mod de a aborda lucrurile si sper ca profesorii universitari sunt mai presus de acesti oameni mici care au ura in loc de suflet. O ura viscerala nascuta din dorinta de a pastra fraiele universitatii cu orice pret. Patologica chiar.
  Maine va fi o zi importanta in viata universitarilor galateni...sper ca pe seara sa dispara in sfarsit din zona de conducere a universitatii acesti oameni care nu fac cinste mediului universitar si spiritului academic.
  Va salut universitari galateni!
  0
  0
  Raportează
 • postat de asistent nemultumit
  Marți, 31 Ianuarie 2012 21:28
  Dl Prof Georgescu, as vrea sa va atrag atentia ca faceti o mare nedreptate cadrelor didactice: asistenti, lectori, conferentiari, profesori care nu au conducere de doctorat. Anul acesta oferiti conducatorilor de doctorat o pomana electorala, altfel nu am cum sa inteleg punctajul exorbitant de 700 puncte x nr doctoranzi posdru (cred ca nu gresesc, anul trecut au fost 70 puncte pentru fiecare proiect, deci se putea lua un maxim de 210 puncte). De unde apar anul acesta atatea puncte? Acestea vor duce la cresterea artificiala a mediei punctajului din departamente, noi vom fi incarcati cu ore, iar conducatorii de doctorat vor fi singurii beneficiari !!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Aristotel pentru Platon
  Marți, 31 Ianuarie 2012 21:06
  anonimul Platon crede ca a scris un text magistral!
  Daca filozoful Platon nu stia decat un singur text, Aristotel nu mai avea ce sa invete!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Spiritual pentru Platon
  Marți, 31 Ianuarie 2012 21:00
  Cu siguranta comentariile postate au avut un singur scop, GRIJA FATA DE SCOALA. Si dorinta nostra, a celor bine intentionati, este de a nu ramane la un stil bizantin, si de aceea trebuie sa avem grija pe cine alegem in functia de RECTOR. Probabil exercitiul de opinie anonim ne-a dat libertatea sa ne exprimam mai liber, si sa aratam grupurilor de interese ca existe si alte opinii.
  Intr-adevar trebuie sa alegem o persoana care sa reprezinte cu cinste universitatea si avem de unde alege! Din pacate sunt persoane care candideaza permanent, nu sunt alesi - dar insista! O data, de doua ori, si a treia oara...si asa pana la pensie. Poate acum ii sperii, poate acum ii fortez mai tare! Ce facem cu astfel de oameni? Nu sunt reprezentativi, dar doresc sa ne conduca. Avem o singura solutie, NU-I VOTAM !
  Succes celor care merita!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Platon
  Marți, 31 Ianuarie 2012 20:51
  Motto: Universitatea din Galati s-a dezvoltat prin valoarea, devotamentul si efortul oamenilor de scoala.
  Universitarii galateni au asteptari mari de la viitorul rector, oricine ar fi acela. In fond, este un act de curaj sa candidezi la functia suprema in universitate. Sunt convins ca toti cei patru profesori au intentii bune si merita admiratia si sustinerea noastra. Nu va fi usor sa navigam in apele tulburi ale crizei, intr-un oras care prin reprezentantii sai nu a facut mai nimic pentru Universitate. In alte locuri, universitatea se bucura de respectul si sustinerea urbei. Ce am citit la ziar in aceste zile ? Un dialog al insolentei si al tupeului ridicat la rangul de opinie… Dragi concetateni, comentatori ai alegerilor, ati intrecut cu mult masura si v-ati aratat adevaratul chip: nu credeti in valori, nu aveti respect, nu judecati drept, ganditi si actionati gresit. Am fost pusi in fata unui exercitiu de opinie, e drept anonim, un experiment esuat, prin care ati reusit sa asterneti o umbra de neincredere nemeritata asupra institutiei Universitatii. Si in ce scop ? Promovarea unor interese de grup ? Posibil, dar riscant. Daca ati ales sa subminati prestigiul Universitatii pentru interese personale, ati facut cea mai proasta alegere. Daca vom continua sa gandim si sa actionam in stil bizantin, nu vom ajunge niciodata in rand cu statele civilizate. Unii spun ca istoria ne-a fost vitrega, dar este evident ca ne autodistrugem pe toate caile: prin rautate, nepasare, lacomie si mai ales incultura. Probabil ca orasul nu merita o Universitate de prestigiu, desi o are.
  AVETI GRIJA DE SCOALA, dragi concetateni ! Nu rapiti tinerilor sansa la educatie !
  Traiti cu spiritul si veti fi fericiti !
  Succes in alegeri tuturor candidatilor !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Platon
  Marți, 31 Ianuarie 2012 20:49
  postat de Platon

  Moto: Universitatea din Galati s-a dezvoltat prin valoarea, devotamentul si efortul oamenilor de scoala.
  Universitarii galateni au asteptari mari de la viitorul rector, oricine ar fi acela. In fond, este un act de curaj sa candidezi la functia suprema in universitate. Sunt convins ca toti cei patru profesori au intentii bune si merita admiratia si sustinerea noastra. Nu va fi usor sa navigam in apele tulburi ale crizei, intr-un oras care prin reprezentantii sai nu a facut mai nimic pentru Universitate. In alte locuri, universitatea se bucura de respectul si sustinerea urbei. Ce am citit la ziar in aceste zile ? Un dialog al insolentei si al tupeului ridicat la rangul de opinie… Dragi concetateni, comentatori ai alegerilor, ati intrecut cu mult masura si v-ati aratat adevaratul chip: nu credeti in valori, nu aveti respect, nu judecati drept, ganditi si actionati gresit. Am fost pusi in fata unui exercitiu de opinie, e drept anonim, un experiment esuat, prin care ati reusit sa asterneti o umbra de neincredere nemeritata asupra institutiei Universitatii. Si in ce scop ? Promovarea unor interese de grup ? Posibil, dar riscant. Daca ati ales sa subminati prestigiul Universitatii pentru interese personale, ati facut cea mai proasta alegere. Daca vom continua sa gandim si sa actionam in stil bizantin, nu vom ajunge niciodata in rand cu statele civilizate. Unii spun ca istoria ne-a fost vitrega, dar este evident ca ne autodistrugem pe toate caile: prin rautate, nepasare, lacomie si mai ales incultura. Probabil ca orasul nu merita o Universitate de prestigiu, desi o are.
  AVETI GRIJA DE SCOALA, dragi concetateni ! Nu rapiti tinerilor sansa la educatie !
  Traiti cu spiritul si veti fi fericiti !
  Succes in alegeri tuturor candidatilor !
  0
  0
  Raportează
 • postat de Spiritual pentru Platon
  Marți, 31 Ianuarie 2012 20:41
  Cu siguranta comentariile postate au avut un singur scop, GRIJA FATA DE SCOALA. Si dorinta nostra, a celor bine intentionati, este de a nu ramane la un stil bizantin, si de aceea trebuie sa avem grija pe cine alegem in functia de RECTOR. Probabil exercitiul de opinie anonim ne-a dat libertatea sa ne exprimam mai liber, si sa aratam grupurilor de interese ca existe si alte opinii.
  Intr-adevar trebuie sa alegem o persoana care sa reprezinte cu cinste universitatea si avem de unde alege! Din pacate sunt persoane care candideaza permanent, nu sunt alesi - dar insista! O data, de doua ori, si a treia oara...si asa pana la pensie. Poate acum ii sperii, poate acum ii fortez mai tare! Ce facem cu astfel de oameni? Nu sunt reprezentativi, dar doresc sa ne conduca. Avem o singura solutie, NU-I VOTAM !
  Succes celor care merita!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Platon
  Marți, 31 Ianuarie 2012 20:38
  Motto: Universitatea din Galati s-a dezvoltat prin valoarea, devotamentul si efortul oamenilor de scoala.
  0
  0
  Raportează
 • postat de electrician UDJG
  Marți, 31 Ianuarie 2012 20:34
  Tudor Gheorghe - Maturizare

  Caror cruci si caror Dumnezei
  Mi-i varsa sangele-n cutite?
  Pentru care flori de brebenei
  Cucii plang cu glasuri ragusite?
  Pentru care flori de brebenei
  Cucii plang cu glasuri ragusite?

  Au facut copiii nostri dinti
  Musca din bunici si din parinti
  Musca din vazduh si din pamant
  Musca si din mortii din mormant.

  Pentru care dimineti tarzii
  Cade ceata care ma-mpresoara?
  Care sfert de lacrimi viorii
  Amageste dorul si-l omoara?
  Care sfert de lacrimi viorii
  Amageste dorul si-l omoara?

  Au facut copiii nostri dinti
  Musca din bunici si din parinti
  Musca din vazduh si din pamant
  Musca si din mortii din mormant.

  Numai lacrimeaza nici un sfant
  Si s-a sters vopseaua din icoane.
  Seceta domneste pe pamant
  Si soparlele se cred igoane.
  Seceta domneste pe pamant
  Si soparlele se cred igoane.

  Au facut copiii nostri dinti
  Musca din bunici si din parinti
  Musca din vazduh si din pamant
  Musca si din mortii din mormant.

  Au facut copiii nostri dinti
  Musca din bunici si din parinti
  Musca din vazduh si din pamant
  Musca si din mortii din mormant.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Platon
  Marți, 31 Ianuarie 2012 20:20
  Moto: Universitatea din Galati s-a dezvoltat prin valoarea, devotamentul si efortul oamenilor de scoala.
  Universitarii galateni au asteptari mari de la viitorul rector, oricine ar fi acela. In fond, este un act de curaj sa candidezi la functia suprema in universitate. Sunt convins ca toti cei patru profesori au intentii bune si merita admiratia si sustinerea noastra. Nu va fi usor sa navigam in apele tulburi ale crizei, intr-un oras care prin reprezentantii sai nu a facut mai nimic pentru Universitate. In alte locuri, universitatea se bucura de respectul si sustinerea urbei. Ce am citit la ziar in aceste zile ? Un dialog al insolentei si al tupeului ridicat la rangul de opinie… Dragi concetateni, comentatori ai alegerilor, ati intrecut cu mult masura si v-ati aratat adevaratul chip: nu credeti in valori, nu aveti respect, nu judecati drept, ganditi si actionati gresit. Am fost pusi in fata unui exercitiu de opinie, e drept anonim, un experiment esuat, prin care ati reusit sa asterneti o umbra de neincredere nemeritata asupra institutiei Universitatii. Si in ce scop ? Promovarea unor interese de grup ? Posibil, dar riscant. Daca ati ales sa subminati prestigiul Universitatii pentru interese personale, ati facut cea mai proasta alegere. Daca vom continua sa gandim si sa actionam in stil bizantin, nu vom ajunge niciodata in rand cu statele civilizate. Unii spun ca istoria ne-a fost vitrega, dar este evident ca ne autodistrugem pe toate caile: prin rautate, nepasare, lacomie si mai ales incultura. Probabil ca orasul nu merita o Universitate de prestigiu, desi o are.
  AVETI GRIJA DE SCOALA, dragi concetateni ! Nu rapiti tinerilor sansa la educatie !
  Traiti cu spiritul si veti fi fericiti !
  Succes in alegeri tuturor candidatilor !
  0
  0
  Raportează
 • postat de realistul
  Marți, 31 Ianuarie 2012 20:19
  Barsan ne va scrie pe fluturasi poezii si texte literare. Cu acestea vrea sa ne inchida gura!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dan
  Marți, 31 Ianuarie 2012 20:16
  Iar nu ti-au convenit comentariile si ai inceput cu poezii. Argumentele voastre se limiteaza doar la texte literare. Atunci hai sa lasam ca toata lumea sa vada totusi ce s-a comentat in ultimele ore!

  Marți, 31 Ianuarie 2012 19:12 postat de Adevar pentru Ionut

  Ca PDL are nevoie de bani in campanie, asta este clar ! Doar prin cumpararea celor care se lasa cumparati si prin furt vor incerca sa ne stapaneasca! ATENTIE la numararea voturilor.
  Link Ionut Marți, 31 Ianuarie 2012 18:36 postat de Ionut

  Auditul o sa gaseasca cei 70 miliarde in bugetul universitatii plus banii adunati din regie si folositi in mod inteligent la finantarea in avans a proiectului.
  Banii astia sunt si miza lui Barsan. El va avea grija sa dispara rapid si sa se gaseasca cat mai mult in campania PDL-ului.
  Iar dupa alegeri cand va iesi USL o sa ne rugam la stele sa luam salariul. Ca gasca portocalie dispare din minister.
  Link pentru dan@yahoo.com, georrgescu si corina Marți, 31 Ianuarie 2012 17:40 postat de pentru dan@yahoo.com, georrgescu si corina

  este ok un audit, dar nu trebuie pus in fata cand discutam de alegeri...suna a amenintare, sau pentru tine este normala amenintarea? ne intoarcem cu discutia la Alexe, nu a iesit cum vrea, reclamatie! inainte era totul ok. audit poate fi cerut si in mijlocul unui mandat pentru a analiza situatia, deci fratilor de ce nu ati cerut un audit inainte de alegeri
  Link pentru ce o sa mai ma distrez Marți, 31 Ianuarie 2012 17:33 postat de pentru ce o sa mai ma distrez

  cine este cum spui tu in mesaj, este asa de felul lui, indiferent cine este la conducere, asa ca nu confunda modul de gandirea unor dupa cum este gandirea dvs
  Link dan@yahoo.com Marți, 31 Ianuarie 2012 17:09 postat de dan@yahoo.com

  Orice audit extern e un exercitiu de normalitate dragi postaci. Se practica in toate institutiile serioase pentru a stabili starea de fapt la un moment dat.pe baza unui astfel de audit se po t elabora strategii de de pzvoltatre arespectivei institutii. Un audit are rol reglator si nu punitiv:)
  Link Interviu Marți, 31 Ianuarie 2012 17:05 postat de Interviu

  "Eu am spus de mai multe ori că voi candida doar dacă pe lista de candidaturi nu se va regăsi şi cea a domnului Viorel Mânzu. Cum am înţeles că acesta va candida, eu îl voi susţine pentru că că sunt convins că tot ce a făcut până acum este bine", spune Lucian Georgescu interviu realizat de un cotidian local....m-a lasat masca cum se schimba oamenii de la o luna la alta!!!!!
  Link ce o sa mai ma distrez Marți, 31 Ianuarie 2012 16:55 postat de ce o sa mai ma distrez

  Cam putini postaci..... haideti umpleti randurile cu mesaje anti Barsan anti............anti.....mai aveti cateva ore si o sa incepeti sa va schimbati atitudinea fata de dansul....o sa va transformati din postaci in aplaudaci si pupin......
  Link caty Marți, 31 Ianuarie 2012 16:47 postat de caty

  Acestea sunt intimidari pentru a influenta votul nostru. Nu am auzit ca Barsan sau altcineva sa se fi ridicat in Senat sau si-si fi dat demisia de onoare dintr-o functie fiindca sunt cheltuiti prost banii universitatii. Nu uitati, Barsan este acum Prorector, de asemenea toti candidatii au functii de conducere in universitate. A spus cineva STOP! Eu nu sunt de acord!
  Link realistul Marți, 31 Ianuarie 2012 16:39 postat de realistul

  De ce nu ati cerut si pana acum daca aveati dubii privind modul in care se cheltuiesc banii publici. Nu am nimic impotriva, eu sunt adeptul lucrurilor clare si corecte.
  Link dan Marți, 31 Ianuarie 2012 16:32 postat de dan

  Adica un audit extern ar fi nociv pentru universitate? Georgescu a sustinut ca si el va face unul daca va fi ales.sau vi se pare ca ni corect sa verifici cum s au cheltuit banii publici?
  Link pentru georrgescu si corina Marți, 31 Ianuarie 2012 16:27 postat de pentru georrgescu si corina

  Rusinica, sustinatorii lui barsan, va dati singuri de gol ca sunteti una si aceeasi persoana...fiti mai atenti cand scrieti si lasati spatiu intre propozitii.
  Link realistul Marți, 31 Ianuarie 2012 16:24 postat de realistul

  Portocalii nu sunt in stare de nimic constructiv. Minister, DNA, acestea sunt armele cu care ei lucreaza impotriva democratiei! Deci amenintarile sunt ca ne asteapta un Audit extern!
  Link nimic surprinzator Marți, 31 Ianuarie 2012 16:17 postat de nimic surprinzator

  Dupa cum era de asteptat, regele Barsan (vezi comentarii anterioare pentru a intelege de ce este rege) pregateste ofensiva impotriva ORICAREI PERSOANE care va fi aleasa de noi RECTOR - AUDIT EXTERN ! Ce va face acest AUDIT EXTERN ! Trebuie sa gasesca ceva (nu ca ar exista) prin care sa revoce noul rectorul ales!
  Nu ati spus o noutate, stiam ca veti face acest lucru.
  Link georrgescu Marți, 31 Ianuarie 2012 14:56 postat de georrgescu

  Ma distreaza patetismul imduiosator al postacilor anti barsan.va veni sfarsitul universitatii daca va fi ales rector daca ma aplec sa ascult ineptiile lor. Eu sunt sigur ca vaveni un audit extern in schimb.
  Link corina Marți, 31 Ianuarie 2012 14:30 postat de corina

  Si cum a ramas cu argumentele? Cu lupta de idei? Ii prefer pe cei care posteaza literatura.sunt mai inteligenti.rasp und la atacuri la persoana cu caragiale si eminescu.
  Link vox Marți, 31 Ianuarie 2012 14:27 postat de vox

  dna Cultura 2012, am auzit ca s-a terminat senatul, treceti la butoane. V-au facut de ras rezervele.
  Link realistul Marți, 31 Ianuarie 2012 14:26 postat de realistul

  Stimati colegi din UDJG, am citit si eu astazi ceea ce s-a comentat la acest articol. Am crezut ca voi gasi raspunsuri la intrebarea EU CU CINE VOTEZ? Am gasit doar niste PDL-isti frustrati, care posteaza planul managerial al lui Barsan sub numele Regelui Ferdinand. I-au ridicat statuie (doar este tratat de ei ca un rege) privind existenta extensiei de la Cahul. Doar nu a adus bani de acasa ca sa plateasca orele tinute acolo, treziti-va la realitate! Daca nu era el, se gasea altcineva sa dezvolte proiectul acesta, existenta acestei facultati se datoreaza unui context politic. Nu are nici un merit special, a fost numit (nu ales) intr-o functie bine platita si si-a dus la indeplinire sarcinile.
  Link vox pentru Sam Marți, 31 Ianuarie 2012 13:58 postat de vox pentru Sam

  A fost ieri postat CV-ul lui Lungu, dar fara Titeica alaturi. L-au sters cei de la Viata Libera fiindcav continea nume de edituri. Se gasise un lingusitor sa-i faca propaganda (sau poate era chiar el), dar este ceva subtire de tot pentru aerele lui. Era si un text in care il ridicau la statut de super destept. Ultimele lui publicatii (sa nu intelegi ca are si ISI, le cere insa doctoranzilor si clar ca este co-autor) erau de la o conferinta obscura care se organizeaza doar in Grecia, care incaseaza taxe mari si apoi le publica in state. Smecherii grecesti.
  Link Sam Marți, 31 Ianuarie 2012 13:51 postat de Sam

  Le-a mai ramas sa scrie numele lui Gheorghe Titeica sau Henri Coanda langa CV-ul lui Lungu, Alexe sau Barsan.
  Link Dan Marți, 31 Ianuarie 2012 13:45 postat de Dan

  La ce te poti astepta de la acestia, sunt orbiti total. In ce hal au ajuns, sa pui gandirile lui Barsan langa cuvintele Regelui Ferdinand I. Doamne in ce hal am ajuns, unde a ajuns nesimtirea! RUSINE !
  Link vox pentru Mimi Marți, 31 Ianuarie 2012 13:38 postat de vox pentru Mimi

  Ahhhhh, era planul managerial a lui Barsan!!! Eu nici macar nu mi-am aruncat privirea pe textele postate de ei. De acum ii voi spune Regele Barsan si supusii lui!
  Link Mimi pentru Cristi Marți, 31 Ianuarie 2012 13:34 postat de Mimi pentru Cristi

  Sincer nu credeam ca v-a luat si mintile, incat ati ajuns ca sub numele Regelui Ferdinant I sa puneti planul de management al lui Brasan. Suneti de un penibil inimaginabil.
  Link cristi Marți, 31 Ianuarie 2012 13:24 postat de cristi

  copy paste de unde? sau cand aveti argumentele pe masa reveniti la cuvintele cheie si la punerea de etichete? ma asteptam la mai mult de la voi......
  Link vox pentru cristi Marți, 31 Ianuarie 2012 13:20 postat de vox pentru cristi

  Idei noi, lasa copy-past! Ce am afirmat inainte ca de fapt esti doar o simpla rezerva pusa sa umple pagina, este corect!
  Link vox pentru cristi Marți, 31 Ianuarie 2012 13:17 postat de vox pentru cristi

  da, textul l-ai postat inainte de senat...acum ai lasat rezervele care sa raspunda scurt
  0
  0
  Raportează
 • postat de dna. administratora din corpul Y
  Marți, 31 Ianuarie 2012 20:03
  Mihai Eminescu
  Împărat şi proletar

  Pe bănci de lemn, în scunda tavernă mohorâtă,
  Unde pătrunde ziua printre fereşti murdare,
  Pe lângă mese lunge, stătea posomorâtă,
  Cu feţe-ntunecoase, o ceată pribegită,
  Copii săraci şi sceptici ai plebei proletare.

  Ah! - zise unul - spuneţi că-i omul o lumină
  Pe lumea asta plină de-amaruri şi de chin?
  Nici o scânteie-ntr-însul nu-i candidă şi plină,
  Murdară este raza-i ca globul cel de tină,
  Asupra cărui dânsul domneşte pe deplin.

  Spuneţi-mi ce-i dreptatea? - Cei tari se îngrădiră
  Cu-averea şi mărirea în cercul lor de legi;
  Prin bunuri ce furară, în veci vezi cum conspiră
  Contra celor ce dânşii la lucru-i osândiră
  Şi le subjugă munca vieţii lor întregi.

  Unii plini de plăcere petrec a lor viaţă,
  Trec zilele voioase şi orele surâd.
  În cupe vin de ambră - iarna grădini, verdeaţă,
  Vara petreceri, Alpii cu frunţile de gheaţă -
  Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid.

  Virtutea pentru dânşii ea nu există. Însă
  V-o predică, căci trebui să fie braţe tari,
  A statelor greoaie care trebuie-mpinse
  Şi trebuiesc luptate războaiele aprinse,
  Căci voi murind în sânge, ei pot să fie mari.

  Şi flotele puternice ş-armatele făloase,
  Coroanele ce regii le pun pe fruntea lor,
  Ş-acele milioane, ce în grămezi luxoase
  Sunt strânse la bogatul, pe cel sărac apasă,
  Şi-s supte din sudoarea prostitului popor.

  Religia - o frază de dânşii inventată
  Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,
  Căci de-ar lipsi din inimi speranţa de răsplată,
  După ce-amar muncirăţi mizeri viaţa toată,
  Aţi mai purta osânda ca vita de la plug?

  Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
  Şi v-a făcut să credeţi că veţi fi răsplătiţi...
  Nu! moartea cu viaţa a stins toată plăcerea -
  Cel ce în astă lume a dus numai durerea
  Nimic n-are dincolo, căci morţi sunt cei muriţi.

  Minciuni şi fraze-i totul ce statele susţine,
  Nu-i ordinea firească ce ei a fi susţin;
  Averea să le aperi, mărirea ş-a lor bine,
  Ei braţul tău înarmă ca să loveşti în tine,
  Şi pe voi contra voastră la luptă ei vă mân'.

  De ce să fiţi voi sclavii milioanelor nefaste,
  Voi, ce din munca voastră abia puteţi trăi?
  De ce boala şi moartea să fie partea voastră,
  Când ei în bogăţia cea splendidă şi vastă
  Petrec ca şi în ceruri, n-au timp nici de-a muri?

  De ce uitaţi că-n voi e şi număr şi putere?
  Când vreţi, puteţi prea lesne pământul să-mpărţiţi.
  Nu le mai faceţi ziduri unde să-nchid-avere,
  Pe voi unde să-nchidă, când împinşi de durere
  Veţi crede c-aveţi dreptul şi voi ca să trăiţi.

  Ei îngrădiţi de lege, plăcerilor se lasă,
  Şi sucul cel mai dulce pământului i-l sug;
  Ei cheamă-n voluptatea orgiei zgomotoase
  De instrumente oarbe a voastre fiici frumoase:
  Frumseţile-ne tineri bătrânii lor distrug.

  Şi de-ntrebaţi atuncea, vouă ce vă rămâne?
  Munca, din care dânşii se-mbată în plăceri,
  Robia viaţa toată, lacrimi pe-o neagră pâine,
  Copilelor pătate mizeria-n ruşine...
  Ei tot şi voi nimica; ei cerul, voi dureri!

  De lege n-au nevoie - virtutea e uşoară
  Când ai ce-ţi trebuieşte... Iar legi sunt pentru voi,
  Vouă vă pune lege, pedepse vă măsoară
  Când mâna v-o întindeţi la bunuri zâmbitoare,
  Căci nu-i iertat nici braţul teribilei nevoi.

  Zdrobiţi orânduiala cea crudă şi nedreaptă,
  Ce lumea o împarte în mizeri şi bogaţi!
  Atunci când după moarte răsplată nu v-aşteaptă,
  Faceţi ca-n astă lume să aibă parte dreaptă,
  Egală fiecare, şi să trăim ca fraţi!

  Sfărmaţi statuia goală a Venerei antice,
  Ardeţi acele pânze cu corpuri de ninsori;
  Ele stârnesc în suflet ideea neferice
  A perfecţiei umane şi ele fac să pice
  În ghearele uzurei copile din popor!

  Sfărmaţi tot ce aţâţă inima lor bolnavă,
  Sfărmaţi palate, temple, ce crimele ascund,
  Zvârliţi statui de tirani în foc, să curgă lavă,
  Să spele de pe pietre până şi urma sclavă
  Celor ce le urmează pân' la al lumii fund!

  Sfărmaţi tot ce arată mândrie şi avere,
  O! dezbrăcaţi viaţa de haina-i de granit,
  De purpură, de aur, de lacrimi, de urât -
  Să fie un vis numai, să fie o părere,
  Ce făr' de patimi trece în timpul nesfârşit.

  Zidiţi din dărmăture gigantici piramide
  Ca un memento mori pe al istoriei plan;
  Aceasta este arta ce sufletu-ţi deschide
  Naintea veciniciei, nu corpul gol ce râde
  Cu mutra de vândută, cu ochi vil şi viclean.

  O! aduceţi potopul, destul voi aşteptarăţi
  Ca să vedeţi ce bine prin bine o să ias';
  Nimic... Locul hienei îl luă cel vorbareţ,
  Locul cruzimii vechie, cel lins şi pizmătareţ,
  Formele se schimbară, dar răul a rămas.

  Atunci vă veţi întoarce la vremile-aurite,
  Ce mitele albastre ni le şoptesc ades,
  Plăcerile egale egal vor fi-mpărţite,
  Chiar moartea când va stinge lampa vieţii finite
  Vi s-a părea un înger cu părul blond şi des.

  Atunci veţi muri lesne fără de-amar şi grijă,
  Feciorii-or trăi-n lume cum voi aţi vieţuit,
  Chiar clopotul n-a plânge cu limba lui de spijă
  Pentru acel de care norocul avu grijă;
  Nimeni de-a plânge n-are, el traiul şi-a trăit.

  Şi boale ce mizeria ş-averea nefirească
  Le nasc în oameni, toate cu-ncetul s-or topi;
  Va creşte tot ce-n lume este menit să crească,
  Va bea pân-în fund cupa, pân' va vrea s-o zdrobească,
  Căci va muri când nu va avea la ce trăi.

  . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Pe malurile Senei, în faeton de gală,
  Cezarul trece palid, în gânduri adâncit;
  Al undelor greu vuiet, vuirea în granit
  A sute d-echipajuri, gândirea-i n-o înşală;
  Poporul loc îi face tăcut şi umilit.

  Zâmbirea lui deşteaptă, adâncă şi tăcută,
  Privirea-i ce citeşte în suflete-omeneşti,
  Şi mâna-i care poartă destinele lumeşti,
  Cea grupă zdrenţuită în cale-i o salută.
  Mărirea-i e în taină legată de aceşti.

  Convins ca voi el este-n nălţimea-i solitară
  Lipsită de iubire, cum că principiul rău,
  Nedreptul şi minciuna al lumii duce frâu;
  Istoria umană în veci se desfăşoară,
  Povestea-i a ciocanului ce cade pe ilău.

  Şi el - el vârful mândru al celor ce apasă -
  Salută-n a lui cale pe-apărătorul mut.
  De aţi lipsi din lume, voi cauza-ntunecoasă
  De răsturnări măreţe, mărirea-i radioasă,
  Cezarul, chiar Cezarul de mult ar fi căzut.

  Cu ale voastre umbre nimica crezătoare,
  Cu zâmbetu-vă rece, de milă părăsit,
  Cu mintea de dreptate şi bine râzătoare,
  Cu umbra voastră numai, puteri îngrozitoare,
  La jugu-i el sileşte pe cei ce l-au urât.

  . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Parisul arde-n valuri, furtuna-n el se scaldă,
  Turnuri ca facle negre trăsnesc arzând în vânt -
  Prin limbile de flăcări, ce-n valuri se frământ,
  Răcnete, vuiet de-arme pătrund marea cea caldă,
  Evul e un cadavru, Paris - al lui mormânt.

  Pe stradele-ncruşite de flăcări orbitoare,
  Suiţi pe baricade de bulgări de granit,
  Se mişc batalioane a plebei proletare,
  Cu cuşme frigiene şi arme lucitoare,
  Şi clopote de-alarmă răsună răguşit.

  Ca marmura de albe, ca ea nepăsătoare,
  Prin aerul cel roşu, femei trec cu-arme-n braţ,
  Cu păr bogat şi negru ce pe-umeri se coboară
  Şi sânii lor acopăr - e ură şi turbare
  În ochii lor cei negri, adânci şi desperaţi.

  O! luptă-te-nvălită în pletele-ţi bogate,
  Eroic este astăzi copilul cel pierdut!
  Căci flamura cea roşă cu umbra-i de dreptate
  Sfinţeşte-a ta viaţă de tină şi păcate;
  Nu! nu eşti tu de vină, ci cei ce te-au vândut!

  . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

  Scânteie marea lină, şi placele ei sure
  Se mişc una pe alta ca pături de cristal
  Prin lunce prăvălite; din tainica pădure
  Apare luna mare câmpiilor azure,
  Împlându-le cu ochiul ei mândru, triumfal.

  Pe undele încete îşi mişcă legănate
  Corăbii învechite scheletele de lemn;
  Trecând încet ca umbre - ţin pânzele umflate
  În faţa lunei, care prin ele-atunci străbate,
  Şi-n roată de foc galben stă faţa-i ca un semn.

  Pe maluri zdrumicate de aiurirea mării
  Cezaru-ncă veghează la trunchiul cel plecat
  Al salciei pletoase - şi-ntinse-a apei arii
  În cercuri fulgerânde se pleacă lin suflării
  A zefirului nopţii şi sună cadenţat.

  Îi pare că prin aer în noaptea înstelată,
  Călcând pe vârf de codri, pe-a apelor măriri,
  Trecea cu barba albă - pe fruntea-ntunecată
  Cununa cea de paie îi atârna uscată -
  Moşneagul rege Lear.

  Uimit privea Cezarul la umbra cea din nouri,
  Prin creţi ai cărei stele lin tremurând transpar,
  I se deschide-n minte tot sensul din tablouri
  A vieţii sclipitoare... A popoarelor ecouri
  Par glasuri ce îmbracă o lume de amar:

  "În orice om o lume îşi face încercarea,
  Bătrânul Demiurgos se opinteşte-n van;
  În orice minte lumea îşi pune întrebarea
  Din nou: de unde vine şi unde merge floarea
  Dorinţelor obscure sădite în noian?

  Al lumii-ntregul sâmbur, dorinţa-i şi mărirea,
  În inima oricărui i-ascuns şi trăitor,
  Zvârlire hazardată, cum pomu-n înflorire
  În orice floare-ncearcă întreagă a sa fire,
  Ci-n calea de-a da roade cele mai multe mor.

  Astfel umana roadă în calea ei îngheaţă,
  Se pietrifică unul în sclav, altu-mpărat,
  Acoperind cu noime sărmana lui viaţă
  Şi arătând la soare-a mizeriei lui faţă -
  Faţa - căci înţelesul i-acelaşi la toţi dat.

  În veci aceleaşi doruri mascate cu-altă haină,
  Şi-n toată omenirea în veci acelaşi om -
  În multe forme-apare a vieţii crudă taină,
  Pe toţi ea îi înşală, la nime se distaină,
  Dorinţi nemărginite plantând într-un atom.

  Când ştii că visu-acesta cu moarte se sfârşeşte,
  Că-n urmă-ţi rămân toate astfel cum sunt, de dregi
  Oricât ai drege-n lume - atunci te oboseşte
  Eterna alergare... ş-un gând te-ademeneşte:
  Că vis al morţii-eterne e viaţa lumii-ntregi."

  1874, 1 decembrie
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dan
  Marți, 31 Ianuarie 2012 19:54
  Cultura 2012, iar nu ti-au convenit comentariile si ai inceput cu texte literare. Argumentele voastre se limiteaza doar la texte literare. Atunci hai sa lasam ca toata lumea sa vada totusi ce s-a comentat in ultimele ore!

  Marți, 31 Ianuarie 2012 19:12 postat de Adevar pentru Ionut

  Ca PDL are nevoie de bani in campanie, asta este clar ! Doar prin cumpararea celor care se lasa cumparati si prin furt vor incerca sa ne stapaneasca! ATENTIE la numararea voturilor.
  Link Ionut Marți, 31 Ianuarie 2012 18:36 postat de Ionut

  Auditul o sa gaseasca cei 70 miliarde in bugetul universitatii plus banii adunati din regie si folositi in mod inteligent la finantarea in avans a proiectului.
  Banii astia sunt si miza lui Barsan. El va avea grija sa dispara rapid si sa se gaseasca cat mai mult in campania PDL-ului.
  Iar dupa alegeri cand va iesi USL o sa ne rugam la stele sa luam salariul. Ca gasca portocalie dispare din minister.
  Link pentru dan@yahoo.com, georrgescu si corina Marți, 31 Ianuarie 2012 17:40 postat de pentru dan@yahoo.com, georrgescu si corina

  este ok un audit, dar nu trebuie pus in fata cand discutam de alegeri...suna a amenintare, sau pentru tine este normala amenintarea? ne intoarcem cu discutia la Alexe, nu a iesit cum vrea, reclamatie! inainte era totul ok. audit poate fi cerut si in mijlocul unui mandat pentru a analiza situatia, deci fratilor de ce nu ati cerut un audit inainte de alegeri
  Link pentru ce o sa mai ma distrez Marți, 31 Ianuarie 2012 17:33 postat de pentru ce o sa mai ma distrez

  cine este cum spui tu in mesaj, este asa de felul lui, indiferent cine este la conducere, asa ca nu confunda modul de gandirea unor dupa cum este gandirea dvs
  Link dan@yahoo.com Marți, 31 Ianuarie 2012 17:09 postat de dan@yahoo.com

  Orice audit extern e un exercitiu de normalitate dragi postaci. Se practica in toate institutiile serioase pentru a stabili starea de fapt la un moment dat.pe baza unui astfel de audit se po t elabora strategii de de pzvoltatre arespectivei institutii. Un audit are rol reglator si nu punitiv:)
  Link Interviu Marți, 31 Ianuarie 2012 17:05 postat de Interviu

  "Eu am spus de mai multe ori că voi candida doar dacă pe lista de candidaturi nu se va regăsi şi cea a domnului Viorel Mânzu. Cum am înţeles că acesta va candida, eu îl voi susţine pentru că că sunt convins că tot ce a făcut până acum este bine", spune Lucian Georgescu interviu realizat de un cotidian local....m-a lasat masca cum se schimba oamenii de la o luna la alta!!!!!
  Link ce o sa mai ma distrez Marți, 31 Ianuarie 2012 16:55 postat de ce o sa mai ma distrez

  Cam putini postaci..... haideti umpleti randurile cu mesaje anti Barsan anti............anti.....mai aveti cateva ore si o sa incepeti sa va schimbati atitudinea fata de dansul....o sa va transformati din postaci in aplaudaci si pupin......
  Link caty Marți, 31 Ianuarie 2012 16:47 postat de caty

  Acestea sunt intimidari pentru a influenta votul nostru. Nu am auzit ca Barsan sau altcineva sa se fi ridicat in Senat sau si-si fi dat demisia de onoare dintr-o functie fiindca sunt cheltuiti prost banii universitatii. Nu uitati, Barsan este acum Prorector, de asemenea toti candidatii au functii de conducere in universitate. A spus cineva STOP! Eu nu sunt de acord!
  Link realistul Marți, 31 Ianuarie 2012 16:39 postat de realistul

  De ce nu ati cerut si pana acum daca aveati dubii privind modul in care se cheltuiesc banii publici. Nu am nimic impotriva, eu sunt adeptul lucrurilor clare si corecte.
  Link dan Marți, 31 Ianuarie 2012 16:32 postat de dan

  Adica un audit extern ar fi nociv pentru universitate? Georgescu a sustinut ca si el va face unul daca va fi ales.sau vi se pare ca ni corect sa verifici cum s au cheltuit banii publici?
  Link pentru georrgescu si corina Marți, 31 Ianuarie 2012 16:27 postat de pentru georrgescu si corina

  Rusinica, sustinatorii lui barsan, va dati singuri de gol ca sunteti una si aceeasi persoana...fiti mai atenti cand scrieti si lasati spatiu intre propozitii.
  Link realistul Marți, 31 Ianuarie 2012 16:24 postat de realistul

  Portocalii nu sunt in stare de nimic constructiv. Minister, DNA, acestea sunt armele cu care ei lucreaza impotriva democratiei! Deci amenintarile sunt ca ne asteapta un Audit extern!
  Link nimic surprinzator Marți, 31 Ianuarie 2012 16:17 postat de nimic surprinzator

  Dupa cum era de asteptat, regele Barsan (vezi comentarii anterioare pentru a intelege de ce este rege) pregateste ofensiva impotriva ORICAREI PERSOANE care va fi aleasa de noi RECTOR - AUDIT EXTERN ! Ce va face acest AUDIT EXTERN ! Trebuie sa gasesca ceva (nu ca ar exista) prin care sa revoce noul rectorul ales!
  Nu ati spus o noutate, stiam ca veti face acest lucru.
  Link georrgescu Marți, 31 Ianuarie 2012 14:56 postat de georrgescu

  Ma distreaza patetismul imduiosator al postacilor anti barsan.va veni sfarsitul universitatii daca va fi ales rector daca ma aplec sa ascult ineptiile lor. Eu sunt sigur ca vaveni un audit extern in schimb.
  Link corina Marți, 31 Ianuarie 2012 14:30 postat de corina

  Si cum a ramas cu argumentele? Cu lupta de idei? Ii prefer pe cei care posteaza literatura.sunt mai inteligenti.rasp und la atacuri la persoana cu caragiale si eminescu.
  Link vox Marți, 31 Ianuarie 2012 14:27 postat de vox

  dna Cultura 2012, am auzit ca s-a terminat senatul, treceti la butoane. V-au facut de ras rezervele.
  Link realistul Marți, 31 Ianuarie 2012 14:26 postat de realistul

  Stimati colegi din UDJG, am citit si eu astazi ceea ce s-a comentat la acest articol. Am crezut ca voi gasi raspunsuri la intrebarea EU CU CINE VOTEZ? Am gasit doar niste PDL-isti frustrati, care posteaza planul managerial al lui Barsan sub numele Regelui Ferdinand. I-au ridicat statuie (doar este tratat de ei ca un rege) privind existenta extensiei de la Cahul. Doar nu a adus bani de acasa ca sa plateasca orele tinute acolo, treziti-va la realitate! Daca nu era el, se gasea altcineva sa dezvolte proiectul acesta, existenta acestei facultati se datoreaza unui context politic. Nu are nici un merit special, a fost numit (nu ales) intr-o functie bine platita si si-a dus la indeplinire sarcinile.
  Link vox pentru Sam Marți, 31 Ianuarie 2012 13:58 postat de vox pentru Sam

  A fost ieri postat CV-ul lui Lungu, dar fara Titeica alaturi. L-au sters cei de la Viata Libera fiindcav continea nume de edituri. Se gasise un lingusitor sa-i faca propaganda (sau poate era chiar el), dar este ceva subtire de tot pentru aerele lui. Era si un text in care il ridicau la statut de super destept. Ultimele lui publicatii (sa nu intelegi ca are si ISI, le cere insa doctoranzilor si clar ca este co-autor) erau de la o conferinta obscura care se organizeaza doar in Grecia, care incaseaza taxe mari si apoi le publica in state. Smecherii grecesti.
  Link Sam Marți, 31 Ianuarie 2012 13:51 postat de Sam

  Le-a mai ramas sa scrie numele lui Gheorghe Titeica sau Henri Coanda langa CV-ul lui Lungu, Alexe sau Barsan.
  Link Dan Marți, 31 Ianuarie 2012 13:45 postat de Dan

  La ce te poti astepta de la acestia, sunt orbiti total. In ce hal au ajuns, sa pui gandirile lui Barsan langa cuvintele Regelui Ferdinand I. Doamne in ce hal am ajuns, unde a ajuns nesimtirea! RUSINE !
  Link vox pentru Mimi Marți, 31 Ianuarie 2012 13:38 postat de vox pentru Mimi

  Ahhhhh, era planul managerial a lui Barsan!!! Eu nici macar nu mi-am aruncat privirea pe textele postate de ei. De acum ii voi spune Regele Barsan si supusii lui!
  Link Mimi pentru Cristi Marți, 31 Ianuarie 2012 13:34 postat de Mimi pentru Cristi

  Sincer nu credeam ca v-a luat si mintile, incat ati ajuns ca sub numele Regelui Ferdinant I sa puneti planul de management al lui Brasan. Suneti de un penibil inimaginabil.
  Link cristi Marți, 31 Ianuarie 2012 13:24 postat de cristi

  copy paste de unde? sau cand aveti argumentele pe masa reveniti la cuvintele cheie si la punerea de etichete? ma asteptam la mai mult de la voi......
  Link vox pentru cristi Marți, 31 Ianuarie 2012 13:20 postat de vox pentru cristi

  Idei noi, lasa copy-past! Ce am afirmat inainte ca de fapt esti doar o simpla rezerva pusa sa umple pagina, este corect!
  Link vox pentru cristi Marți, 31 Ianuarie 2012 13:17 postat de vox pentru cristi

  da, textul l-ai postat inainte de senat...acum ai lasat rezervele care sa raspunda scurt
  0
  0
  Raportează
 • postat de profesorul de Critica
  Marți, 31 Ianuarie 2012 19:34
  Morometii - volumul I
  de Marin Preda

  "- Şi tu, Nilă? Tu, mă? E lume care alergă din zi şi până în noapte pentru un pumn de făină! Şi voi ca nişte câini! Ca nişte câini turbaţi săriţi unul la altul! Vă omor! Cu-i nu-i place la târla mea, să se ducă! Să plece!
  Moromete, după ce urlă astfel cu ochii ieşiţi din cap, făcu un pas repezit şi lung şi porni spre uşă. Apucă de clanţă violent şi vru să se ducă, dar din tindă se întoarse la fel de vijelios cum ieşise şi continuă să urle:
  - Atâta timp cât mă vedeţi că trăiesc, ori faceţi cum zic eu, ori dacă nu, să plecaţi. Am muncit şi am trudit şi am luat pământul de la ciocoi ca să trăiţi voi mai bine! De ani de zile mă zbat să nu vând din el, să plătesc fonciirea fără să vând, să vă rămâie vouă întreg, orbilor şi sălbaticilor la minte! Şi am plătit mereu, n-am vândut nici o brazdă şi acum săriţi la mine şi la ăştia, că v-am furat munca voastră! Pământul rămas întreg, Paraschive, smintitule, acolo e munca voastră! Bolnavule după avere! Ai vrut să te însori cu a lui Bodârlache că avea pământ mult şi te-ai făcut de râs. O să-ţi mănânce capul averea, să ţii minte de la mine!
  Cuvintele din urmă fuseseră rostite atât de tare, încât se pierdură într-o răguşeală stinsă şi neputincioasă. Omul era de nerecunoscut.
  - Ce v-am făcut eu vouă şi ce nu v-am dat, Paraschive şi Nilă? Nu s-a muncit şi nu s-a împărţit aici în casă tot ce-am avut? De unde să vă dau eu mai mult dacă atâta e? Vreţi să mă jupuiţi pe mine de piele? An de an am dat din colţ în colţ când intra percitorul în casă. An de an m-am dat peste cap să nu vând din pământ! Am trăit cu toţii desculţi şi dezbrăcaţi, nimeni n-a avut mai mult! Ce vreţi voi de la mine, nenorociţilor? Să ies la drumul mare şi să jefuiesc? Să iau vita omului din bătătură şi să mă ţin de procese ca alţii? Asta vreţi voi?
  ----------------"
  0
  0
  Raportează
 • postat de Cosmin
  Marți, 31 Ianuarie 2012 19:19
  Greierele şi furnica
  fabulă de La Fontaine


  Şi-a pierdut vara cântând,
  Greierele, şi, flămând,
  A văzut, aşa, deodată,
  Pornind viscolul să bată.
  Nu se pomenea fărâmă
  De gânganie sau râmă;
  Şi nemaigăsind nimica,
  Dete fuga-mpleticit
  La vecina lui, furnica.
  Muşuroiul sta clădit,
  Plin cu tot ce-ai fi râvnit.
  Magazia cu făină
  Era sub o rădăcină;
  Şi, la rând, în multe caturi,
  Erau saci cu mei pe paturi.
  Adunaţi într-o firidă,
  Sâmburi roşii de stafidă.
  În dulap şi-ntr-un sertar,
  Mălai galben şi zahar.
  Ouăle cu coaja mică
  Erau ouă de furnică,
  Căci cumetrele îşi fac
  Prăjituri şi cozonac.
  Într-un beci închis cu scoabe,
  Boloboace: struguri boabe.
  Vasăzică un belşug
  Rânduit cu meşteşug.
  - Mă rog, maică, dumitale,
  Sunt în picioarele goale.
  Am rupt opinci şi obiele,
  De calc de-a-dreptul pe piele.
  Straie, ce mai am pe mine,
  De gol ce-s, mi-e şi ruşine.
  Am rămas de capul meu,
  M-a uitat şi dumnezeu…
  Luat de vânt, târât de apă,
  Plăpând ca foaia de ceapă,
  Încă de la arătură
  N-am mai pus nimic în gură.
  Să mă ierţi, de nemâncare
  S-a prins burta de spinare.
  Uite ce ţi-aş fi cerut,
  Niscai boabe de-mprumut…
  Până pe la Mărţişor…
  Vreau să rabd, dar să nu mor.
  Şi mă jur, i-a spus, că-ţi voi
  Da cu dobândă-napoi.
  Poţi să-ntrebi dacă nu sunt
  Om cinstit şi de cuvânt.
  Ce păcat că gospodina
  E zgârcită, bat-o vina !
  În loc să ia din cămări
  Şi să dea, pune-ntrebări.
  Că aşa o fi bogatul,
  Darnic mai vârtos cu sfatul.
  - Cum de ceri cu împrumut?
  Astă vară ce-ai făcut?
  Zise potrivindu-şi baba
  Negri-i ochelari cu laba.
  - Ce să fac? De mi-e iertat,
  Astă vară am cântat.
  Am cîntat cri-cri, gri-gri,
  Nopţi cu nopţi şi zi de zi.
  - Ai cântat? Îmi pare bine!…
  Acum joacă dacă-ţi vine!
  Şi calica de mătuşe
  Trânti ivărul la uşe.
  ================
  0
  0
  Raportează
 • postat de Adevar pentru Ionut
  Marți, 31 Ianuarie 2012 19:12
  Ca PDL are nevoie de bani in campanie, asta este clar ! Doar prin cumpararea celor care se lasa cumparati si prin furt vor incerca sa ne stapaneasca! ATENTIE la numararea voturilor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ionut
  Marți, 31 Ianuarie 2012 18:36
  Auditul o sa gaseasca cei 70 miliarde in bugetul universitatii plus banii adunati din regie si folositi in mod inteligent la finantarea in avans a proiectului.
  Banii astia sunt si miza lui Barsan. El va avea grija sa dispara rapid si sa se gaseasca cat mai mult in campania PDL-ului.
  Iar dupa alegeri cand va iesi USL o sa ne rugam la stele sa luam salariul. Ca gasca portocalie dispare din minister.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru dan@yahoo.com, georrgescu si corina
  Marți, 31 Ianuarie 2012 17:40
  este ok un audit, dar nu trebuie pus in fata cand discutam de alegeri...suna a amenintare, sau pentru tine este normala amenintarea? ne intoarcem cu discutia la Alexe, nu a iesit cum vrea, reclamatie! inainte era totul ok. audit poate fi cerut si in mijlocul unui mandat pentru a analiza situatia, deci fratilor de ce nu ati cerut un audit inainte de alegeri
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru ce o sa mai ma distrez
  Marți, 31 Ianuarie 2012 17:33
  cine este cum spui tu in mesaj, este asa de felul lui, indiferent cine este la conducere, asa ca nu confunda modul de gandirea unor dupa cum este gandirea dvs
  0
  0
  Raportează
 • postat de dan@yahoo.com
  Marți, 31 Ianuarie 2012 17:09
  Orice audit extern e un exercitiu de normalitate dragi postaci. Se practica in toate institutiile serioase pentru a stabili starea de fapt la un moment dat.pe baza unui astfel de audit se po t elabora strategii de de pzvoltatre arespectivei institutii. Un audit are rol reglator si nu punitiv:)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Interviu
  Marți, 31 Ianuarie 2012 17:05
  "Eu am spus de mai multe ori că voi candida doar dacă pe lista de candidaturi nu se va regăsi şi cea a domnului Viorel Mânzu. Cum am înţeles că acesta va candida, eu îl voi susţine pentru că că sunt convins că tot ce a făcut până acum este bine", spune Lucian Georgescu interviu realizat de un cotidian local....m-a lasat masca cum se schimba oamenii de la o luna la alta!!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ce o sa mai ma distrez
  Marți, 31 Ianuarie 2012 16:55
  Cam putini postaci..... haideti umpleti randurile cu mesaje anti Barsan anti............anti.....mai aveti cateva ore si o sa incepeti sa va schimbati atitudinea fata de dansul....o sa va transformati din postaci in aplaudaci si pupin......
  0
  0
  Raportează
 • postat de caty
  Marți, 31 Ianuarie 2012 16:47
  Acestea sunt intimidari pentru a influenta votul nostru. Nu am auzit ca Barsan sau altcineva sa se fi ridicat in Senat sau si-si fi dat demisia de onoare dintr-o functie fiindca sunt cheltuiti prost banii universitatii. Nu uitati, Barsan este acum Prorector, de asemenea toti candidatii au functii de conducere in universitate. A spus cineva STOP! Eu nu sunt de acord!
  0
  0
  Raportează
 • postat de realistul
  Marți, 31 Ianuarie 2012 16:39
  De ce nu ati cerut si pana acum daca aveati dubii privind modul in care se cheltuiesc banii publici. Nu am nimic impotriva, eu sunt adeptul lucrurilor clare si corecte.
  0
  0
  Raportează
 • postat de dan
  Marți, 31 Ianuarie 2012 16:32
  Adica un audit extern ar fi nociv pentru universitate? Georgescu a sustinut ca si el va face unul daca va fi ales.sau vi se pare ca ni corect sa verifici cum s au cheltuit banii publici?
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru georrgescu si corina
  Marți, 31 Ianuarie 2012 16:27
  Rusinica, sustinatorii lui barsan, va dati singuri de gol ca sunteti una si aceeasi persoana...fiti mai atenti cand scrieti si lasati spatiu intre propozitii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de realistul
  Marți, 31 Ianuarie 2012 16:24
  Portocalii nu sunt in stare de nimic constructiv. Minister, DNA, acestea sunt armele cu care ei lucreaza impotriva democratiei! Deci amenintarile sunt ca ne asteapta un Audit extern!
  0
  0
  Raportează
 • postat de nimic surprinzator
  Marți, 31 Ianuarie 2012 16:17
  Dupa cum era de asteptat, regele Barsan (vezi comentarii anterioare pentru a intelege de ce este rege) pregateste ofensiva impotriva ORICAREI PERSOANE care va fi aleasa de noi RECTOR - AUDIT EXTERN ! Ce va face acest AUDIT EXTERN ! Trebuie sa gasesca ceva (nu ca ar exista) prin care sa revoce noul rectorul ales!
  Nu ati spus o noutate, stiam ca veti face acest lucru.
  0
  0
  Raportează
 • postat de georrgescu
  Marți, 31 Ianuarie 2012 14:56
  Ma distreaza patetismul imduiosator al postacilor anti barsan.va veni sfarsitul universitatii daca va fi ales rector daca ma aplec sa ascult ineptiile lor. Eu sunt sigur ca vaveni un audit extern in schimb.
  0
  0
  Raportează
 • postat de corina
  Marți, 31 Ianuarie 2012 14:30
  Si cum a ramas cu argumentele? Cu lupta de idei? Ii prefer pe cei care posteaza literatura.sunt mai inteligenti.rasp und la atacuri la persoana cu caragiale si eminescu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de vox
  Marți, 31 Ianuarie 2012 14:27
  dna Cultura 2012, am auzit ca s-a terminat senatul, treceti la butoane. V-au facut de ras rezervele.
  0
  0
  Raportează
 • postat de realistul
  Marți, 31 Ianuarie 2012 14:26
  Stimati colegi din UDJG, am citit si eu astazi ceea ce s-a comentat la acest articol. Am crezut ca voi gasi raspunsuri la intrebarea EU CU CINE VOTEZ? Am gasit doar niste PDL-isti frustrati, care posteaza planul managerial al lui Barsan sub numele Regelui Ferdinand. I-au ridicat statuie (doar este tratat de ei ca un rege) privind existenta extensiei de la Cahul. Doar nu a adus bani de acasa ca sa plateasca orele tinute acolo, treziti-va la realitate! Daca nu era el, se gasea altcineva sa dezvolte proiectul acesta, existenta acestei facultati se datoreaza unui context politic. Nu are nici un merit special, a fost numit (nu ales) intr-o functie bine platita si si-a dus la indeplinire sarcinile.
  0
  0
  Raportează
 • postat de vox pentru Sam
  Marți, 31 Ianuarie 2012 13:58
  A fost ieri postat CV-ul lui Lungu, dar fara Titeica alaturi. L-au sters cei de la Viata Libera fiindcav continea nume de edituri. Se gasise un lingusitor sa-i faca propaganda (sau poate era chiar el), dar este ceva subtire de tot pentru aerele lui. Era si un text in care il ridicau la statut de super destept. Ultimele lui publicatii (sa nu intelegi ca are si ISI, le cere insa doctoranzilor si clar ca este co-autor) erau de la o conferinta obscura care se organizeaza doar in Grecia, care incaseaza taxe mari si apoi le publica in state. Smecherii grecesti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Sam
  Marți, 31 Ianuarie 2012 13:51
  Le-a mai ramas sa scrie numele lui Gheorghe Titeica sau Henri Coanda langa CV-ul lui Lungu, Alexe sau Barsan.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dan
  Marți, 31 Ianuarie 2012 13:45
  La ce te poti astepta de la acestia, sunt orbiti total. In ce hal au ajuns, sa pui gandirile lui Barsan langa cuvintele Regelui Ferdinand I. Doamne in ce hal am ajuns, unde a ajuns nesimtirea! RUSINE !
  0
  0
  Raportează
 • postat de vox pentru Mimi
  Marți, 31 Ianuarie 2012 13:38
  Ahhhhh, era planul managerial a lui Barsan!!! Eu nici macar nu mi-am aruncat privirea pe textele postate de ei. De acum ii voi spune Regele Barsan si supusii lui!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mimi pentru Cristi
  Marți, 31 Ianuarie 2012 13:34
  Sincer nu credeam ca v-a luat si mintile, incat ati ajuns ca sub numele Regelui Ferdinant I sa puneti planul de management al lui Brasan. Suneti de un penibil inimaginabil.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cristi
  Marți, 31 Ianuarie 2012 13:24
  copy paste de unde? sau cand aveti argumentele pe masa reveniti la cuvintele cheie si la punerea de etichete? ma asteptam la mai mult de la voi......
  0
  0
  Raportează
 • postat de vox pentru cristi
  Marți, 31 Ianuarie 2012 13:20
  Idei noi, lasa copy-past! Ce am afirmat inainte ca de fapt esti doar o simpla rezerva pusa sa umple pagina, este corect!
  0
  0
  Raportează
 • postat de vox pentru cristi
  Marți, 31 Ianuarie 2012 13:17
  da, textul l-ai postat inainte de senat...acum ai lasat rezervele care sa raspunda scurt
  0
  0
  Raportează
 • postat de cristi
  Marți, 31 Ianuarie 2012 13:17
  revin cu textu postat mai jos poate domnul votant si cel supranumit vox vor reusi sa treaca peste conditia simplii postaci: "am observat modul in care inteleg postacii detractori sa aduca argumente. aceleasi cuvinte cheie repetate la nesfarsit: PDL, gruparea portocalie, grupul alexe-barsan, incompetent, avid de putere....daca profesorul Barsan va castiga alegerile va veni sfarsitul lumii, oamenii nu si vor mai lua salariile si eventual Sfantul Gheorghe in persoana va cobora pe pamant ca sa razbune nedreptatea suferita de cei care au pierdut fraiele universitatii dupa 6 ani de conducere. Poftiti si cititi domnilor postaci poate va mai vin idei....

  "Nu zidurile fac o .şcoală, ci spiritul care domneşte într 'însă."
  Regele Ferdinand I, 1923
  PREAMBUL
  Este puţin probabil ca în următorii patru ani să putem schimba România, sunt sigur
  însă că putem schimba în bine multe în universitatea noastră. Plecând de la această constatare,
  candidez la alegerile pentru funcţia de rector pentru că sunt sigur că potenţialul neexploatat al
  instituţiei poate contribui la un salt valoric pe care îl merită şi care ne este la îndemână.
  Candidez cu intenţia de a continua acele proiecte aflate în derulare în universitate şi care s-au
  dovedit a fi valoroase, rămânând însă deschis tuturor iniţiativelor noi care se dovedesc a fi în
  slujba instituţiei.
  Este misiunea mea să vă propun modernizarea universităţii, garantând însă stabilitatea
  instituţională. Cei care, din cauza performanţei scăzute, nu se numără printre câştigătorii
  primului exerciţiu de ierarhizare, se vor bucura de sprijinul meu pentru ameliorarea poziţiei de
  moment. Pe cei care au fost declaraţi câştigători îi voi susţine necondiţionat pentru a se bucura
  de beneficiile datorate excelenţei. Esenţializând, v-aş propune să fiţi de acord să asigurăm
  oamenilor de calitate accesul neîngrădit la resurse. împreună putem face ca instituţia căreia îi
  aparţinem să redevină o insulă a normalităţii, în care meritul personal să se impună relaţiei
  clientelare sau intereselor de grup restrâns.
  Ştiut fiind că doar un mediu academic sănătos crează premizele dezvolării individuale,
  vă pot asigura întregul sprijin de care aveţi nevoie pentru a evolua. Progresele fiecăruia vor
  determina mai binele general pe care eu îl doresc sincer. Nu în ultimul rând, candidez pentru
  că îmi pasă de această instituţie. O instituţie de destinele căreia sunt legat de aproape trei
  decenii.
  Vă garantez colaborarea bazată pe respect reciproc între Consiliul de Administraţie şi
  Senatul Universităţii, oricare ar fi să le fie componenţa finală. Voi milita pentru repunerea
  Senatului în rolul de unic for academic de dezbatere şi decizie pe care 1-a avut în trecut. Voi
  face din Preşedintele Senatului un colocutor obişnuit în procesul adoptării tuturor deciziilor cu
  implicaţie majoră pentru universitate.
  Dacă în urma voinţei domniilor voastre, exprimate prin vot, voi fi ales rector, vă asigur
  de totala transparenţă în actul de conducere, lucru pe care ştiu ca vi-1 doriţi atât de mult. Voi fi
  garantul impunerii sintagmei „cine sunt şi ce fac" drept unică matrice de evaluare a
  performanţei şi adversarul declarat al lui „pe cine servesc". Vă propun deci ca în următorii
  patru ani să contăm doar pe ceea ce producem, nu pe ceea ce aşteptăm să primim. Vă asigur
  că aceia care vor face, vor primi. Mi-am câştigat poziţia şi prestigiul profesional printr-o
  muncă susţinută, aşa cum reflectă CV-ul anexat. Cred în valoare şi mă declar garant al
  meritocraţiei.
  Profit de momentul alegerilor pentru a-mi exprima deschis dorinţa ca valorile şcolii
  superioare gălăţene să nu mai stea pe margine. Fac un apel către elitele universităţii noastre să

  spună ceea ce au de spus, chiar dacă nu au putut-o face până acum din varii motive. Dacă
  dorim o universitate modernă, trebuie să ieşim din letargie şi să ne asumăm poziţia incomodă,
  dar necesară, a conducerii propriului destin. Mandatul 2012-2016 nu va fi unul simplu,
  obstacolele pe care le vom avea de înfruntat nu vor fi nici puţine, nici facile. Candidez cu
  convingerea că împreună le vom depăşi. Fiind unul care ştie cât de ingrată este asumarea
  responsabilităţii actului de conducere, încurajez şi aştept o participare responsabilă la
  concursurile de selecţie pentru posturile de conducere executivă din universitate şi din
  facultăţi.
  Candidez cu speranţa că mă veţi sprijini să păstrăm Universitatea „Dunărea de Jos"
  din Galaţi ca un spaţiu deschis al schimbului de idei şi al democraţiei. Acestea fiind spuse,
  sunt sigur că voi avea alături în primul exerciţiu de democraţie universitară al alegerii directe
  a rectorului pe toţi cei care:
  - au curajul analizei raţionale şi nu admit judecăţile impuse;
  - au respect pentru adevăr, valoare şi recunoaştere;
  - înţeleg că prestigiul instituţiei dat de suma valorilor individuale se poate întoarce
  multiplicat asupra fiecăruia dintre apartenenţi;
  - au convingerea că a fi responsabil înseamnă a nu promite doar pentru a fi popular.
  Cu aceste gânduri vă propun proiectul meu managerial.
  1. CONTEXT
  Cele două decenii de joc de-a reforma în educaţie pot apărea celor mai mulţi dintre
  universitari ca fiind neserios. Banii puţini şi mult prea desele schimbări au făcut din imaginea
  publică a învăţământului superior românesc un spectacol de iarmaroc rural, uneori cu accente
  de comedie. Navigaţia precipitat-catastrofică în sistemele de finanţare a ultimelor două
  decenii a inspirat o nesfârşită şi uneori nejustificată prudenţă a conducerilor universităţilor.
  Soluţiile intermediare, uneori cârpite şi adeseori imposibil de justificat, şi-au făcut loc în
  logica managementului universitar.
  Criza economico-financiară, care are drept consecinţă directă nivelul scăzut al
  produsului intern brut, dimpreună cu procentul redus din PIB alocat educaţiei, va afecta direct
  finanţarea învăţământului superior. Lipsa de apetenţă a agenţilor economici pentru
  finanţarea/sprijinirea universităţii, lipsa unui parteneriat real public-privat menit să
  suplinească lipsa de resurse, sărăcirea populaţiei pe fondul crizei economice, complică foarte
  mult misiunea fiecărei universităţi, deci şi pe cea a Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi.
  Inegalitatea şanselor de acces la educaţie şi problemele sociale cu care se confruntă
  foarte mulţi dintre studenţii noştri determină o responsabilitate suplimentară pentru
  universitate. Sub presiunea crizei economice, studentul de azi este tot mai interesat, încă din
  anii facultăţii, de o eventuală angajare cu timp integral de lucru, fapt care determină
  diminuarea timpului afectat studiului şi creşterea dezinteresului faţă de şcoală.
  Procesul de masificare a învăţământului superior în România ultimelor două decenii a
  crescut şansa tinerilor de a accede la o formă de educaţie superioară. Această masificare,
  dublată de scăderea pronunţată a performanţei învăţământului preuniversitar, a adus pentru
  marea majoritate a facultăţilor Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi confruntarea cu un
  segment de studenţi cu un potenţial mai redus de performanţă decât cel cu care se obişnuiseră.
  Competiţia din ce în ce mai dură, internă sau internaţională, a demonstrat că doar
  simpla invocare a trecutului prestigios al instituţiei nu mai reprezintă un argument
  convingător pentru candidaţii la studenţie. Integrarea României în U.E., care a încurajat
  mobilităţile studenţeşti, deci exportul de „aur cenuşiu", dublată de lipsa unei viziuni politice
  unitare privind nevoia de personal cu calificare superioară la nivelul ţării a determinat o
  diminuare severă a dimensiunii bazinului de selecţie pentru programele de studii din ciclurile
  masteral şi doctoral.
  Confruntată cu situaţia reală de a nu fi putut accede în rândul universităţilor de
  cercetare avansată şi educaţie, Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi se confruntă cu
  situaţia neplăcută a unei diminuări drastice a numărului de locuri pentru masterat şi doctorat
  precum şi cu pierderea, sperăm temporară, a conducerii de doctorate în anumite domenii. în
  aceste condiţii, universitatea va trebui să se focalizeze, în totalitate, asupra creşterii valorii
  profesionale a absolvenţilor săi, a creşterii valorii programelor de studii, a valorii cercetării
  ştiinţifice şi, nu în ultimul rând, a afirmării specificului său, folosind la maxim patrimoniul
  uman, spiritual şi material de care dispune în acest moment.
  Contextul socio-economic în care ne aflăm, iminenţa unui nou val de evaluări în
  viitorul imediat, impun necesitatea unei strategii unitare şi coerente de management, pe
  termen scurt, mediu şi lung, în vederea sprijinirii procesului educaţional şi al celor de
  cercetare şi de creaţie artistică din universitate.
  2. PRINCIPII DE MANAGEMENT
  Fără a avea simpatii sau antipatii politice, menţinând echidistanţa, voi încerca să
  impun respectul de care trebuie să se bucure în comunitate instituţia ale cărei interese le
  servesc. Dacă voi fi ales rector, doresc să ţin universitatea departe de jocurile politice şi foarte
  departe de cele politicianiste. Voi milita pentru regăsirea spiritului apartenenţei individuale la
  instituţie, pentru ca relaţiile profesionale să se bazeze exclusiv pe egalitatea de şanse, pe
  onestitate şi respect reciproc. Actul de management pe care îl propun în prezentul proiect va fi
  guvernat de următoarele principii:
  1. Principiul angajării responsabilităţii publice, prin care universitatea se
  legitimează faţă de societate.
  2. Principiul autonomiei universitare.
  3. Principiul libertăţii academice şi de gândire.
  4. Principiul democraţiei în actul de conducere.
  5. Principiul transparenţei decizionale şi al colaborării.
  6. Principiul echităţii şi al egalităţii de şanse.
  7. Principiul devotamentului faţă de actul academic, al asumării responsabilităţii
  umane şi profesionale în exercitarea meseriei de dascăl.

  8. Principiul potrivit căruia o universitate şi corpul său profesoral există pentru, cu şi
  prin studenţi şi nu invers.
  Obiectivele strategice cu referire la actul de management propus prin acest proiect sunt:
  I. Configurarea unei echipe manageriale puternice şi eficiente, care să valorizeze
  aportul Consiliului de Administraţie
  II. Crearea unei culturi instituţionale şi manageriale responsabile, care să-şi propună
  obţinerea celor mai bune rezultate în condiţiile folosirii minime a resurselor
  existente
  III. Autoimpunerea spiritului de responsabilitate şi răspundere în faţa comunităţii
  universitare reprezentate prin Senatul Universităţii
  3. OBIECTIVE STRATEGICE GENERALE
  1. Revitalizarea misiunii educaţionale şi a celei ştiinţifice a şcolii superioare gălăţene;
  2. Pregătirea atentă şi din timp a valului de evaluări la care va fi supusă universitatea în
  viitorul imediat în vederea ameliorării poziţiilor obţinute în urma evaluărilor din 2011;
  3. Regândirea strategiei de asigurare şi de monitorizare a calităţii procesului de
  învăţământ;
  4. încurajarea, recompensarea şi promovarea producţiei ştiinţifice relevante şi cu
  vizibilitate;
  os. Diversificarea ofertei educaţionale şi a serviciilor de instruire, dublată de reformarea
  curriculară;
  6. Proiectarea şi operaţionalizarea unor structuri academice şi administrative moderne, a
  căror activitate să fie bazată pe descentralizarea decizională, autonomia financiară şi
  participarea directă a tuturor actorilor implicaţi;
  Menţinerea şi dezvoltarea permanentă a patrimoniului existent;
  os. Iniţierea unui program relevant de investiţii pe termen mediu şi lung, precum şi
  identificarea susţinerii financiare pentru acesta;
  9. Consolidarea bazei materiale didactice şi de cercetare ştiinţifică şi accelerarea
  procesului de modernizare a echipamentelor de cercetare avansată;
  10. Satisfacerea la un nivel superior a condiţiilor de convieţuire în campusuri şi de studiu
  în toate facultăţile pentru studenţii universităţii.
  4. MĂSURI SPECIFICE
  4.1. Procesul educaţional
  Imaginea de ansamblu a stării calităţii învăţământului nostru superior, aşa cum rezultă
  aceasta din percepţiile universitarilor, studenţilor şi angajatorilor, este aceea a unui nivel
  ridicat de calitate. Atunci însă când sunt avute în vedere finalităţile sistemului, imaginea
  rezultată este, în mare parte, a unui sistem centrat pe sine. Este mai degrabă percepţia unui
  sistem ale cărui legături cu mediul sunt insuficient explorate şi analizate. Un sistem ce
  urmează o logică proprie, coerentă, dar care este mai puţin implicat în societate, ori decuplat
  de aceasta. Operăm cu reprezentări diferite ale calităţii procesului didactic, ce derivă din

  percepţia de ansamblu asupra capacităţii acestuia de a pregăti absolvenţi pentru piaţa muncii.
  Există încă, din păcate, uri decalaj important între nivelul necesar şi nivelul actual al
  competenţelor absolvenţilor, din perpectiva angajatorilor. Rezolvarea acestei probleme este
  fundamentală pentru rolul social al universităţii, care altfel riscă să piardă contactul cu piaţa
  muncii şi să determine o deteriorare semnificativă a imaginii sale în viitor. în consecinţă, se
  impune adoptarea unei serii de măsuri imediate:
  1. Declanşarea urgentă a procesului de evaluare internă periodică a programelor de studiu
  de licenţă şi a domeniilor de masterat, după noile criterii impuse de Legea educaţiei
  naţionale şi a noii Metodologii ARACIS;
  2. înscrierea urgentă în RNCIS a grilei 2 şi a planurilor de învăţământ pentru toate
  programele de studii oferite de universitate;
  3. Optimizarea numărului de programe oferite de universitate în funcţie de nivelul
  finanţării primite, al resursei umane disonibile şi al cerinţelor pieţei de muncă;
  4. Reformarea curricululară în vederea compatibilizării, pe programe, a cursurilor predate
  în universitate cu cele de la universităţile din străinătate, fară a se ignora necesităţile şi
  expertiza naţională;
  os. Susţinerea inclusiv fianciară a programelor de studii de categoria A precum şi asistarea
  şi monitorizarea celor din categoriile B-E, în vederea accederii în categorii superioare;
  6. Implementarea unui sistem informatic de gestiune a resurselor didactice (gen Moodle);
  7. Modificarea criteriilor de promovabilitate a studenţilor;
  os. Fundamentarea predării pe principiul învăţării active şi interactive, şi introducerea
  evaluării bazate pe competenţe dobândite;
  9. Dinamizarea procesului de predare-însuşire-evaluare de cunoştinţe astfel încât accentul
  să fie pus pe aplicarea creativă şi originală a cunoştinţelor dobândite şi nu pe
  reproducerea acestora
  10. Sprijinirea prin măsuri speciale a absolvenţilor unor facultăţi ale universităţii în vederea
  accederii în corpurile profesionale naţionale (CECCAR, INM, etc.).
  4.2. Finanţare
  Până la aplicarea efectivă a noului sistem de finanţare care decurge din LEN, consider
  că este necesară angajarea unor soluţii alternative, menite să conducă la obţinerea unor resurse
  financiare suplimentare celei de bază. Măsuri alternative pentru ameliorarea finanţării:
  Creşterea numărului de studenţi străini, dublată de măsuri de asigurare a unor condiţii
  de studii mai bune pentru aceştia şi a unui pachet de servicii de asistenţă specializată;
  2. Obţinerea aprobării MECTS pentru activarea unui centru de învăţare a limbii române
  destinat studenţilor străini aflaţi la studii în anul pregătitor;
  3. Creşterea numărului de progi'ame masterale în limbi străine;
  4. încurajarea participării în cadrul unor consorţii europene laprogi-ame de tip EuroMaster
  Mundus cu finatare externă;

  os. Iniţierea unui parteneriat între Facultatea de Medicină şi Farmacie şi autorităţile
  locale pentru implicarea studenţilor de la Medicină dentară în asistenţa stomatologică
  pentru persoanele asistate social.
  4.3. Cercetare ştiinţifică
  Este deja evident pentru întreaga comunitate academică faptul că orice clasificare
  şi/sau ierarhizare depinde aproape exclusiv de performanţa în cercetare. De poziţionarea
  noastră în ierarhia universităţilor din ţară, care se stabileşte dominant în baza producţiei
  ştiinţifice, se leagă elementele esenţiale pentru existenţa universităţii şi, în primul rând nivelul
  finanţării. Ideea de competiţie (clasificare universităţi şi ierarhizare domenii) pentru finanţarea
  de bază, complementară şi suplimentară impusă prin LEN este dublată de orientarea exclusivă
  a fondurilor alocate cercetării pe criterii de competiţie de proiecte. Câştigarea unei poziţii
  bune la nivel naţional este, prin urmare, determinată de competitivitatea măsurată prin
  calitatea resursei umane şi a producţiei ştiinţifice, a infrastructurii de cercetare şi a volumului
  fondurilor atrase. în relaţie cu Legea Educaţiei Naţionale şi cu noul Cod al Studiilor
  Universitare de Doctorat, va trebui regândit întreg ansamblul de structuri şi activităţi care
  privesc cercetarea, în general, şi doctoratul, în special. Şcoala doctorală va trebui să-şi
  realizeze obiectivul de a furniza cercetători de profesie, oameni capabili să determine
  creşterea numărului şi a calităţii produselor cercetării. Propun, prin urmare:
  1. Introducerea unui sistem de granturi interne destinate premierii rezultatelor
  cercetării. Reproducând sistemul de premiere a articolelor publicate în reviste cu un
  factor de impact cumulat superior al CNCS, se vor premia toate articolele, la data
  apariţiei lor.
  2. Dirijarea preferenţială a fondurilor alocate dotărilor spre colectivele cu producţie
  ştiinţifică cu aport la evaluarea academică pe domenii.
  3. Reorganizarea unităţilor de cercetare din universitate - conform unei ierarhii :
  - laboratoare de cercetare;
  - centre de cercetare (care pot să includă unul sau mai multe laboratoare);
  - institute de cercetare (care includ mai multe centre de cercetare), care să
  integreze interdisciplinar resursele de excelenţă ale facultăţilor cu tradiţie în
  cercetare.
  04 Afilierea universităţii la Centrul Internaţional pentru Studii Avansate asupra Geo-
  Sistemului Fluviul Dunărea - Delta Dunării - Marea Neagră.
  5. Susţinerea logistică a programului universitar de rezidenţiat (Medicină).
  6. Sprijinirea financiară a tinerilor pentru participări la conferinţe şi/sau delegaţii pentru
  documentare;
  7. Dezvoltarea de „start-up-uri" şi „spin-off-uri", care pot utiliza creativ şi eficient din
  punct de vedere financiar ideile inovative din universitate, precum şi conceperea unor
  reglementări interne asociate acestora.

  4.4. Probleme studenţeşti
  1. Favorizarea dezvoltării personale a studenţilor, spre mai multă autonomie, originalitate,
  creativitate şi capacitate de comunicare;
  2. încurajarea învăţării limbilor străine într-un context de actualitate, de percepere a
  specificului cultural şi de comunicare;
  3. Iniţierea unui set de politici de acţiune afirmativă pentru categoriile de studenţi care sunt
  considerate clar defavorizate;
  4. Iniţierea unor acorduri cadru cu angajatorii tradiţionali din zonă în vederea introducerii
  internshipului pentru studenţi, ca mijloc de asigurare a unui plasament pe piaţa muncii
  eficient şi echitabil;
  os. Reabilitarea termică a căminelor din cele două campusuri;
  6. Ameliorarea condiţiilor de cazare în campusurile universităţii prin completarea dotărilor
  camerelor din căminele universităţii la nivelul celor din alte universităţi din ţară;
  Reluarea lucrărilor de reparaţie capitală a căminului A din campusul Al. I. Cuza;
  os. Extinderea sistemului de burse private iniţiat la Facultatea de Arhitectură Navală şi la
  celelalte facultăţi ale universităţii;
  9. Introducerea unui sistem modular în programele universitare, mai ales cele de maşter.
  10. Flexibilizarea procedurilor ERASMUS, Leonardo.
  11. Funcţionalizarea la maxim a sistemului de credite transferabile.
  12. Modernizarea permanentă a programelor de studii în corelare cu cerinţele de pe piaţa
  muncii regională, naţională şi europeană.
  13. Sprijin instituţionalizat acordat studenţilor pentru :
  activitatea universitară curentă;
  - participare la concursuri şi manifestări profesionale;
  carieră.
  14. Dezvoltarea infrastructurii informatice pentru acces internet nelimitat în campusuri.
  îs. Reabilitări în campusul de cămine şi creşterea subvenţiei cămine-cantine în funcţie de
  necesităţile curente.
  4.5. Cooperare internaţională
  oi. Iniţierea demersurilor pe lângă ambasada Chinei la Bucureşti în vederea înfiinţării la
  Galaţi a unui Institut Confucius (momentan în ţară există doar trei asemenea institute la
  Sibiu, Cluj-Napoca şi Braşov, finanţate de HanBan - International Office of Chinese
  Language Council), în organizarea căruia ar putea fi implicate Facultatea de Litere şi
  Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie;
  oi Amplificarea acţiunilor comune de cooperare şi colaborare ştiinţifică cu alte instituţii de
  profil din Europa prin invitarea unor cadre didactice străine, de prestigiu, pentru
  susţinerea de misiuni didactice în regim de visiting professor;
  03. încurajarea cadrelor didactice şi a cercetătorilor pentru accederea la fonduri destinate
  mobilităţilor internaţionale cu o durată mai mare de un semestru. / 
  Asigurarea tuturor condiţiilor de păstrare a posturilor deţinute în universitate, pe toată
  durata stagiului efectuat în străinătate;
  Amplificarea schimbului internaţional de locuri de studii pentru studenţi, în paralel cu
  demararea unor programe de reciprocitate între instituţii;
  încurajarea mobilităţilor studenţeşti cu durată de minimum trei luni (atât a celor de tip
  outgoing, dar mai ales a celor de tip incoming);
  Continuarea eforturilor de cooptare a studenţilor sprijiniţi prin programele
  guvernamentale destinate etnicilor români, îndeosebi a celor proveniţi din Republica
  Moldova;
  Stimularea angajării personalului didactic şi de cercetare din străinătate (din state
  membre ale UE sau OECD). Introducerea unor mecanisme de finanţare suplimentară a
  acestora, pe perioada angajării în universitate.
  4.6 Administraţie şi servicii
  Redimensionarea serviciilor şi eficientizarea activităţii lor prin eliminarea birocraţiei
  excesive care le amprentează activitatea;
  Reducerea timpului de reacţie a personalului nedidactic şi didactic auxiliar la solicitările
  cadrelor didactice şi ale studenţilor - acţiuni de formare continuă;
  Externaiizarea unor servicii auxiliare în vederea creării condiţiilor legale pentru
  scoaterea la concurs a posturilor academice, îndeosebi pentru tinerii aspiranţi la cariera
  universitară;
  Introducerea monitorizării activităţii de achiziţii pe site-ul universităţii, îndeosebi pentru
  produsele care se achiziţionează din fonduri de cercetare sau din proiecte strategice.
  4.7 Resurse umane
  In perspectiva retragerii din activitate în următorii ani a unui număr important de cadre
  didactice, în condiţiile creşterii mediei de vârstă a personalului de predare, Consiliul de
  Administraţie va propune Senatului Universitar o strategie pe termen mediu în domeniul
  resurselor umane, pe de o parte în vederea asigurării condiţiilor ARACIS de acreditare,
  iar pe de altă parte pentru evitarea discontinuităţilor în activitate;
  Acordarea urgentă a gradaţiilor de merit, suspendate de aproape trei ani, ca vector de
  susţinere a performanţei universitare;
  Introducerea postdoctoranturii ca schemă de încadrare a tinerilor doctori cu aptitudini
  dovedite pentru cercetare, ca pas intermediar înaintea angajării, prin concurs, în
  universitate;
  îmbunătăţirea salarizării cadrelor didactice tinere şi a celor cu performanţe deosebite în
  activitatea ştiinţifică / de cercetare ;
  Facilitarea accesului în cămin pentru cadrele didactice tinere, postdoctoranzii şi
  cercetătorii ştiinţifici cu vârsta de până la 35 de ani;
  Acordarea de tichete de masă pentru preparatori, asistenţi, şi parţial pentru şefii de
  lucrări cu performanţe măsurabile în cercetare;

  Alocarea unei sume relevante din fondurile proprii ale universităţii pentru acoperirea
  cheltuielilor cu formarea profesională a cadrelor didactice;
  Eliminarea favorurilor de orice fel, inclusiv a celor de natură salarială;
  Impunerea unor indicatori minimi de rezultat pentru fiecare post din structura de
  personal a universităţii.
  Elaborarea unui Statut al personalului de cercetare-dezvoltare-inovare, în acord cu
  legislaţia în vigoare şi cu setul de bune practici internaţionale de la universităţi de
  prestigiu din străinătate;
  Angajarea pe perioadă nedeterminată a personalului de CDI, în domeniile strategice de
  cercetare din universitate.
  4.8 Sistemul informaţional al universităţii, documentarea şi bibliotecile
  Dezvoltarea structurilor informatice din cadrul Universităţii, la nivelul magistralelor de
  comunicaţii, prin înlocuirea echipamentelor depăşite tehnologic şi prin organizarea
  structurilor informatice de la nivelul facultăţilor, departamentelor şi a serviciilor;
  Dezvoltarea serviciilor informatice centrale din Universitate, pentru a permite accesul la
  un număr sporit de resurse, şi implementarea sau dezvoltarea unor aplicaţii integrate,
  pentru a permite o gestiune mai bună şi mai facilă a activităţilor specifice mediului
  universitar şi asigurarea redundanţei pentru toate datele importante;
  îmbunătăţirea conectivităţii globale a Universităţii la Reţeaua Educaţiei Naţionale -
  roedunet, atât pentru spaţiile didactice cât şi pentru căminele studenţeşti;
  Dezvoltarea unui centru de date (datacenter) modern care să permită găzduirea
  echipamentelor specializate pentru aplicaţiile informatice, indiferent de destinaţia lor,
  educaţională sau pentru cercetare;
  Implementarea unui sistem unic de autentificare pentru studenţi, care să permită accesul
  la resurse dedicate (e-mail profesional pe durata studiilor, spaţiu disc pentru stocare
  fişiere) şi acces la resursele informatice ale Universităţii (situaţiile studenţilor, servere
  de cursuri, etc.)
  Realizarea unei acoperiri complete pentru reţele fară fir la nivelul tuturor campusurilor
  şi clădirilor Universităţii, cu acces global atât pentru personalul didactic cât şi pentru
  studenţi, şi interconectarea acestui sistem cu alte universităţi din România şi din lume
  prin intermediul proiectului eduroam;
  Dezvoltarea serviciilor informatice din Universitate la nivel de personal pentru a asigura
  un suport sporit al infrastructurilor ce deservesc toate departamentele şi facultăţile
  Universităţii;
  Achiziţionarea unor pachete de abonamente on-campus la principalele baze de date
  internaţionale (ex. EBSCO, SCOPUS, Thomson Web of Science etc.), accesibile
  fiecărui cadru didactic, post-doctorand şi doctorand;

  Modificarea managementului şi a politicii editoriale a Analelor Universităţii „Dunărea
  de Jos" din Galaţi, din punctul de vedere al concepţiei, al corpului editorial, al
  procesului de peer-reviewing, al publicării şi distribuţiei.
  4.9 Comunicare şi marketing academic
  Reorganizarea Biroului de comunicare şi relaţii publice şi includerea în structura lui a
  unei compartiment destinat comunicării cu instituţiile din afara ţării şi cu studenţii
  străini;
  Reorganizarea administraţiei universitare şi îmbunătăţirea radicală a comunicării
  interdepartamentale şi a calităţii serviciilor administrative pentru personalul didactic şi
  de cercetare şi pentru studenţi;
  Asigurarea unor căi eficiente de comunicare cu autorităţile locale;
  A
  îmbunătăţirea fluxurilor de comunicare intrauniversitară şi de afirmare a identităţii
  instituţionale, inclusiv prin reconceperea site-ului web al Universităţii;
  înfiinţarea unui departament de marketing academic, profesionalizat în proiectarea
  strategiilor de marketing şi imagine, în construcţia unor branduri pentru produsele
  universităţii şi lansarea lor pe piaţa internă şi externă.
  4.10 Relaţia cu societatea
  Realizarea de parteneriate cu instituţii culturale şi de artă de pe plan local, regional,
  naţional si internaţional;
  Reorganizarea Biroului de comunicare şi relaţii publice şi includerea în structura lui a
  unui compartiment destinat comunicării cu instituţiile din afara ţării şi cu studenţii
  străini;
  Reorganizarea administraţiei universitare şi îmbunătăţirea radicală a comunicării
  interdepartamentale şi a calităţii serviciilor administrative pentru personalul didactic şi
  de cercetare şi pentru studenţi;
  Asigurarea unor căi eficiente de comunicare cu autorităţile locale;
  îmbunătăţirea fluxurilor de comunicare intrauniversitară şi de afirmare a identităţii
  instituţionale, inclusiv prin reconceperea site-ului web al universităţii;
  înfiinţarea unui departament de marketing academic, profesionalizat în proiectarea
  strategiilor de marketing şi imagine, în construcţia unor branduri pentru produsele
  universităţii şi lansarea lor pe piaţa internă şi externă.
  întărirea rolului educaţiei culturale (studenţii trebuie să aibă acces la diverse situaţii de
  învăţare culturală - sprijinirea activităţilor specifice organizate de ONG-uri studenţeşti,
  promovarea activităţilor centrelor culturale, organizarea de activităţi cu specific
  inter/multi-cultural);
  Consolidarea dimensiunii culturale (atât spre interior cât şi spre exterior);
  Promovarea activităţilor sportive pentru susţinerea unei culturi a comunităţii (unde se
  formează deprinderile de lucru în echipă, şi de responsabilitate în cadrul echipei precum
  şi sociabilitate);

  Promovarea responsabilităţii ecologice.
  4.11 Baza materială
  Continuarea investiţiilor deja demarate şi a celor aflate în conservare;
  Inventarierea necesarului de aparatură de laborator performantă şi demararea
  demersurilor necesare obţinerii unei finanţări pentru achiziţionarea ei;
  Amenajarea unei cantine-restaurant în Campusul Ştiinţei cu program minimal de servire
  a mesei de prânz;
  Reabilitarea instalaţiilor de iluminat de curte şi rezolvarea problemei câinilor comunitari
  în toate perimetrele universităţii;
  Amenajarea peisagistică a curţilor interioare şi exterioare ale universităţii;
  Identificarea vizuală unitară a facultăţilor universităţii şi a corpurilor de clădire din
  patrimoniul universităţii;
  Recondiţionarea instalaţiilor universităţii în vederea limitării volumului avariilor, a
  pierderilor şi a raţionalizării consumurilor;
  Sensibilizarea / responsabilizarea administratorilor de clădiri în vederea asigurării unei
  mai bune gestionări a spaţiilor universităţii;
  Crearea unor centre / spaţii de lucru pentru toţi studenţii postdoctoranzi, doctoranzi şi,
  în limita posibilităţilor, pentru masteranzi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de vox pentru cristi
  Marți, 31 Ianuarie 2012 13:12
  Cristi, nici nu am citit ce ai scris. Cand ai sa scrii tu ceva, cu creierul tau, atunci citesc. Lucrurile legate de univ le citesc in textele originale. Te recunosc ca fiind cultura 2012, nu esti in senat, parca era sedinta acum.
  0
  0
  Raportează
 • postat de votant
  Marți, 31 Ianuarie 2012 13:07
  Stimati colegi, stim ca doriti sa blocati orice discutie cu texte aberante pentru ca cei interesati de alegeri sa renunte la accesarea acestei pagini, si a tuturor legate de alegerile rectorului. Domnilor sustinatori ai Prof Barsan, Alexe si Lungu, va rugam insistent veniti cu argumente concrete prin care sa arati de ce sunt mai buni ei fata de ceilalti 3 candidadti! Nu mai fiti orbiti de dorinta de putere, deveniti rationali !!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de cristi
  Marți, 31 Ianuarie 2012 13:00
  sa inteleg ca nu recunosti textul? asta ar fi jenant....
  0
  0
  Raportează
 • postat de vox
  Marți, 31 Ianuarie 2012 12:55
  Cristi draga, nu ne trata ca pe niste studenti care trebuie sa te asculteTu esti unul din membrii grupului coordonat de dna Cultura 2012, probabil ramura istorie, sau poate tot dna Cultura 2012. Aseara ajunsesem sa schimb cu ea niste idei, renuntase la textele litearare, dar vad ca din lipsa de date concrete cu care sa va sustineti trupa portocalie condusa de Barsan, incepeti iar cu texte care nu va apartin. Macar ganditi voi ceea ce scrieti, lasati-l pe Caragiale, Regele Ferdinand I, etc. Nu ne tratati ca pe niste studenti carora va duceti sa le expuneti cunostintele dvs!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de mita
  Marți, 31 Ianuarie 2012 10:24
  PROPUN CA RECTOR ONORIFIC SA FIE ALES EUGEN DURBACA.ESTE INGINER ,DOCTOR SI TATA .VA MULTUMESC.VOTATI CU INCREDERE .TINERETUL E VIITORUL TARII.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cristi
  Marți, 31 Ianuarie 2012 10:14
  am observat modul in care inteleg postacii detractori sa aduca argumente. aceleasi cuvinte cheie repetate la nesfarsit: PDL, gruparea portocalie, grupul alexe-barsan, incompetent, avid de putere....daca profesorul Barsan va castiga alegerile va veni sfarsitul lumii, oamenii nu si vor mai lua salariile si eventual Sfantul Gheorghe in persoana va cobora pe pamant ca sa razbune nedreptatea suferita de cei care au pierdut fraiele universitatii dupa 6 ani de conducere. Poftiti si cititi domnilor postaci poate va mai vin idei....

  "Nu zidurile fac o .şcoală, ci spiritul care domneşte într 'însă."
  Regele Ferdinand I, 1923
  PREAMBUL
  Este puţin probabil ca în următorii patru ani să putem schimba România, sunt sigur
  însă că putem schimba în bine multe în universitatea noastră. Plecând de la această constatare,
  candidez la alegerile pentru funcţia de rector pentru că sunt sigur că potenţialul neexploatat al
  instituţiei poate contribui la un salt valoric pe care îl merită şi care ne este la îndemână.
  Candidez cu intenţia de a continua acele proiecte aflate în derulare în universitate şi care s-au
  dovedit a fi valoroase, rămânând însă deschis tuturor iniţiativelor noi care se dovedesc a fi în
  slujba instituţiei.
  Este misiunea mea să vă propun modernizarea universităţii, garantând însă stabilitatea
  instituţională. Cei care, din cauza performanţei scăzute, nu se numără printre câştigătorii
  primului exerciţiu de ierarhizare, se vor bucura de sprijinul meu pentru ameliorarea poziţiei de
  moment. Pe cei care au fost declaraţi câştigători îi voi susţine necondiţionat pentru a se bucura
  de beneficiile datorate excelenţei. Esenţializând, v-aş propune să fiţi de acord să asigurăm
  oamenilor de calitate accesul neîngrădit la resurse. împreună putem face ca instituţia căreia îi
  aparţinem să redevină o insulă a normalităţii, în care meritul personal să se impună relaţiei
  clientelare sau intereselor de grup restrâns.
  Ştiut fiind că doar un mediu academic sănătos crează premizele dezvolării individuale,
  vă pot asigura întregul sprijin de care aveţi nevoie pentru a evolua. Progresele fiecăruia vor
  determina mai binele general pe care eu îl doresc sincer. Nu în ultimul rând, candidez pentru
  că îmi pasă de această instituţie. O instituţie de destinele căreia sunt legat de aproape trei
  decenii.
  Vă garantez colaborarea bazată pe respect reciproc între Consiliul de Administraţie şi
  Senatul Universităţii, oricare ar fi să le fie componenţa finală. Voi milita pentru repunerea
  Senatului în rolul de unic for academic de dezbatere şi decizie pe care 1-a avut în trecut. Voi
  face din Preşedintele Senatului un colocutor obişnuit în procesul adoptării tuturor deciziilor cu
  implicaţie majoră pentru universitate.
  Dacă în urma voinţei domniilor voastre, exprimate prin vot, voi fi ales rector, vă asigur
  de totala transparenţă în actul de conducere, lucru pe care ştiu ca vi-1 doriţi atât de mult. Voi fi
  garantul impunerii sintagmei „cine sunt şi ce fac" drept unică matrice de evaluare a
  performanţei şi adversarul declarat al lui „pe cine servesc". Vă propun deci ca în următorii
  patru ani să contăm doar pe ceea ce producem, nu pe ceea ce aşteptăm să primim. Vă asigur
  că aceia care vor face, vor primi. Mi-am câştigat poziţia şi prestigiul profesional printr-o
  muncă susţinută, aşa cum reflectă CV-ul anexat. Cred în valoare şi mă declar garant al
  meritocraţiei.
  Profit de momentul alegerilor pentru a-mi exprima deschis dorinţa ca valorile şcolii
  superioare gălăţene să nu mai stea pe margine. Fac un apel către elitele universităţii noastre să

  spună ceea ce au de spus, chiar dacă nu au putut-o face până acum din varii motive. Dacă
  dorim o universitate modernă, trebuie să ieşim din letargie şi să ne asumăm poziţia incomodă,
  dar necesară, a conducerii propriului destin. Mandatul 2012-2016 nu va fi unul simplu,
  obstacolele pe care le vom avea de înfruntat nu vor fi nici puţine, nici facile. Candidez cu
  convingerea că împreună le vom depăşi. Fiind unul care ştie cât de ingrată este asumarea
  responsabilităţii actului de conducere, încurajez şi aştept o participare responsabilă la
  concursurile de selecţie pentru posturile de conducere executivă din universitate şi din
  facultăţi.
  Candidez cu speranţa că mă veţi sprijini să păstrăm Universitatea „Dunărea de Jos"
  din Galaţi ca un spaţiu deschis al schimbului de idei şi al democraţiei. Acestea fiind spuse,
  sunt sigur că voi avea alături în primul exerciţiu de democraţie universitară al alegerii directe
  a rectorului pe toţi cei care:
  - au curajul analizei raţionale şi nu admit judecăţile impuse;
  - au respect pentru adevăr, valoare şi recunoaştere;
  - înţeleg că prestigiul instituţiei dat de suma valorilor individuale se poate întoarce
  multiplicat asupra fiecăruia dintre apartenenţi;
  - au convingerea că a fi responsabil înseamnă a nu promite doar pentru a fi popular.
  Cu aceste gânduri vă propun proiectul meu managerial.
  1. CONTEXT
  Cele două decenii de joc de-a reforma în educaţie pot apărea celor mai mulţi dintre
  universitari ca fiind neserios. Banii puţini şi mult prea desele schimbări au făcut din imaginea
  publică a învăţământului superior românesc un spectacol de iarmaroc rural, uneori cu accente
  de comedie. Navigaţia precipitat-catastrofică în sistemele de finanţare a ultimelor două
  decenii a inspirat o nesfârşită şi uneori nejustificată prudenţă a conducerilor universităţilor.
  Soluţiile intermediare, uneori cârpite şi adeseori imposibil de justificat, şi-au făcut loc în
  logica managementului universitar.
  Criza economico-financiară, care are drept consecinţă directă nivelul scăzut al
  produsului intern brut, dimpreună cu procentul redus din PIB alocat educaţiei, va afecta direct
  finanţarea învăţământului superior. Lipsa de apetenţă a agenţilor economici pentru
  finanţarea/sprijinirea universităţii, lipsa unui parteneriat real public-privat menit să
  suplinească lipsa de resurse, sărăcirea populaţiei pe fondul crizei economice, complică foarte
  mult misiunea fiecărei universităţi, deci şi pe cea a Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi.
  Inegalitatea şanselor de acces la educaţie şi problemele sociale cu care se confruntă
  foarte mulţi dintre studenţii noştri determină o responsabilitate suplimentară pentru
  universitate. Sub presiunea crizei economice, studentul de azi este tot mai interesat, încă din
  anii facultăţii, de o eventuală angajare cu timp integral de lucru, fapt care determină
  diminuarea timpului afectat studiului şi creşterea dezinteresului faţă de şcoală.
  Procesul de masificare a învăţământului superior în România ultimelor două decenii a
  crescut şansa tinerilor de a accede la o formă de educaţie superioară. Această masificare,
  dublată de scăderea pronunţată a performanţei învăţământului preuniversitar, a adus pentru
  marea majoritate a facultăţilor Universităţii „Dunărea de Jos" din Galaţi confruntarea cu un
  segment de studenţi cu un potenţial mai redus de performanţă decât cel cu care se obişnuiseră.
  Competiţia din ce în ce mai dură, internă sau internaţională, a demonstrat că doar
  simpla invocare a trecutului prestigios al instituţiei nu mai reprezintă un argument
  convingător pentru candidaţii la studenţie. Integrarea României în U.E., care a încurajat
  mobilităţile studenţeşti, deci exportul de „aur cenuşiu", dublată de lipsa unei viziuni politice
  unitare privind nevoia de personal cu calificare superioară la nivelul ţării a determinat o
  diminuare severă a dimensiunii bazinului de selecţie pentru programele de studii din ciclurile
  masteral şi doctoral.
  Confruntată cu situaţia reală de a nu fi putut accede în rândul universităţilor de
  cercetare avansată şi educaţie, Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi se confruntă cu
  situaţia neplăcută a unei diminuări drastice a numărului de locuri pentru masterat şi doctorat
  precum şi cu pierderea, sperăm temporară, a conducerii de doctorate în anumite domenii. în
  aceste condiţii, universitatea va trebui să se focalizeze, în totalitate, asupra creşterii valorii
  profesionale a absolvenţilor săi, a creşterii valorii programelor de studii, a valorii cercetării
  ştiinţifice şi, nu în ultimul rând, a afirmării specificului său, folosind la maxim patrimoniul
  uman, spiritual şi material de care dispune în acest moment.
  Contextul socio-economic în care ne aflăm, iminenţa unui nou val de evaluări în
  viitorul imediat, impun necesitatea unei strategii unitare şi coerente de management, pe
  termen scurt, mediu şi lung, în vederea sprijinirii procesului educaţional şi al celor de
  cercetare şi de creaţie artistică din universitate.
  2. PRINCIPII DE MANAGEMENT
  Fără a avea simpatii sau antipatii politice, menţinând echidistanţa, voi încerca să
  impun respectul de care trebuie să se bucure în comunitate instituţia ale cărei interese le
  servesc. Dacă voi fi ales rector, doresc să ţin universitatea departe de jocurile politice şi foarte
  departe de cele politicianiste. Voi milita pentru regăsirea spiritului apartenenţei individuale la
  instituţie, pentru ca relaţiile profesionale să se bazeze exclusiv pe egalitatea de şanse, pe
  onestitate şi respect reciproc. Actul de management pe care îl propun în prezentul proiect va fi
  guvernat de următoarele principii:
  1. Principiul angajării responsabilităţii publice, prin care universitatea se
  legitimează faţă de societate.
  2. Principiul autonomiei universitare.
  3. Principiul libertăţii academice şi de gândire.
  4. Principiul democraţiei în actul de conducere.
  5. Principiul transparenţei decizionale şi al colaborării.
  6. Principiul echităţii şi al egalităţii de şanse.
  7. Principiul devotamentului faţă de actul academic, al asumării responsabilităţii
  umane şi profesionale în exercitarea meseriei de dascăl.

  8. Principiul potrivit căruia o universitate şi corpul său profesoral există pentru, cu şi
  prin studenţi şi nu invers.
  Obiectivele strategice cu referire la actul de management propus prin acest proiect sunt:
  I. Configurarea unei echipe manageriale puternice şi eficiente, care să valorizeze
  aportul Consiliului de Administraţie
  II. Crearea unei culturi instituţionale şi manageriale responsabile, care să-şi propună
  obţinerea celor mai bune rezultate în condiţiile folosirii minime a resurselor
  existente
  III. Autoimpunerea spiritului de responsabilitate şi răspundere în faţa comunităţii
  universitare reprezentate prin Senatul Universităţii
  3. OBIECTIVE STRATEGICE GENERALE
  1. Revitalizarea misiunii educaţionale şi a celei ştiinţifice a şcolii superioare gălăţene;
  2. Pregătirea atentă şi din timp a valului de evaluări la care va fi supusă universitatea în
  viitorul imediat în vederea ameliorării poziţiilor obţinute în urma evaluărilor din 2011;
  3. Regândirea strategiei de asigurare şi de monitorizare a calităţii procesului de
  învăţământ;
  4. încurajarea, recompensarea şi promovarea producţiei ştiinţifice relevante şi cu
  vizibilitate;
  os. Diversificarea ofertei educaţionale şi a serviciilor de instruire, dublată de reformarea
  curriculară;
  6. Proiectarea şi operaţionalizarea unor structuri academice şi administrative moderne, a
  căror activitate să fie bazată pe descentralizarea decizională, autonomia financiară şi
  participarea directă a tuturor actorilor implicaţi;
  Menţinerea şi dezvoltarea permanentă a patrimoniului existent;
  os. Iniţierea unui program relevant de investiţii pe termen mediu şi lung, precum şi
  identificarea susţinerii financiare pentru acesta;
  9. Consolidarea bazei materiale didactice şi de cercetare ştiinţifică şi accelerarea
  procesului de modernizare a echipamentelor de cercetare avansată;
  10. Satisfacerea la un nivel superior a condiţiilor de convieţuire în campusuri şi de studiu
  în toate facultăţile pentru studenţii universităţii.
  4. MĂSURI SPECIFICE
  4.1. Procesul educaţional
  Imaginea de ansamblu a stării calităţii învăţământului nostru superior, aşa cum rezultă
  aceasta din percepţiile universitarilor, studenţilor şi angajatorilor, este aceea a unui nivel
  ridicat de calitate. Atunci însă când sunt avute în vedere finalităţile sistemului, imaginea
  rezultată este, în mare parte, a unui sistem centrat pe sine. Este mai degrabă percepţia unui
  sistem ale cărui legături cu mediul sunt insuficient explorate şi analizate. Un sistem ce
  urmează o logică proprie, coerentă, dar care este mai puţin implicat în societate, ori decuplat
  de aceasta. Operăm cu reprezentări diferite ale calităţii procesului didactic, ce derivă din

  percepţia de ansamblu asupra capacităţii acestuia de a pregăti absolvenţi pentru piaţa muncii.
  Există încă, din păcate, uri decalaj important între nivelul necesar şi nivelul actual al
  competenţelor absolvenţilor, din perpectiva angajatorilor. Rezolvarea acestei probleme este
  fundamentală pentru rolul social al universităţii, care altfel riscă să piardă contactul cu piaţa
  muncii şi să determine o deteriorare semnificativă a imaginii sale în viitor. în consecinţă, se
  impune adoptarea unei serii de măsuri imediate:
  1. Declanşarea urgentă a procesului de evaluare internă periodică a programelor de studiu
  de licenţă şi a domeniilor de masterat, după noile criterii impuse de Legea educaţiei
  naţionale şi a noii Metodologii ARACIS;
  2. înscrierea urgentă în RNCIS a grilei 2 şi a planurilor de învăţământ pentru toate
  programele de studii oferite de universitate;
  3. Optimizarea numărului de programe oferite de universitate în funcţie de nivelul
  finanţării primite, al resursei umane disonibile şi al cerinţelor pieţei de muncă;
  4. Reformarea curricululară în vederea compatibilizării, pe programe, a cursurilor predate
  în universitate cu cele de la universităţile din străinătate, fară a se ignora necesităţile şi
  expertiza naţională;
  os. Susţinerea inclusiv fianciară a programelor de studii de categoria A precum şi asistarea
  şi monitorizarea celor din categoriile B-E, în vederea accederii în categorii superioare;
  6. Implementarea unui sistem informatic de gestiune a resurselor didactice (gen Moodle);
  7. Modificarea criteriilor de promovabilitate a studenţilor;
  os. Fundamentarea predării pe principiul învăţării active şi interactive, şi introducerea
  evaluării bazate pe competenţe dobândite;
  9. Dinamizarea procesului de predare-însuşire-evaluare de cunoştinţe astfel încât accentul
  să fie pus pe aplicarea creativă şi originală a cunoştinţelor dobândite şi nu pe
  reproducerea acestora
  10. Sprijinirea prin măsuri speciale a absolvenţilor unor facultăţi ale universităţii în vederea
  accederii în corpurile profesionale naţionale (CECCAR, INM, etc.).
  4.2. Finanţare
  Până la aplicarea efectivă a noului sistem de finanţare care decurge din LEN, consider
  că este necesară angajarea unor soluţii alternative, menite să conducă la obţinerea unor resurse
  financiare suplimentare celei de bază. Măsuri alternative pentru ameliorarea finanţării:
  Creşterea numărului de studenţi străini, dublată de măsuri de asigurare a unor condiţii
  de studii mai bune pentru aceştia şi a unui pachet de servicii de asistenţă specializată;
  2. Obţinerea aprobării MECTS pentru activarea unui centru de învăţare a limbii române
  destinat studenţilor străini aflaţi la studii în anul pregătitor;
  3. Creşterea numărului de progi'ame masterale în limbi străine;
  4. încurajarea participării în cadrul unor consorţii europene laprogi-ame de tip EuroMaster
  Mundus cu finatare externă;

  os. Iniţierea unui parteneriat între Facultatea de Medicină şi Farmacie şi autorităţile
  locale pentru implicarea studenţilor de la Medicină dentară în asistenţa stomatologică
  pentru persoanele asistate social.
  4.3. Cercetare ştiinţifică
  Este deja evident pentru întreaga comunitate academică faptul că orice clasificare
  şi/sau ierarhizare depinde aproape exclusiv de performanţa în cercetare. De poziţionarea
  noastră în ierarhia universităţilor din ţară, care se stabileşte dominant în baza producţiei
  ştiinţifice, se leagă elementele esenţiale pentru existenţa universităţii şi, în primul rând nivelul
  finanţării. Ideea de competiţie (clasificare universităţi şi ierarhizare domenii) pentru finanţarea
  de bază, complementară şi suplimentară impusă prin LEN este dublată de orientarea exclusivă
  a fondurilor alocate cercetării pe criterii de competiţie de proiecte. Câştigarea unei poziţii
  bune la nivel naţional este, prin urmare, determinată de competitivitatea măsurată prin
  calitatea resursei umane şi a producţiei ştiinţifice, a infrastructurii de cercetare şi a volumului
  fondurilor atrase. în relaţie cu Legea Educaţiei Naţionale şi cu noul Cod al Studiilor
  Universitare de Doctorat, va trebui regândit întreg ansamblul de structuri şi activităţi care
  privesc cercetarea, în general, şi doctoratul, în special. Şcoala doctorală va trebui să-şi
  realizeze obiectivul de a furniza cercetători de profesie, oameni capabili să determine
  creşterea numărului şi a calităţii produselor cercetării. Propun, prin urmare:
  1. Introducerea unui sistem de granturi interne destinate premierii rezultatelor
  cercetării. Reproducând sistemul de premiere a articolelor publicate în reviste cu un
  factor de impact cumulat superior al CNCS, se vor premia toate articolele, la data
  apariţiei lor.
  2. Dirijarea preferenţială a fondurilor alocate dotărilor spre colectivele cu producţie
  ştiinţifică cu aport la evaluarea academică pe domenii.
  3. Reorganizarea unităţilor de cercetare din universitate - conform unei ierarhii :
  - laboratoare de cercetare;
  - centre de cercetare (care pot să includă unul sau mai multe laboratoare);
  - institute de cercetare (care includ mai multe centre de cercetare), care să
  integreze interdisciplinar resursele de excelenţă ale facultăţilor cu tradiţie în
  cercetare.
  04 Afilierea universităţii la Centrul Internaţional pentru Studii Avansate asupra Geo-
  Sistemului Fluviul Dunărea - Delta Dunării - Marea Neagră.
  5. Susţinerea logistică a programului universitar de rezidenţiat (Medicină).
  6. Sprijinirea financiară a tinerilor pentru participări la conferinţe şi/sau delegaţii pentru
  documentare;
  7. Dezvoltarea de „start-up-uri" şi „spin-off-uri", care pot utiliza creativ şi eficient din
  punct de vedere financiar ideile inovative din universitate, precum şi conceperea unor
  reglementări interne asociate acestora.

  4.4. Probleme studenţeşti
  1. Favorizarea dezvoltării personale a studenţilor, spre mai multă autonomie, originalitate,
  creativitate şi capacitate de comunicare;
  2. încurajarea învăţării limbilor străine într-un context de actualitate, de percepere a
  specificului cultural şi de comunicare;
  3. Iniţierea unui set de politici de acţiune afirmativă pentru categoriile de studenţi care sunt
  considerate clar defavorizate;
  4. Iniţierea unor acorduri cadru cu angajatorii tradiţionali din zonă în vederea introducerii
  internshipului pentru studenţi, ca mijloc de asigurare a unui plasament pe piaţa muncii
  eficient şi echitabil;
  os. Reabilitarea termică a căminelor din cele două campusuri;
  6. Ameliorarea condiţiilor de cazare în campusurile universităţii prin completarea dotărilor
  camerelor din căminele universităţii la nivelul celor din alte universităţi din ţară;
  Reluarea lucrărilor de reparaţie capitală a căminului A din campusul Al. I. Cuza;
  os. Extinderea sistemului de burse private iniţiat la Facultatea de Arhitectură Navală şi la
  celelalte facultăţi ale universităţii;
  9. Introducerea unui sistem modular în programele universitare, mai ales cele de maşter.
  10. Flexibilizarea procedurilor ERASMUS, Leonardo.
  11. Funcţionalizarea la maxim a sistemului de credite transferabile.
  12. Modernizarea permanentă a programelor de studii în corelare cu cerinţele de pe piaţa
  muncii regională, naţională şi europeană.
  13. Sprijin instituţionalizat acordat studenţilor pentru :
  activitatea universitară curentă;
  - participare la concursuri şi manifestări profesionale;
  carieră.
  14. Dezvoltarea infrastructurii informatice pentru acces internet nelimitat în campusuri.
  îs. Reabilitări în campusul de cămine şi creşterea subvenţiei cămine-cantine în funcţie de
  necesităţile curente.
  4.5. Cooperare internaţională
  oi. Iniţierea demersurilor pe lângă ambasada Chinei la Bucureşti în vederea înfiinţării la
  Galaţi a unui Institut Confucius (momentan în ţară există doar trei asemenea institute la
  Sibiu, Cluj-Napoca şi Braşov, finanţate de HanBan - International Office of Chinese
  Language Council), în organizarea căruia ar putea fi implicate Facultatea de Litere şi
  Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie;
  oi Amplificarea acţiunilor comune de cooperare şi colaborare ştiinţifică cu alte instituţii de
  profil din Europa prin invitarea unor cadre didactice străine, de prestigiu, pentru
  susţinerea de misiuni didactice în regim de visiting professor;
  03. încurajarea cadrelor didactice şi a cercetătorilor pentru accederea la fonduri destinate
  mobilităţilor internaţionale cu o durată mai mare de un semestru. / 
  Asigurarea tuturor condiţiilor de păstrare a posturilor deţinute în universitate, pe toată
  durata stagiului efectuat în străinătate;
  Amplificarea schimbului internaţional de locuri de studii pentru studenţi, în paralel cu
  demararea unor programe de reciprocitate între instituţii;
  încurajarea mobilităţilor studenţeşti cu durată de minimum trei luni (atât a celor de tip
  outgoing, dar mai ales a celor de tip incoming);
  Continuarea eforturilor de cooptare a studenţilor sprijiniţi prin programele
  guvernamentale destinate etnicilor români, îndeosebi a celor proveniţi din Republica
  Moldova;
  Stimularea angajării personalului didactic şi de cercetare din străinătate (din state
  membre ale UE sau OECD). Introducerea unor mecanisme de finanţare suplimentară a
  acestora, pe perioada angajării în universitate.
  4.6 Administraţie şi servicii
  Redimensionarea serviciilor şi eficientizarea activităţii lor prin eliminarea birocraţiei
  excesive care le amprentează activitatea;
  Reducerea timpului de reacţie a personalului nedidactic şi didactic auxiliar la solicitările
  cadrelor didactice şi ale studenţilor - acţiuni de formare continuă;
  Externaiizarea unor servicii auxiliare în vederea creării condiţiilor legale pentru
  scoaterea la concurs a posturilor academice, îndeosebi pentru tinerii aspiranţi la cariera
  universitară;
  Introducerea monitorizării activităţii de achiziţii pe site-ul universităţii, îndeosebi pentru
  produsele care se achiziţionează din fonduri de cercetare sau din proiecte strategice.
  4.7 Resurse umane
  In perspectiva retragerii din activitate în următorii ani a unui număr important de cadre
  didactice, în condiţiile creşterii mediei de vârstă a personalului de predare, Consiliul de
  Administraţie va propune Senatului Universitar o strategie pe termen mediu în domeniul
  resurselor umane, pe de o parte în vederea asigurării condiţiilor ARACIS de acreditare,
  iar pe de altă parte pentru evitarea discontinuităţilor în activitate;
  Acordarea urgentă a gradaţiilor de merit, suspendate de aproape trei ani, ca vector de
  susţinere a performanţei universitare;
  Introducerea postdoctoranturii ca schemă de încadrare a tinerilor doctori cu aptitudini
  dovedite pentru cercetare, ca pas intermediar înaintea angajării, prin concurs, în
  universitate;
  îmbunătăţirea salarizării cadrelor didactice tinere şi a celor cu performanţe deosebite în
  activitatea ştiinţifică / de cercetare ;
  Facilitarea accesului în cămin pentru cadrele didactice tinere, postdoctoranzii şi
  cercetătorii ştiinţifici cu vârsta de până la 35 de ani;
  Acordarea de tichete de masă pentru preparatori, asistenţi, şi parţial pentru şefii de
  lucrări cu performanţe măsurabile în cercetare;

  Alocarea unei sume relevante din fondurile proprii ale universităţii pentru acoperirea
  cheltuielilor cu formarea profesională a cadrelor didactice;
  Eliminarea favorurilor de orice fel, inclusiv a celor de natură salarială;
  Impunerea unor indicatori minimi de rezultat pentru fiecare post din structura de
  personal a universităţii.
  Elaborarea unui Statut al personalului de cercetare-dezvoltare-inovare, în acord cu
  legislaţia în vigoare şi cu setul de bune practici internaţionale de la universităţi de
  prestigiu din străinătate;
  Angajarea pe perioadă nedeterminată a personalului de CDI, în domeniile strategice de
  cercetare din universitate.
  4.8 Sistemul informaţional al universităţii, documentarea şi bibliotecile
  Dezvoltarea structurilor informatice din cadrul Universităţii, la nivelul magistralelor de
  comunicaţii, prin înlocuirea echipamentelor depăşite tehnologic şi prin organizarea
  structurilor informatice de la nivelul facultăţilor, departamentelor şi a serviciilor;
  Dezvoltarea serviciilor informatice centrale din Universitate, pentru a permite accesul la
  un număr sporit de resurse, şi implementarea sau dezvoltarea unor aplicaţii integrate,
  pentru a permite o gestiune mai bună şi mai facilă a activităţilor specifice mediului
  universitar şi asigurarea redundanţei pentru toate datele importante;
  îmbunătăţirea conectivităţii globale a Universităţii la Reţeaua Educaţiei Naţionale -
  roedunet, atât pentru spaţiile didactice cât şi pentru căminele studenţeşti;
  Dezvoltarea unui centru de date (datacenter) modern care să permită găzduirea
  echipamentelor specializate pentru aplicaţiile informatice, indiferent de destinaţia lor,
  educaţională sau pentru cercetare;
  Implementarea unui sistem unic de autentificare pentru studenţi, care să permită accesul
  la resurse dedicate (e-mail profesional pe durata studiilor, spaţiu disc pentru stocare
  fişiere) şi acces la resursele informatice ale Universităţii (situaţiile studenţilor, servere
  de cursuri, etc.)
  Realizarea unei acoperiri complete pentru reţele fară fir la nivelul tuturor campusurilor
  şi clădirilor Universităţii, cu acces global atât pentru personalul didactic cât şi pentru
  studenţi, şi interconectarea acestui sistem cu alte universităţi din România şi din lume
  prin intermediul proiectului eduroam;
  Dezvoltarea serviciilor informatice din Universitate la nivel de personal pentru a asigura
  un suport sporit al infrastructurilor ce deservesc toate departamentele şi facultăţile
  Universităţii;
  Achiziţionarea unor pachete de abonamente on-campus la principalele baze de date
  internaţionale (ex. EBSCO, SCOPUS, Thomson Web of Science etc.), accesibile
  fiecărui cadru didactic, post-doctorand şi doctorand;

  Modificarea managementului şi a politicii editoriale a Analelor Universităţii „Dunărea
  de Jos" din Galaţi, din punctul de vedere al concepţiei, al corpului editorial, al
  procesului de peer-reviewing, al publicării şi distribuţiei.
  4.9 Comunicare şi marketing academic
  Reorganizarea Biroului de comunicare şi relaţii publice şi includerea în structura lui a
  unei compartiment destinat comunicării cu instituţiile din afara ţării şi cu studenţii
  străini;
  Reorganizarea administraţiei universitare şi îmbunătăţirea radicală a comunicării
  interdepartamentale şi a calităţii serviciilor administrative pentru personalul didactic şi
  de cercetare şi pentru studenţi;
  Asigurarea unor căi eficiente de comunicare cu autorităţile locale;
  A
  îmbunătăţirea fluxurilor de comunicare intrauniversitară şi de afirmare a identităţii
  instituţionale, inclusiv prin reconceperea site-ului web al Universităţii;
  înfiinţarea unui departament de marketing academic, profesionalizat în proiectarea
  strategiilor de marketing şi imagine, în construcţia unor branduri pentru produsele
  universităţii şi lansarea lor pe piaţa internă şi externă.
  4.10 Relaţia cu societatea
  Realizarea de parteneriate cu instituţii culturale şi de artă de pe plan local, regional,
  naţional si internaţional;
  Reorganizarea Biroului de comunicare şi relaţii publice şi includerea în structura lui a
  unui compartiment destinat comunicării cu instituţiile din afara ţării şi cu studenţii
  străini;
  Reorganizarea administraţiei universitare şi îmbunătăţirea radicală a comunicării
  interdepartamentale şi a calităţii serviciilor administrative pentru personalul didactic şi
  de cercetare şi pentru studenţi;
  Asigurarea unor căi eficiente de comunicare cu autorităţile locale;
  îmbunătăţirea fluxurilor de comunicare intrauniversitară şi de afirmare a identităţii
  instituţionale, inclusiv prin reconceperea site-ului web al universităţii;
  înfiinţarea unui departament de marketing academic, profesionalizat în proiectarea
  strategiilor de marketing şi imagine, în construcţia unor branduri pentru produsele
  universităţii şi lansarea lor pe piaţa internă şi externă.
  întărirea rolului educaţiei culturale (studenţii trebuie să aibă acces la diverse situaţii de
  învăţare culturală - sprijinirea activităţilor specifice organizate de ONG-uri studenţeşti,
  promovarea activităţilor centrelor culturale, organizarea de activităţi cu specific
  inter/multi-cultural);
  Consolidarea dimensiunii culturale (atât spre interior cât şi spre exterior);
  Promovarea activităţilor sportive pentru susţinerea unei culturi a comunităţii (unde se
  formează deprinderile de lucru în echipă, şi de responsabilitate în cadrul echipei precum
  şi sociabilitate);

  Promovarea responsabilităţii ecologice.
  4.11 Baza materială
  Continuarea investiţiilor deja demarate şi a celor aflate în conservare;
  Inventarierea necesarului de aparatură de laborator performantă şi demararea
  demersurilor necesare obţinerii unei finanţări pentru achiziţionarea ei;
  Amenajarea unei cantine-restaurant în Campusul Ştiinţei cu program minimal de servire
  a mesei de prânz;
  Reabilitarea instalaţiilor de iluminat de curte şi rezolvarea problemei câinilor comunitari
  în toate perimetrele universităţii;
  Amenajarea peisagistică a curţilor interioare şi exterioare ale universităţii;
  Identificarea vizuală unitară a facultăţilor universităţii şi a corpurilor de clădire din
  patrimoniul universităţii;
  Recondiţionarea instalaţiilor universităţii în vederea limitării volumului avariilor, a
  pierderilor şi a raţionalizării consumurilor;
  Sensibilizarea / responsabilizarea administratorilor de clădiri în vederea asigurării unei
  mai bune gestionări a spaţiilor universităţii;
  Crearea unor centre / spaţii de lucru pentru toţi studenţii postdoctoranzi, doctoranzi şi,
  în limita posibilităţilor, pentru masteranzi.
  0
  0
  Raportează
 • postat de john
  Marți, 31 Ianuarie 2012 10:08
  Oricine vine o sa fure la fel sau poate mai mult.

  Actualul se fereste sa lase pe altcineva decat praisler, pentru a nu iesi la suprafata toate tunurile trase la galati. La fel ca in politica ... toti fura din acelasi sac, dar cand se ajunge la fund ... vine criza :) Eu o sa votez cu toti 4
  0
  0
  Raportează
 • postat de dan
  Marți, 31 Ianuarie 2012 09:29
  iar ati inceput cu atacurile la persoana? argumentul lui Alex m-a lasat masca...a candidat de 3 ori rezulta ca este avid de putere. Daca nu ar fi candidat niciodata la nimic ar fi fost acuzat ca nu s-a implicat in viata Universitatii si ca nu i-a paat de ea pana acum. Vorbeati de argumente si aruncati in schimb cu mizerii. Da, se va produce o schimbare in Universitate si voi cei care acum postati diverse injurii pe site o sa va ploconiti in fata noului rector si o sa-i periati orgoliliul. e velul vostru de afi umili :)
  0
  0
  Raportează
 • postat de Si lui Radu, stramosul Ralucii
  Luni, 30 Ianuarie 2012 23:33
  ducandune rugandune ploconindune lingusindune tamaindune periindune

  lingusindu-v-ati ducandu-va unde va fi vrerea voastra
  0
  0
  Raportează
 • postat de Minunatei si inteligentei raluci
  Luni, 30 Ianuarie 2012 23:29
  Eu totusi sper sa nu fie transat rectorul nici la primul nici la al n-lea tur caci nu suntem in canibalism
  0
  0
  Raportează
 • postat de Raluca
  Luni, 30 Ianuarie 2012 23:06
  Toata lumea cu discernamant spera sa se transeze rectorul chiar din primul tur si ca domnul Barsan sa plece sa ne reprezinte cu cinste in republica Moldova unde se spune ca este atat de apreciat. Universitatea noastra trebuie sa aiba deschidere spre vest nu spre este doar asa avem sanse de supravietuire si doar condusi de oameni care au capacitate stiintifica si manageriala dovedita ...nu promisiuni aruncate aiurea. Nu va aduceti aminte de legendarele urari ...SA TRAITI BINE..astea sunt promisiunile lor fiindca este clar ca traim din ce ince mai prost.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alex
  Luni, 30 Ianuarie 2012 23:01
  Sunt convins si eu ca marea majoritate a clientelei portocalii printre care sunt evident si oameni de treaba sunt orbiti doar de avantajele imediate pe care le promite barsan fara discernamant (gradatii de merit, zeci de prorectori si decani, etc) si nu is dau seama ce ar insemna acum sa vina la carma universitatii grupul alexe-barsan avid de putere si de privilegii dar incapabili din punct de vedere stiintific si cu realizari mangeriale indoielnice
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu
  Luni, 30 Ianuarie 2012 22:56
  Si eu cred ca este absolut imposibil ca marea majoritate a universitarilor care sunt oamenu educati sa nu-si dea seama ce pericol reprezinta acest grup portocaliu alexe-barsan acum cand castelul lor de nisip e pe cale sa se prabuseasca in toata tara. In fond este vorba de paine noastra a tuturor
  0
  0
  Raportează
 • postat de Raluca
  Luni, 30 Ianuarie 2012 22:53
  Grupul alexe-barsan a demonstrat ca nu stie sa piarda si ca sunt in stare sa taraie universitatea in orice fel de aventuri numai ca sa nu piarda ei puterea. Oricum CODUL PORTOCALIU SE VA TERMINA SAPTAMANA ASTA! FITI FARA GRIJA!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Radu
  Luni, 30 Ianuarie 2012 22:49
  Va dati seama daca acum PDListii astie calca pe cadavre ca sa ia puterea deplina (fiindca degeaba fac ei pe victimile nucleul dur al PDL Alexe-barsan-lungu-etc toti aveau functii) cum se vor agata de putere dupa aia. Vor antrena universitatea in cele mai aventuriste manevre din care evident vom pierde toti, Nu ne incalzeste cu nimic faptul ca ducandune de rapa se vor duce si ei cu noi
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru comentator
  Luni, 30 Ianuarie 2012 22:49
  Are dreptate comentator. E absurda povestea asta cu grupul Alexe-Barsan. Daca judeci faptele, ar insemna ca toti sint in aceeasi barca!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alex
  Luni, 30 Ianuarie 2012 22:45
  Numai diversiuni stiti sa faceti! 90% din senat a dorit reluarea alegerilor ca sa nu aiba nici un motiv cei din minister sa infirme rectorul care va fi ales si e clar ca nu e vorba de barsan fiindca el va pierde oricum
  0
  0
  Raportează
 • postat de Raluca
  Luni, 30 Ianuarie 2012 22:43
  Stiti vorba: suntem prea saraci ca sa ne permitem lucruri ieftine, si cred ca si noi acum suntem intr-o situatie prea grea ca sa ne permitem sa facem experimente politice in universitate in loc sa alegem oameni competenti si din punct de vedere stiintific si managerial. Grupul barsan-alexe a dovedit doar ca este foarte avid de putere si ca este in stre sa scufunde intreaga universitate doar sa ajunga ei la butoane.
  0
  0
  Raportează
 • postat de comentator
  Luni, 30 Ianuarie 2012 22:40
  Ca sa lamurim lucrurile:
  - Alexe, Barsan si PDL au dorit reluarea alegerilor
  - 90% din senat a votat pentru reluarea alegerilor
  deci:
  - 90% din senat e cu Alexe, Barsan si PDL
  Suntem in mare pericol, fratilor!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alex
  Luni, 30 Ianuarie 2012 22:39
  Meritam oameni competenti de care sa nu ne fie rusine ca ne reprezinta. Doar asa avem sanse sa supravietuim in vremurile dificile care ne asteapta. Daca vom lasa sa ne fie impusa o echipa politica fara nici o valoare stiintifica si in momentul cand toata tara vrea sa scape de acesti portocalii atunci VOM AVEA CEEA CE MERITAM
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alina
  Luni, 30 Ianuarie 2012 22:36
  Sunt de acord cu Alex, avem nevoie de un rector care sa reprezinte universitatea care este in fond un centru regional de cultura. Deci ne trebuie un rector care sa fie recunoscut in tarile din vest la Bruxelles si in marile universitati europene si nu un politruc fara valoare stiintifica si cu valoare manageriala destul de indoielnica.
  Toti trebuie sa fim constienti ca vom avea ceea ce vom vota (evident daca pdlistii nu vor incerca sa fure alegerile cum fac peste tot).
  0
  0
  Raportează
 • postat de Raluca
  Luni, 30 Ianuarie 2012 22:31
  Si eu cred ca sustinatorii mai mult sau mai putin pdlisti ai dlui barsan ne ascund in mod deliberat si vehement faptul ca dansul este exponentul unui grup politic explicit PDList. Motivul este simplu toata lumea este constienta ca acum ar fi cel mai neinspirat moment ca sa se aleaga in fruntea universitatii o grupare atat de portocalie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Alex
  Luni, 30 Ianuarie 2012 22:27
  Ma bucur ca sustinatorii domnului barsan incearca in sfarsit sa prezinte si lucruri pozitive despre dansul si au oprit pe moment postarile de texte literare menite sa distraga atentia si sa plictiseasca pe cititori. Fiindca cred ca pe site intra in primul rand oameni interesati de soarta universitatii si nu de literatura fie ea si de valoare. Prima chestiune care trebuie sa fie cunoscuta de toata lumea este ca dl Barsan candideaza a treia oara la functia de rector deci este clar ca este avid de putere. In ceea ce priveste deschiderea lui spre est cred ca este timpul ca sa fie promovati oameni cu deschidere spre vest. Iar domnul Barsan in afara de limba moldoveneasca pe care o vorbeste destul de aproximativ nu poate comunica in alta limba.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cultura 2012
  Luni, 30 Ianuarie 2012 21:46
  Pai spuneai de argumente....lucrarile publicate cu calificativ ISI nu iti arata daca esti un bun manager (nu insemna ca nu poti fi). 20% din bugetul Uninersitatii adus de demersurile profesorului Barsan nu este un argument relevant?
  0
  0
  Raportează
 • postat de vox pentru talibanul cultura 2012
  Luni, 30 Ianuarie 2012 21:38
  Cu certitudine tu nu stii cum sa analizezi un CV. Iti recomand sa analizezi criteriile stabilite de Funeriu care cere lucrari ISI, si iar ISI... In noaptea aceasta stai si cauta-le in CV-ul lui Barsan, maine astept sa-mi spui cate sunt. Alte discutii sunt de prisos!
  Legat de extensia de la Cahul, dnul Barsan a urmat exact directivele date de la conducerea PDL. Mai au nevoie de voturi pentru PDL la viitoarele alegeri de la cei care au primit cetatenie romana, si o data cu aceasta libertatea de a se misca liberi prin UE. De aceea au avut fonduri pentru Cahul...
  0
  0
  Raportează
 • postat de cultura 2012
  Luni, 30 Ianuarie 2012 21:07
  Eu m-as concentra pe planurile manageriale pentru ca reprezinta ceea ce vor si pot sa faca candidatii. din cate vad CV-urile lor nu sunt foarte diferite. Bine asta daca stii sa le citesti....:). Iar calitatea manageriala a unui om e data de experienta de manager si nu neaparat de lucrarile publicate. Cunosc multi profesori si cercetatori exceptionali care in functia de manager s-au pierdut rapid si fara echivoc. In ceea ce priveste capacitatea de management a profesorului Birsan...ea este relevata de de bugetul pe care l-a adus Universitatii prin refacerea extensiunii de la Cahul si aducerea unui numar semnificativ de studenti etnici romani la Universitatea "Dunarea de Jos". Mai exact 20% din bugetul Universitatii. Mai pe romaaneste a 5-a parte din bugetul Universitatii s-a format datorita demersurilor lui. Ti se pare destul de relevant?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Onix pentru Opal
  Luni, 30 Ianuarie 2012 20:54
  Am ochi si pot sa vad! Am urechi si pot sa aud! Mi-a mai ramas si materie cenusie incat sa analizez. Vrei sa spui ca Alexe nu a adus politicul in Univ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de vox pentru cultura 2012
  Luni, 30 Ianuarie 2012 20:39
  Cultura 2012, te-am provocat la o discutie concreta, pe CV-uri, nu sa facem arta conversatiei. Astept in continuare argumente in prin care sa sustii de ce candidatul tau favorit, dnul Barsan, este mai bun decat ceilalti pornind de la observatia fostului rector Prof. Crudu. Accept chiar si o analiza a echipei Barsan-Lungu-Alexe. Privind conversatia, astept cartea ta, poate esti o a doua Ileana Vulpescu!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Opal
  Luni, 30 Ianuarie 2012 20:29
  Oameni buni, sa fie clar: NU SE FACE POLITICA IN UNIVERSITATE !
  Nici fostii, nici actualii si nici viitorii NU AU FACUT - NU FAC - NU VOR FACE POLITICA IN UNIVERSITATE.
  Asa ca NU CITITI si NU CREDETI acolo unde apare un nume de partid politic; NU ESTE RELEVANT pentru viata din universitate. Oamenii din universitate nu pun mare pret pe politica, asa ca detractorii la comanda sunt pe un drum inchis.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cultura 2012
  Luni, 30 Ianuarie 2012 20:13
  argumentele inteligente le aduci intr-o discutie cat de cat inteligenta. Postacii anteriori in afara de cuvinte cheie invatate pe de rost nu prea au alte arme. Ironia ii doare cel mai tare deoarece le depaseste puterea de intelegere si asta devine debusolant pentru ei. Daca nu le raspunzi cu injuraturi si le dai replici din clasici in viata nu reusesc sa surprinda subtilitatea raspunsului :). Nu numai ca nu cunosc candidatii si proiectele lor manageriale dar nu stapannesc arta dialogului, arta absolut necesara pentru a sustine o polemica decenta.
  0
  0
  Raportează
 • postat de vox
  Luni, 30 Ianuarie 2012 19:45
  hai cultura 2012, asteptam argumente inteligente de la tine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de votant pentru cultura 2012
  Luni, 30 Ianuarie 2012 19:34
  Daca te simti stresata, reciteste CV-urile celor 4 candidati, fa un top pornind de la cuvintele domnului Prof Crudu si dupa aceea discutam. Daca nu ai argumente pe baza carora sa porti o discutie, calmeaza-te citind Caragiale (daca nu functioneaza, ia un sedativ!) si asteapta ziua votului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de cultura 2012
  Luni, 30 Ianuarie 2012 19:26
  cum era cu argumentele domnilor? macar trei patru propozitii inchegate ati putea scrie. cat sa mimati un strop de inteligenta...
  0
  0
  Raportează
 • postat de votant
  Luni, 30 Ianuarie 2012 19:23
  Caricatura zilei are un mesaj foarte bun...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Mihai
  Luni, 30 Ianuarie 2012 19:21
  In universitate a existat traditia de a avea oameni de valoare la conducere. Sper ca si de data asta sa fie aleasa o persoana de calitate. Si de miercuri sau vineri sinistrul tandem Barsan-Alexe sa devina istorie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de pentru Psihologul psihopat
  Luni, 30 Ianuarie 2012 18:19
  Ai trecut la copy - past, ceva noutati nu mai ai? Esti cam stresat, trebuie sa-ti mentii job-ul de postac PDL.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Dinu
  Luni, 30 Ianuarie 2012 18:18
  FITI LINISTITI CODUL PORTOCALIU SE VA TERMINA IN UNIVERSITATE SAPTAMANA ASTA. Dupa aia toti portocalii vor deveni foarte cuminti si lingusitori
  0
  0
  Raportează
 • postat de Hara
  Luni, 30 Ianuarie 2012 18:15
  STIE TOATA LUMEA CA IN 2012 VINE SFARSITUL LUMII - PORTOCALII asa ca nu inteleg de ce se incranceneaza astia sa mai acapareze putere cand oricumpana la sfarsitul anului se vor prabusi toti in neant impreuna cu ochila al lor
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.