Alegeri la Universitatea „Dunărea de Jos” / Cine va fi al optulea rector?

Alegeri la Universitatea „Dunărea de Jos” / Cine va fi al optulea rector?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ion Crudu, Florea Oprea, Mihai Jâşcanu, Emil Constantin, Alexandru Epureanu, Mircea Bulancea, Viorel Mînzu. Şirul celor şapte profesori care au condus Universitatea de stat din Galaţi din 1974 încoace va fi completat în această săptămână de un nou nume: Iulian Bârsan, Lucian Georgescu, Nicolae Ioana sau Mirela Praisler. În funcţie de rezultatul alegerilor am putea asista la o serie de premiere.

7 rectori în 37 de ani

De la înfiinţare şi până astăzi, Universitatea „Dunărea de Jos” a avut numai rectori ingineri. Este vroba despre perioada de după decretul din martie 1974, prin care institutele Pedagogic şi Politehnic au fost unite sub titulatura Universităţii din Galaţi, redenumită, în 1991, Universitatea „Dunărea de Jos”. Primul rector a fost profesorul Ion Crudu, care a condus instituţia până în anul 1981. A urmat, pentru opt ani, până în 1989, Florea Oprea. Mihai Jâşcanu a fost în fruntea universităţii timp de şapte ani, între 1989 şi 1996, după care au venit mandatele lui Emil Constantin, între 1996 şi 2004. În următorii doi ani universitatea a fost condusă de Alexandru Epureanu, în 2006 a urmat un scurt mandat interimar al lui Mircea Bulancea, iar de la sfârşitul anului 2006 şi până în prezent fotoliul de rector a fost ocupat de Viorel Mînzu.

Posibile premiere

Având în vedere specificul şi tradiţia universităţii din Galaţi, nu este deloc de mirare că toţi cei şapte profesori care au condus instituţia în ultimii 37 de ani au fost ingineri. Dintre cei patru aspiranţi la funcţia de rector, doi sunt ingineri (Iulian Bârsan şi Lucian Georgescu), iar doi nu sunt ingineri (Nicolae Ioana şi Mirela Praisler). Dacă ar câştiga oricare dintre ultimii doi am avea prima premieră. De asemenea, Universitatea „Dunărea de Jos” nu a avut niciodată o femeie rector. Astfel, dacă va fi aleasă Mirela Praisler am avea parte de o altă premieră.

O altă statistică interesantă este cea a vârstei la care au devenit rectori cei şapte care au condus universitatea până acum. Cel mai tânăr rector a fost Ion Crudu (44 de ani), cel mai în vârstă a fost regretatul Mircea Bulancea (66 de ani), iar media de vârstă la care au fost aleşi rectorii la Galaţi este 53 de ani şi jumătate. Adică exact media care reiese din vârstele celor patru candidaţi de anul acesta: Mirela Praisler - 50 de ani, Lucian Georgescu – 51 de ani, Iulian Bârsan – 55 de ani şi Nicolae Ioana – 58 de ani.

O premieră certă

Cea mai interesantă premieră, de data aceasta una sigură, este legată de modalitatea de alegere a rectorului. Dacă până acum Senatul era cel care decidea, de data aceasta va avea un cuvânt de spus fiecare cadru didactic şi cercetător titular al instituţiei, plus studenţii din Senat şi din consiliile profesorale (aproximativ zece procente din numărul total al electorilor). Aşadar, este vorba despre un exerciţiu democratic absolut. Acest nou sistem a fost posibil graţie noii legi a educaţiei, adoptată în luna ianuarie 2011, care oferea universităţilor două variante: concurs în faţa unei comisii sau alegeri. Universitarii gălăţeni au optat, anul trecut, în urma unui referendum, pentru cea de-a doua variantă.

Mesajul profesorului Ion Crudu

Primul rector al Universităţii din Galaţi, prof. dr. ing. Ion Crudu, spune că, indiferent cine ar veni la cârma instituţiei, aceasta trebuie să se axeze pe cercetare în următorii ani. „Eu am spus asta şi în urmă cu 37 de ani. Lumea universitară să fie puternic concentrată asupra celor trei direcţii de dezvoltare ale Uniunii Europene, cercetare, învăţare, invovare, în exact această ordine. Dintre toate, cercetarea este cea mai importantă. Eu spun că universitatea din Galaţi are puterea să intre în lotul celor mai bune 500 universităţi din lume. Doresc succes viitoarei conduceri a universităţii, oricare ar fi ea”, a declarat profesorul Ion Crudu.

Citit 8516 ori Ultima modificare Marți, 31 Ianuarie 2012 16:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.