Rezoluție împotriva României, adoptată în Parlamentul European. ”Rechizitoriu” despre statul de drept

Rezoluție împotriva României, adoptată în Parlamentul European. ”Rechizitoriu” despre statul de drept
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Parlamentul European a votat, marți, 13 noiembrie 2018, cu 473 de voturi "pentru", 151 "împotrivă" și 40 de abțineri, rezoluția care amendează dur comportamentul Guvernului și al Parlamentului din România privind statul de drept, relatează G4Media.ro.

Textul este un rechizitoriu, în 13 puncte, extrem de dur la adresa Puterii din România, care arată că Parlamentul European "este profund preocupat de revizuirea legislației judiciare și penale din România" și "condamnă intervenția violentă și disproporționată a poliției în timpul protestelor de la București din august 2018".

Parlamentul European cere Puterii să "reconsidere legislația privind finanțarea, organizarea și funcționarea ONG-urilor în ceea ce privește potențialul acesteia de a intimida societatea civilă și de a intra în conflict cu principiul libertății de asociere și cu dreptul la viața privată". Este o cerere a întregii societăți civile din România, care a demonstrat că legea pentru combaterea spălării banilor va duce la blocarea activității ONG-urilor.

În aceeași rezoluție, Parlamentul European "își exprimă profunda îngrijorare față de restricțiile politice aplicate libertății presei și față de propunerile legislative care ar incrimina denigrarea României în străinătate și ar reintroduce defăimarea în Codul Penal".

Rezoluția are o semnificație politică majoră, fiind votată chiar înainte ca România să preia președinția rotativă a Uniunii Europene. Din punct de vedere juridic, rezoluția nu este obligatoriu de respectat de către România.

VEZI câteva dintre punctele esențiale ale Rezoluției [click aici]

Citit 1377 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2018 16:19

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.