Cine mai crede în podul peste Dunăre?

Cine mai crede în podul peste Dunăre?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Prof. dr. ing. Emil Constantin este, din 1965, cadru didactic la Facultatea de Mecanică, la catedra de Robotică şi Sudare. A fost rector al Universităţii gălăţene timp de două mandate, iar în prezent, în cadrul cursului pilot de calificare „Inginer sudor internaţional/european”, care se derulează în cadrul unui proiect european, Emil Constantin predă Proiectarea structurilor sudate, având ca finalitate, printre altele, proiectarea podului peste Dunăre de la Smârdan, Brăila. „Gândim un pod cu cabluri de oţel, cum sunt cele de la Bosfor, Lisabona sau Golden Gate, de la Los Angeles.

De ce să nu avem şi noi Los Angeles-ul nostru?”, afirmă specialistul. „Toţi se întreabă de ce a fost scos din funcţiune podul lui Anghel Saligny, construit în 1895. Materialul este ca şi omul: oboseşte, îmbătrâneşte şi nu mai poate fi folosit, astfel că podul trebuie schimbat. La Cernavodă mai există un pod, aşa că cel mai bine este să  construim încă unul la Brăila, în dreptul localităţii Smârdan, unde Dunărea e mai îngustă.

De obicei, politicienii, din patru în patru ani, abordau problema podului peste Dunăre. Acum, dacă nu o mai spun ei, ne ocupăm noi de pod. Nu numai că trebuie să credem că acest pod se va face, dar trebuie şi să venim cu soluţii tehnice. Or, prin cursul de calificare pentru ingineri sudori ce se derulează la Facultatea de Mecanică, absolvenţii tocmai acest lucru învaţă să realizeze: construcţii metalice de mari dimensiuni, cu performanţe deosebite”, declară Emil Constantin.

Citit 3877 ori Ultima modificare Joi, 12 Aprilie 2012 18:24

13 comentarii

 • postat de alfar
  Luni, 16 Aprilie 2012 17:45
  pina sa se faca podul il putem numii pe cel ce se construieste din 4 in 4 ani "podul pentru fraieri". asta pentru ca "podul mincinosilor" deja exista.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Student de pe la mecanica
  Duminică, 15 Aprilie 2012 21:55
  Succesul unei facultati nu se masoara in calitate ci in reclama...

  Sau cel putin asa gandesc cei de la mecanica, hop un subiect tehnic interesant hop si cei de la mecanica mai aruna un ciolan :) dragi viitori studenti veniti la Facultatea de Mecanica ca sigur o sa invatati sa construiti poduri... Din nefericire ca la mai toate facultatile de prin UGAL se vorbeste mult pe la ziare si prin clase si in realitate se realizeaza nimic...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tony
  Duminică, 15 Aprilie 2012 18:59
  In primul rand ..Galatiul e deja vizibil zona defavorizata , au reusit edilii sa o faca si p-asta . Daca ar fi oficial declarat ca atare,,s-ar putea face investitii fara a fi platite taxe. Ar mai fi o sansa.
  Dar ..totul e scenariu SF ,,pod si aeroport...sunteti naivi rau de tot.
  Voi ati inceput sa botezati gropile din Galati ( nici la balamuc nu auzi din-astea) in loc sa le asfaltati ...si visati la poduri si aeropoarte..Vai maiculita voastra.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Fantomas
  Duminică, 15 Aprilie 2012 18:58
  Cat timp s-a pierdut cu "podul electoral" altii au inventat masina zburatoare. Poti traversa pe unde vrei si ateriza pe unde se poate. Si poti s-o plimbi si pe Verginica cu tine .Costa cam 300 mii de euro. Cu vila si-o asemenea masina esti un om facut pentu liste uninominale. Ce poduri, ce aeroporturi !?
  0
  0
  Raportează
 • postat de uck
  Duminică, 15 Aprilie 2012 16:31
  Podul peste Dunare in zona Galati_Braila se va realiza atunci cand aceasta zona se va dezvolta foarte mult si va deveni necesar constructia acestui pod precum si a unui aeroport. Zona respectiva este in cadere libera (economic cat si al populatiei), salvarea va veni de la intreprinzatorii particulari romani. Cred ca in cinci ani se va incepe. Un pod peste Dunare se poate realiza in maxim 1-2ani. Depinde numai de cei care conduc aceste zone.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Necula
  Duminică, 15 Aprilie 2012 14:05
  Constantinescu asta ori e prost, ori o face pe prostu ori e prostit de faima.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Renegatul
  Duminică, 15 Aprilie 2012 10:31
  Domnul rector pe durata celor doua mandate n-a aflat ca Golden Gate este in San Francisco, nu in Los Angeles...iar in Los Angeles chiar nu exista vreunul...dar in schimb exista o retea de autostrazi suspendate si pasarele ca daca le-am aduna pe toate si le-am pune unele langa altele, s-ar acoperi Dunarea cu beton de la Tulcea la Galati, daca nu si mai departe. Pai daca va ganditi sa proiectati un pod precum Golden Gate, s-ar incadra perfect la Galati, fluviul e destul de lat, de ce sa fie proiectat la Braila, la ei poate fi unul mai mic, Dunarea dupa cum se stie e mult mai ingusta, din '90 incoace la ei se puteau construi vreo 5 poduri pana acum, iar la noi vreo 3 Golden Gate-uri. dar de la a desena un pod pe-o hartie si pana la finalizarea lui e cale lunga...pentru noi mai ales...ca suntem foarte harnici si iscusiti cand vine vorba de munca. Si apropo ca tot s-a pomenit de Golden Gate, a fost construit doar in patru ani si materialul de constructie 100% ghiciti ce este, iar ei nu au avut combinat siderurgic la botu'calului precum avem noi...ori al nostru nu produce otel? Eu unul cred ca daca va veti mai gandi vreo doua mandate impreuna cu generatiile urmatoare de studenti, tot nu veti finaliza proiectul podului pe hartie, dar daca printr-un absurd il veti realiza...poate il veti vinde in alta parte ca la noi nu se va materializa. La noi exista o clasa politica incompetenta si corupta, care sub sloganul "nu ne vindem tara", s-a vandut si s-a distrus tot din ce era pe vremea lui Ceasca... Poate pe vremea lui se putea realiza un pod ca existau utilaje, materiale si forta de munca, dar acum nu mai avem resurse.
  0
  0
  Raportează
 • postat de GALATEAN
  Sâmbătă, 14 Aprilie 2012 23:02
  NU STIU DE CE SE MAI INCEARCA CU ACEASTA VRAJEALA DE ALEGERI!!!! SI CU AEROPORTUL LA FEL!!! DIN 90 IN COACE!! OARE CHIAR ASA DE FRAIERI SUNT GALATENII SA MAI CREADA IN ASA CEVA!!!!!!! DACA SUNTETI ASA DE DESTEPTI FACETI SI AEROPORTUL SI PODUL PESTE DUNARE FARA SA MAI PROMITETI LA ALEGERI NIMIC!!!! EU UNUL M-AM SATURAT DE MINCIUNI DE 22 DE ANI IN COACE!!! DEJA NU AR MAI FI O REALIZARE DACA S-AR FACE ACESTE LUCRURI CARE SUNT NORMALE PANA LA URMA! UN AEROPORT SI UN POD FAC PARTE DIN INFRASTRUCTURA ORASELOR DEZVOLTATE ''NORMAL'' DIN EUROPA, NU E NIMIC SPECTACULOS!!! ASTA DACA VREM SA FIM CAT DE CAT EUROPENI!!!! CRED CA IN CURAND SE VA VORBI DE COMUNA ,,,GALATI '''!!!! '''''''''GALATENI MERGETI SA VOTATI PRIMARUL COMUNEI GALATI''''''!!!! SUCCES!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de tudorel
  Sâmbătă, 14 Aprilie 2012 12:40
  ptr. Tudor...cred ca nu le a trecut prin cap sa verifice spusele unui rector !.....in Romania e bine sa verifici si afirmatiile unui presedinte
  0
  0
  Raportează
 • postat de Tudor
  Sâmbătă, 14 Aprilie 2012 00:44
  Golden Gate este in San Francisco... da-ti un search pe google inainte de a scrie articole ...
  0
  0
  Raportează
 • postat de flo
  Vineri, 13 Aprilie 2012 12:17
  Si pe sub stramtoarea bosfor este un tunel! Se fabrica segmente pe uscat, se dreneaza fundul, apoi acele segmente se scufunda si se unesc! Si nu doar in Istanbul, ci prin toata lumea! Este cea mai ieftina metoda posibila, si rapida totodata!
  Mai jos aveti o sectiune a unui astfel de tunel, doar ca la noi nu trebuie si pentru tren!
  http://www.femern.com/Home/Construction+phase/Tunnel+elements/Special+element
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iron IQ
  Vineri, 13 Aprilie 2012 09:10
  Toata stima domnule profesor, pentru larga cariera si pentru cursurile de o claritate greu de egalat.
  Din pacate problema podului sau podurilor peste Dunare nu mai e de mult o chestiune de materiale sau solutii tehnice, nici de forta de munca.
  E o problema politica si economica, domenii pe care din pacate doar campaniile electorale ni le mai aduc in primplan.
  Podurile se fac cand comunitalile sunt mari, puternice si unite iar zona noastra e definia prin orce altceva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de IC
  Vineri, 13 Aprilie 2012 07:15
  De ce nu un tunel ca cel de sub Elba de la Hamburg sau ca cel din Danemarca de la Aalborg ,pe E45 etc. Sa se mai diversifice oferta electorala , eventual sa-l largeasca pe cel descoperit de 1 Aprilie acum vreo doi ani , in 22 de ani in campaniile electorale sun un fel de 1 Aprilie vesnic.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.