Raportează comentariu

@ Pt Stimabilul profesor de anomim, care raspunde fara un Nume!
Stimabile daca citeai cu atentie ai fi vazut ca vorbeam taman de transpiratie care implica munca elevului. Cine insa a condus la actualul sistem cand proferul de la clasa pregateste in privat mai toti elevii sai??? Pai sa explicam:
In scoala generala, clasele 5-8 toti elevii au note bune. Pe la sfarsitul clasei a 7-a, inceputul clasei a 8-a, profesorul face un test, o simulare ceva, urmata de o sedinta cu parintii, in care ii informeaza pe acestia ca din pacate nivelul copiilor e destul de slab (cine naiba i-a fi invata matematica pana acum??) si ca nu crede ca vor face examenului. Problema e grava zice el, dar uite, intelege situatia si se ofera sa-i ajute!!! El isi poate rupe din timpul sau si va face meditatii cu toti copii care vor! Si uite asa ajnge domnul profesor de mate sa pregateasca aproape toata clasa, in grupuri de cate 5-6 ca sa ia capacitatea.
Daaaa si ai dreptate ca au salarii mici, poate nici 1000 de lei! Dar .... Din salariile astea mici si amarate multi profesori si-au facut ditamai vilele. Si da e drept ca pregateste copiii, dar ce treaba are asta cu declararea veniturilor din aceste acticivitati???? Ei, profesorii o fac din omenie nuuuu pt bani!
Apoi fenomenul se transfera la liceu. Intra odrasla spre exemplu la LVA, dupa ce a fost cocolosita 4 ani de gimnaziu, a facut mate un an intensiv pt capacitate, si gata in vacanta de vara de dupa uita tot. Pai atunci nu e vaca de muls? Deci in prima luna de liceu o testare, note naspa si gata, parinti-s lamuriti ca nu se poate fara pregatire aditionala, pe care el, umanul, o poate oferi elevilor, e drept ca contra cost, dar mai bine decat nimic! Si uite asa din cauza profesorilor si a parintilor elevii ajung de nu-s in stare sa faca nici 2 paie cruce singuri. Daca sunt in fata unei probleme de matematica pe care n-au dibuit-o din prima, e mai usor sa spuna: Mami nu stiu aici, trebuie sa merg la pregatire! decat sa se aplece asupra ei si sa incerce diverse cai/metode.
Cand eram in scoala generala spre exemplu profesorul nostru de matematica, domnul Patriu facea un soi nde meditatii gratis cu oricine dorea sa vina duminica, pt ca pana la urma era mandria lui ca elevii au avut rezultate si au intrat la licee bune. Marea majoritate a profesorilor actuali se pot evalua dupa marimea vilei. Cu cat e mai mare, cu atat e mai bun!
Pe alte vremuri D-l Ursu facea pregatire aditionala gratis cu olimpicii! Pt noi ceilalti nu era nevoie. Dac voiai sa treci nu mergea doar cu orele de la clasa, ca erai mort. Deci trebuia sa transpiri la greu singur acasa, te mai consultai cu colegii, mai intrebai la ora, dar nici asta prea des, ca riscai sa te arda daca nu ii demonstrai ce si cum ai incercat!
Cam asta e! Pana una alta, ar fi cazul ca profesorii sa inceteze a se mai plange si sa inceapa sa-si faca profesia cu responsabilitate si respect, atat pt ei cat si pt elevi. Iar daca vor sa faca si meditatii, nici o problema! Dar sa-si plateasca si taxele aferente!
Cu stima!