Cercetări arheologice la situl Tirighina-Barboşi

Cercetări arheologice la situl Tirighina-Barboşi
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

„Reputaţi arheologi, conduşi de prof. dr. Florin Topoleanu, ne-au spus, după primele săpături, că în opinia lor, după Sarmizegetusa, situl arheologic Tirighina-Barboşi ar fi cel mai important ca descoperiri, relevanţă şi potenţial turistic”, declara Costel Hanţă, managerul proiectului european de punere în valoare a acestui monument istoric de importanţă naţională. Vestea bună este că la Tirighina vor reîncepe cercetările arheologice preventive. Primăria municipiului Galaţi a atribuit Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” contractul pentru aceste servicii, cu o valoare finală de 400.860 de lei fără TVA.

De această dată, arheologii vor săpa în spaţiul afectat de drumul de acces şi de parcare, dar şi în perimetrul în care vor fi amenajate muzeul de sit şi centrul de informare turistică. Este vizată  o suprafaţă de circa 1.500 metri pătraţi, în sectorul Castellum până la baza promontoriului, în zona aşezării dacice, a necropolei romane şi a castrului. Materialele arheologice descoperite vor fi restaurate, conservate şi expuse în cadrul viitorului muzeu de sit.

De asemenea, Muzeul va supraveghea arheologic toate lucrările necesare pentru în cadrul proiectului european prin care, până la 31 octombrie 2020, cel mai important sit de epocă romană din sudul Moldovei trebuie restaurat, conservat şi pus în valoare.

Citit 2634 ori Ultima modificare Joi, 02 Mai 2019 01:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.