Verificări în Spitalul Universitar, anchetă la parchet

Verificări în Spitalul Universitar, anchetă la parchet
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Rezultatele anchetei Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, derulat în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă, au fost trimise la Parchet, anunţă ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, precizând că au fost depistate mai multe nereguli, între care achiziţionarea aparatelor la suprapreţ.

“Pot să vă spun că dosarul a fost trimis la Parchet. (..) S-au mai stipulat nereguli legate de modul de completare a foilor de observaţie. Acolo, din punct de vedere igienico-sanitar, lucrurile încep să reintre în normal”, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Pintea a confirmat şi faptul că la Spital au fost depistate aparate cumpărate la suprapreţ.

“În mare parte, despre aceasta este vorba. Şi mai sunt câteva aspecte care trebuie verificate. Am considerat că sunt suspiciuni rezonabile, noi nu suntem organe de anchete, am făcut verificări şi mergem mai departe. (...) Am cerut expertizarea tuturor lucrărilor din perioada 2013-2018. Era un aparat care nu era pus în funcţiune. Am dispus prevederea în bugetul din 2019 a sumelor pentru vouchere de vacanţă pentru angajaţi pentru că au dreptul şi există posibilitatea să fie în buget acest lucru”, a mai spus Sorina Pintea.

De asemenea, ministrul Sănătăţii susţine că a cerut înlocuirea cutiilor şi containerelor pentru instrumentar care erau deteriorate, înlocuirea aparatelor de păstrare a apei şi repararea mobilierului degradat.

“Managerul spitalului universitar va întreprinde măsurile ce se dispun în vederea stabilirii motivului pentru care foile de spitalizare de zi nu au fost completate în conformitate cu ordinului ministrului. Am cerut spitalului să factureze 11.944.000 de servicii efectuate peste contractul CNAS şi Casa să decidă dacă poate să plătească sau nu ce a fost cronic sau urgent”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Totodată, în urma controlului Ministerului Sănătăţii, derulat în mai multe spitale din ţară, au fost depistate mai multe nereguli, cum ar fi completarea incorectă a fişei de observaţie.

“În colţul din dreapta sus a paginii este o întrebare dacă pacientul e alergic: da sau nu. Faptul că uneori s-a uitat completarea acelei rubrici a dus la accidente nefericite, (...) şoc anafilactic şi alte chestiuni. (...) Apoi numărul de telefon al aparţinătorului legal sau al tutorelui legal. Dacă există o înrăutăţire a stării de sănătate sau un deces există un termen în care tu trebuie să anunţi, pare minor, dar au fost anunţaţi aparţinători după două zile. Şi au venit cu mâncare la spital, iar pacientul era decedat în morgă”, a explicat Sorina Pintea.

O altă neregulă depistată la spitalele din ţară ar fi neconcordanţa medicamentelor prescrise pacientului cu analizele din fişa de externare, fapt care îi determină pe reprezentanţii Ministerului Sănătăţii să creadă că analizele de fapt ar aparţine altei persoane.

“Adică, unui pacient internat într-o secţie, şi acesta e un exemplu din ţară, îi dai medicamente pe o anumită patologie, dar altceva arată analizele făcute în fiecare zi. Asta arată că cineva a făcut analize pentru mamă, frate, tată, soră. Sunt lucruri adânci, care ne fac să mergem să facem verificări atente, ca să gestionăm eficient banii pe care îi avem”, a spus Sorina Pintea.

Ministerul Sănătăţii a trimis corpul de control la Spitalul Universitar în luna august.

Citit 1785 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Decembrie 2018 10:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.