Profesorii de română, mai obiectivi decât cei de matematică?

Profesorii de română, mai obiectivi decât cei de matematică?

Foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
8 comentarii

Cazurile de elevi cu diferenţe foarte mari între notele din anii de liceu şi cele obţinute la bacalaureat sunt mai puţine la limba şi literatura română.

Se ştie că limba şi literatura română este disciplina unde subiectivismul în notare poate surveni mai mult decât în cazul celorlalte obiecte de studiu. Din situaţia realizată de ISJ cu privire la elevii care au picat bacalaureatul la o disciplină la care au obţinut medii peste 7.00, se poate observa că la limba şi literatura română numărul cazurilor este semnificativ mai mic decât la matematică. Dar şi aici se observă că sunt profesori care se pot lăuda cu mai multe asemenea „performanţe”.

De asemenea, se mai poate constata că la limba română sunt diferenţe mai puţin spectaculoase, aşa cum s-au descoperit la matematică elevi cu medii generale de aproape 8, iar la bacalaureat n-au reuşit să ia decât 1.00.

Medie peste 8 la şcoală, nota 3 la bacalaureat
Şi la limba română înregistrăm următoarea situaţie: un elev de la Colegiul „Calistrat Hogaş” din Tecuci, cu 8,65 media generală în toţi cei patru ani de liceu la această disciplină, dar cu numai 3,85 la bacalaureat. Colegul său de la acelaşi liceu şi de la acelaşi profesor are o situaţie asemănătoare: 8,50 media generală la română şi 3,85 la bacalaureat.

Cazurile înregistrate la „Hogaş” nu se opresc aici. Sunt în total şapte şi elevii provin de la două cadre didactice, cărora nu le vom da numele, pentru că nici acum ISJ nu a finalizat cercetările şi nu a discutat cu profesorii respectivi.

Sportivul, Bereştiul, Agricolul şi „Elena Doamna”
Cu toate că incidenţa acestor situaţii este mult mai mică la română, există şi instituţii campioane la elevi eminenţi în liceu, dar picaţi la bacalaureat. Aşa cum am mai văzut, unităţile de elită, cum ar fi Colegiul „Hogaş” nu sunt ocolite de aceste discrepanţe. Dar ele apar şi la alte licee: Grupul Şcolar din Bereşti, Colegiul de Agricultură şi  Economie din Tecuci, Liceul cu Program Sportiv şi Colegiul de Alimentaţie Publică „Elena Doamna”.
„Voi încerca să văd care sunt cauzele”

De la inspectoarea de specialitate, profesoara Nicoleta Crânganu, am aflat că este posibil ca frecvenţa acestor cazuri la anumiţi profesori să se datoreze unei grile de notare mai lejere: „Voi încerca să văd care sunt cauzele şi vom încerca să facem în aşa fel încât aceste situaţii să nu se mai repete”, ne-a spus inspectoarea de limba şi literatura română.

Indiferent care ar fi motivele, important este că elevii respectivi au avut pe tot parcursul liceului o imagine deformată asupra nivelului lor de cunoştinţe. Nu este vorba de o singură notă, luată într-o anumită circumstanţă favorabilă. E vorba de patru ani de zile în care elevii respectivi au fost evaluaţi uneori chiar cu medii de 8 şi 9 (medii, nu note!), iar la bacalaureat n-au reuşit să promoveze.

Fiind vorba de cazuri ale aceloraşi cadre didactice, ne-am gândit că două ar putea fi cauzele: indulgenţa sau şpaga. Voi ce părere aveţi?

Citit 3533 ori Ultima modificare Marți, 14 Februarie 2012 23:09

8 comentarii

 • postat de Elev Vineri, 17 Februarie 2012 21:27 Link la comentariu
  0
  0

  Doamna Roxana Artene Penciu ar fi cazul sa va revizuiti un pic atitudinia agresiva la adresa profesorilor si sa numai vb in necunostinta de cauza. Foarte rusions ca nu ati luat in calcul si rezultatele extraordinare obtinute de elevii acestor profesori pe care i`ati denigrat in mod urat.Desi am doar 17 ani stiu sa apreciez adevaratele valori si ii felicit pe profesori pentru notele de 9 si 10 obtinete de elevii pregatiti de dansii.

  Raportează
 • postat de COSMIN Vineri, 17 Februarie 2012 19:19 Link la comentariu
  0
  0

  Eu ii multumesc doamnei profesoare Stan Maria de la Liceul Radu Negru.Mai rar profesori ca dansa. Multumita ei acum sunt student la Facultate de Informatica din Bucuresti. Eu sunt sigur ca aceasta profesoara nu face ore particulare si niciodata nu a fost ocupata cand eu aveam nelamuriri si ii ceream ajutorul. Multumiri dansei si tututor profesorilor care isi fac datoria de profesori (si nu sunt putini). in loc sa aruncam cu noroi in TOTI profesorii ce ar fi sa stam putin stramb si sa judecam drept.... exista profesori cu vocatie care isi fac meseria indiferent de salariul.

  Raportează
 • postat de Bogatu Vineri, 17 Februarie 2012 12:00 Link la comentariu
  0
  0

  Cineva mai sus a postat un mesaj denigrator la adresa d-lui profesor Duma Vasile. Intamplator, d-l Duma a fost si profesorul meu si am o parere cu totul diferita de antevorbitorul meu. Daca unul dintre fostii elevi ai d-lui profesor se simte inca frustrat si pierde minute bune pentru a ne povesti cu lux de amanunte felul in care a perceput purtarea d-lui profesor acum 28 de ani, asta nu poate decat sa ne arate ca avem de-a face cu un om cu o sanatate mintala indoielnica.
  Consider ca a fost profesorul cel mai bun pe care l-am avut la clasa in toti anii de liceu si mai mult ,a fost profesorul datorita caruia eu am ales la sfarsitul liceului, sa urmez Univ A.I Cuza Iasi, facultatea de matematica.
  prof. E. Bogatu

  Raportează
 • postat de Vasile Duma si Sindromul unui dascal ne-dascal Miercuri, 15 Februarie 2012 17:29 Link la comentariu
  0
  0

  Am avut nesansa sa-l am "predator" de mate si MATC acum vreo 28 de ani in LVA. Unora si mai nefericiti le-a fost diriginte. Duma Vasile era tanar pe atunci insa un om mic si rau la suflet, fricos si alunecos in fata celor mari (in grade) dar tartor capabil de josnic sadism cu elevii, asa cum eram doar niste copii ca toti copiii. Venea in pauze pe furis sa vada cine-si copiaza temele ca apoi sa-l parasca la profesorul titular pe "vinovat". Punea absente in caz ca s-ar fi strecurat vreuna nepusa la vreo ora, chiar daca nu era ora lui. Era un fidel al regimului, zelos pana la fanatism la munca silnica "patriotica" pe ogoarele patriei, ar fi fost un bun comisar NKVD. Trebuia sa-i spui "Tovarasu' " nu cumva "Domnule".

  Intr-o zi de sept. '84 pe camp a interzis unor baietilor de vreo 14 ani sa bea apa si sa manance la pranz ptr. ca nu-si facusera norma de cules sfecla. Era o zi fierbinte si lunga, de neuitat.
  Ne vroia asezati in banci precum papusile stana de piatra, cu matricola, tunsi (baietii), cu pantofi negri sau maro, pe fete cu panglicuta stalinista, fara unghii mari sau oja, fara pantofi cu toc etc.. Vroia sa se impuna prin frica de note de 1 si 2 ca alte resurse pedagogice nu avea. Facea si pe galantul cu fetele frumoase dar reusea sa fie doar gretos si grotesc. Evident un frustrat dezgustator. Maniera lui de a preda la ora scrasnind din masele era special aleasa ca sa timoreze Doar asa se simtea si el cineva, mare tartor peste niste copii. Duma Vasile nu lasa corigentI, era generos, te tinea cu trei-patru de 1 si-un 2 tot trimestrul asa ca sa te tina in suspans, apoi ca un Demiurg adauga un 0 in ultima sambata sa-ti iasa 4.5 cat sa treci. Asta da stil. Era si glumet intr-adevar dar facand glume ieftine pe seama unor baieti.
  Ar fi prea multe de spus despre acest individ cu dese accese de isterie si grave probleme psihice. Un complexat periculos, un ratacit prin invatamantul romanesc alungat prin anii '80 de la Centrul de Calcul. Un ratat care merita cel mult compasiunea generatiilor trecute de liceeni. Faptul in sine ca nu-si mai are loc intr-un liceu spune multe despre personaj. De fapt nici n-ar avea ce sa caute la catedra, caci nu poate fi dascal.
  Unii iata ca nu l-au uitat sau iertat iar faptele rele din trecut o sa-l ajunga din urma.

  Raportează
 • postat de virgil 20 Miercuri, 15 Februarie 2012 16:31 Link la comentariu
  0
  0

  Diferenta dintre Romana SI MATEMATICA ???
  La matematica esti obligat sa mergi la pregatire pe cand la romana mai putin
  DNA aul cand are de gand sa se sezizeze ??daca au inceput sa cheme copii de clasa 1 la pregatire e rau de tot sa dau 20 de ron pe ora si se mai plang stimatii nostrii profesori ca sant amarati de nu se poate.

  Raportează
 • postat de Gheonea Miercuri, 15 Februarie 2012 14:27 Link la comentariu
  0
  0

  pentru observator.... nu crezi ca profesorii de romana, matematica muncesc de doua-trei ori mai mult decat un alt profesor? Deci si salariile ar trebuie sa fie de doua trei ori mai mari si atunci nu cred ca ar mai munci nimeni suplimentar pentru a reusi sa faca un salariu decent. Nu credeti ca profesorii de matematica sau romana ar vrea sa mearga cu proprii copii in parc in weekend? Credeti ca e asa de placut ca intr-o zi dupa 5-6 ore de predat la scoala sa mai ai si acasa niste copiii la meditatie? Toti ne pricepem la educatie, dar eu as vrea sa-si dea cu parerea numai cei care au predat macar un an in invatamant.
  Referitor la diferentele despre care se vorbeste, si 100 sau 200 de cazuri sunt nesemnificative la un numar de cateva mii de elevi care sustin anual examenul de bacalaureat. In plus elevii uita foarte repede notiunile predate chiar la meditatii, pentru ca f multi dintre ei au alte preocupari.
  Deci ca o concluzie: profesorii de matematica si romana muncesc foarte mult la clasa, fac ore suplimentare neplatite la scoala pentru examene si sunt criticati constant. Sunt alte materii la care profesorii uita sa mai treaca pe la ore cum ar fi educatia fizica , unde nu exista nici un fel de probleme, deoarece unu la mana... iarna nici nu au conditii si doi la mana nu au examene nationale sau alte evaluari. Si cred ca e doar n exemplu.. daca gasiti altele f bine

  Raportează
 • postat de observator Miercuri, 15 Februarie 2012 14:00 Link la comentariu
  0
  0

  Cauza principala a acestei probleme este industria MEDITATIILOR. Oare de ce nu se sesizeaza DNA-ul? Se vehiculeaza sume exorbitante, de ordinul miliardelor de lei (vechi), care nici macar nu sunt impozitati. TOTI profesorii de lb.romana, mate si lb. straine (in special engleza) sunt implicati in acest sistem, favorizand net elevii la clasa. Oare de ce? Astfel, se degradeaza sistemul de invatanant si eliminand elevii care invata singuri, acestia neavand nici o sansa sa termine cu medii mari Este o mare nedreptate care se face. Rusine pentru acesti dascali si pentru toti cei pusi sa conduca sistemul gimnazial si preuniversitar.

  Raportează
 • postat de savin Miercuri, 15 Februarie 2012 11:27 Link la comentariu
  0
  0

  Profesorii sunt si ei oameni, dar din pacate, prin lipsa lor de verticalitate si profesionalism fac victime printre copiii care ajunsi la adolescenta stiu deja ca totul are un pret .Vorbim despre matematica si romana deoarece rezultatele la aceste materii sunt puse pe tapet la examenele importante .Ce ne facem cu profesorii de la alte materii care, in gimnaziu, conditioneaza notele de prezenta la meditatii sau de tot felul de favoruri materiale .In marea majoritate e vorba de pseudodascali care nu predau nimic la clasa dar dau la testari subiecte de olimpiada pe care de multe ori nici ei nu sunt in stare sa le rezolve.Colegiile si scolile foste de elita din oras abunda de astfel de personaje pe care nici inspectoratul nu le poate pedepsi , mai ales ca parintii se tem de represaliile asupra copiilor . Sistemul e putred dar suntem vinovati deopotriva, parinti, copii si profesori pentru ce se intampla .De aceea copiii nostri se trezesc cu diplome fara valoare pe piata muncii desi, aparent, ei au muncit pentru ele. Sunt profesori care si=au facut o carte de vizita din a=i umili pe copii si pe parinti, pe care=i jignesc facandu=i leoazbe, prosti si in multe alte feluri .Trist dar adevarat .Nu ne mai mira ca sunt multi copii care se zbat sa prinda burse de studii in strainatate inca de pe bancile liceului .
  Am citit in paginile ziarelor despre un excelent profesor de chimie care scoate olimpici pe banda desi preda in mediul rural.Felicitari din tot sufletul pentru daruirea acestui dascal cu vocatie ! Cred ca articole despre rautatile care ne otravesc existenta prin lipsa de educatie si prin atitudinea fata de copiii nostri ar trebui sa ne puna pe ganduri si sa ne uneasca in actiunea de a=i indeparta daca locul lor nu este la catedra. Puteti incepe cu o profesoara de biologie de la un colegiu de elita, profesoara celebra prin micimea ei si pe care de multe ori parintii au taxat=o cum se cuvine in comentariile din ziarul dvs.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.