Cine hotărăşte dacă putem face ora de sport?

 Cine hotărăşte dacă putem face ora de sport?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca să preîntâmpine situaţiile neprevăzute, profesorul de sport trebuie să le ceară tuturor elevilor adeverinţe de la medic ca să se convingă că aceştia sunt apţi pentru a participa la ora de educaţie fizică. Cine nu e apt, trebuie să prezinte scutire.

Întrebarea, în acest moment, este cine trebuie să elibereze adeverinţele de participare la oră şi cu ce costuri? Un cititor ne-a declarat că a plătit 15 lei pentru o astfel de adeverinţă eliberată de medicul de familie. Inspectorul de specialitate pentru Educaţie Fizică, Emilian Pătru, ne-a declarat că a dat 20 de lei pe o astfel de adeverinţă pentru unul dintre copii săi. Ce să mai înţelegem? Unii spun că ar fi de datoria medicului şcolar sau a medicului de familie să completeze adeverinţele, în timp ce alţii afirmă că singurul care poate da calificativul „apt” este medicul de medicină sportivă.

„Nici nu ar trebui să se ceară!” 

„Din punctul meu de vedere, nu ar trebui solicitată o adeverinţă care să ateste că elevul este sănătos pentru ora de sport. Se putea lucra doar cu adeverinţele prezentate de cei cărora starea de sănătate nu le permite să ia parte la oră şi care îşi aduceau scutiri. Astfel de adeverinţe ar trebui eliberate, din punctul meu de vedere, doar pentru elevii care participă la competiţii sportive şcolare. Ora de sport face parte din orar, la fel ca toate celelalte. La matematică, spre exemplu, nu-ţi trebuie adeverinţă care să ateste că eşti apt! Oricum, medicul de familie poate da doar o adeverinţă care să demonstreze faptul că elevul este clinic sănătos la momentul consultului. Cum este vorba despre o adeverinţă eliberată la cerere, medicul de familie poate să ceară bani pentru întocmirea actului. Totuşi, elevul poate fi declarat apt pentru participare la oră sau la o competiţie sportivă şcolară doar de către medicul de medicină sportivă. Şi, din informaţiile mele, în Galaţi există la acest moment un singur medic cu această specializare”, a precizat directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi, dr. Valentin Boldea. 

De ce nu se implică medicii şcolari?

De ce nu se implică şi medicii şcolari în această activitate de eliberare a adeverinţelor care să ateste că elevii sunt capabili să ia parte la ora de sport?

Detalii ne-a oferit şeful Serviciului de Asistenţă Medicală a Municipiul Galaţi, dr. Costinela Georgescu.

„Potrivit ordinului 1668 din 8 decembrie 2011, medicii şcolari pot doar să elibereze scutiri parţiale pentru elevii care nu pot participa la ora de educaţie fizică din motive medicale. Potrivit legii 69 din aprilie 2004, profesorii de sport au dreptul să ceară adeverinţe pentru participarea la ore. Nu au făcut-o tot timpul în ultimii ani, dar cum s-au mai înregistrat incidente pe alocuri, în timpul orelor, profesorii se folosesc de acest drept pentru a se asigura că nu se poate întâmpla nimic rău cu elevii”, ne spune dr. Georgescu. „Este adevărat că elevul poate fi declarat apt de medicul de medicină sportivă şi că medicul de familie îl poate declara clinic sănătos. Medicul şcolar, însă, potrivit legii, nu poate decât să îi dea scutire, dacă situaţia o impune”, conchide sursa citată.

„Sunt bune şi adeverinţele de la medicul de familie!”

Inspectorul de specialitate pentru Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi ne-a declarat: „Adeverinţele sunt necesare, pentru că sunt mult mai mulţi copii bolnavi decât erau cu ani în urmă. Totuşi, situaţi s-a înţeles greşit de către medici. Cu toţii au posibilitatea să constate că elevul este sănătos şi poate participa la ora de Educaţie Fizică, dacă este cazul.

O poate face şi medicul şcolar şi cel de familie şi cel de specialitate. Urmează să apară reglementări legislative care vor lămuri problema. Momentan, profesorii se mulţumesc şi cu adeverinţa eliberată de medicul de familie care atestă că elevul este clinic sănătos şi nu insistă pe prezentarea adeverinţei eliberate de medicul de medicină sportivă. Totuşi, mie mi se pare anormal ca medicul de familie să ceară bani pentru această adeverinţă. Şi eu am plătit 20 de lei pentru a astfel adeverinţă eliberată pentru băiatul meu”, a precizat Emilian Pătru.

Citit 14660 ori Ultima modificare Marți, 06 Martie 2012 20:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.