UPDATE. Copilul olimpic aflat în comă, după ce a căzut de la etaj, s-a stins din viață | Ce spune medicul care l-a operat

UPDATE. Copilul olimpic aflat în comă, după ce a căzut de la etaj, s-a stins din viață | Ce spune medicul care l-a operat
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Matei, unul dintre cei mai buni elevi de clasa a VI-a de la CNVA, ar fi trebuit să se bucure acum de vacanţă şi de Paşte, după efortul îndelungat depus pentru participarea la Olimpiada Naţională de Matematică. Ar fi trebuit să se bucure şi să se întoarcă la Galaţi medaliat cu bronz. Însă inima sa a încetat să mai bată, în urma unui accident stupid, care a curmat un viitor strălucit.

Băiatul a căzut, miercuri seara, de la etajul al patrulea al unui hotel din Hunedoara, unde era cazat lotul olimpicilor naţionali la Matematică. A fost transportat în stare critică la Spitalul Judeţean din Timişoara, unde a murit în timpul operaţiei, joi dimineaţă, din cauza multiplelor traumatisme pe care le suferise.

Despre cum s-a întâmplat nenorocirea ne-a povestit inspectoarea generală Mioara Enache, aflată şi ea la Hunedoara, la altă olimpiadă naţională, unde îndeplinea funcţia de preşedinte de comisie. "Am vorbit cu profesoara care însoţea grupul olimpicilor. E şi ea în stare de şoc. Copilul, deşi venise cu tatăl său la Hunedoara, a fost cazat alături de ceilalţi olimpici la hotel, pentru a putea socializa. Pentru că aşteptau rezultatele la contestaţii, profesoara a mers în cameră să se uite dacă nu s-au afişat pe site. Pentru că a auzit zarvă pe hol, a ieşit şi i-a văzut pe copii cum coborau să meargă să vadă listele afişate. Până să închidă uşa, ei au pornit înainte. Apoi a auzit-o pe colega care era cu el ţipând. Pentru a ajunge mai repede jos, Matei s-a lăsat să alunece pe balustradă, s-a dezechilibrat şi a căzut. Totul a fost o chestiune de câteva secunde. Cu o seară înainte, profesoara îl certase din acelaşi motiv, pentru că îl văzuse ca se dădea pe balustradă şi i-a interzis să facă asta", povesteşte Mioara Enache.

Aceasta susţine că tatăl copilului era plecat să aducă bagajele la hotel, unde plănuia să petreacă noaptea, întrucât plecaseră acasă mai mulţi participanţi la olimpiadă care nu aveau rezultate de premii şi nu mai stăteau la festivitate. Dintre cei nouă elevi care au reprezentat Galaţiul la Olimpiada juniorilor la Matematică, doi au stat cu părinţii, cinci au venit cu părinţii, dar au stat la hotel şi doar doi au venit cu profesoara Constantina Mihăilă, de la Şcoala Nr. 12, care are şi ore la CNVA. Tatăl lui Matei se oferise să-i aducă cu maşina personală acasă pe cei doi elevi şi pe profesoara care-i însoţea. Când a ajuns la hotel, venise deja SMURD-ul, iar copilul era în comă.

Ce spune medicul care l-a operat

Pentru că podeaua era din marmură, impactul a fost foarte dur, iar leziunile au fost extrem de grave. După ce a fost stabilizat de echipa SMURD de la Hunedoara, copilul a fost trimis cu o ambulanţă la Timişoara. Însă inima sa a cedat în timpul operaţiei. Informaţii despre cauzele decesului aflăm de la medicul care l-a operat: "Primele informaţii mi-au parvenit în jurul orei 23.00, când am fost informat că un copil a căzut de la etajul patru. Era destul de rău, s-au făcut investigaţii şi s-a dovedit că are o lamă de sânge cerebral în emisferul stâng şi am decis să se transfere de urgenţă la noi. În timpul nopţii, la ora 2,45, a fost adus cu o ambulanţă la Spitalul Judeţean Timişoara. S-a repetat computerul tomograf, iar la ora 3.10 s-a intervenit operator, s-a făcut o craniectomie decompresivă, adică osul pe jumătate de emisfer este scos. La ora 5,50, am fost anunţat că a decedat. Pe lângă leziunile cerebrale, avea şi o contuzie pulmonară, o fractură de bazin, toate s-au adunat şi au condus la rezultatul care este acum. I-a cedat inima", a afirmat medicul Horia Pleş, pentru Mediafax.

Olimpicii gălăţeni în stare de şoc

Tot de la inspectoarea generală Mioara Enache am aflat că atât profesoara, cât şi olimpicii gălăţeni rămaşi la faţa locului erau joi în stare de şoc. "Nici nu s-a mai pus problema participării la festivitatea de premiere, deşi sunt câteva medalii. Matei se număra printre premianţi, obţinuse medalie de bronz. Am făcut toate demersurile ca toţi elevii să se întoarcă cu bine şi cât mai repede acasă. Asta după ce poliţiştii şi-au făcut treaba şi au luat toate declaraţiile de care au avut nevoie de la martori".

Inclusiv ministrul Ecaterina Andronescu, prezentă la Hunedoara, s-a ocupat ca trupul neînsufleţit al olimpicului să fie scos cât mai repede de la Medicina legală, pentru a putea fi adus la Galaţi. La Timişoara sosise, în cursul zilei de joi, şi mama lui Matei, care era plecată cu celălalt copil al familiei la faza naţională a Olimpiadei de Informatică.

Întâmplarea cumplită şi lipsită de orice sens a cutremurat întreg Galaţiul. Toate întrebările rămân fără răspuns. Nu ne rămâne decât să ne rugăm ca sufletul lui Matei să fie primit în lumină, acolo unde merită cu prisosinţă să fie. Să ne rugăm şi pentru părinţii şi sora lui.


UPDATE, joi, 25 aprilie 2019. Elevul olimpic din Galați care se afla în comă, după ce a căzut de la etajul unei pensiuni din Hunedoara, s-a stins din viață, ne-a declarat Mioara Enache, inspectoarea generală.


Un elev olimpic din Galaţi se află în comă, după ce căzut de la etajul al patrulea al pensiunii din municipiul Hunedoara, unde era cazat împreună cu tatăl său. Adolescentul, în vârstă de 13 ani, face parte din lotul care a reprezentat Galaţiul la faza naţională a Olimpiadei de matematică, desfăşurată la Hunedoara. El este elev în clasa a VI-a la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" din Galaţi.

Conform reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Hunedoara, băiatul a căzut, miercuri, 24 aprilie 2019, în jurul orei 21,30, de la etajul al patrulea al hotelului, în casa scării. Se pare că adolescentul alerga, s-a dezechilibrat şi a căzut de la înălţime, de pe balustradă.

În urma impactului, minorul a fost rănit grav şi a fost transportat la Spitalul Municipal din Hunedoara.

Potrivit medicilor de la Ambulanță, copilul a suferit un traumatism cranian grav şi este în comă.

Ulterior, s-a hotărât ca băiatul să fie transferat de urgență la un spital de neurochirurgie din Timișoara.

Din câte se ştie, în momentul accidentului, băiatul nu se afla împreună cu părinţii, ci era în grija profesoarei care însoţea lotul. Aceasta a mers până în cameră, iar băiatul a rămas cu una dintre colegele sale din lotul olimpic, tot elevă în clasa a VI-a la CNVA. Cei doi s-au zbenguit şi, se pare că, în momentul în care s-au afişat rezultatele la contestaţii, au încercat să ajungă mai repede alunecând pe balustradă. Din nefericire, olimpicul la matematică ar fi căzut pe marmură, impactul cu solul fiind destul de puternic, iar starea sa destul de gravă. Nimeni nu se aştepta la un asemenea incident, mai ales că şi fata cu care se jucase era însoţită de părinţi.

Poliţia din Hunedoara a deschis deja o anchetă şi imediat după accident au fost audiaţi martorii, pentru a se afla circumstanţele în care s-a produs nenorocirea.

Inspectoarea generală, Mioara Enache ne-a spus că e la curent cu toată povestea şi că speră din tot sufletul ca elevul să se facă bine: "A căzut de la etaj. Mergea (alerga) să vadă rezultatele finale, care tocmai se afişaseră. A plecat înainte cu o colegă, urmând să vină şi profesoara care-i însoţea. Era însoţit de tatăl său, care se afla tot prin zonă. Deocamdată, atât ştim. Ne rugăm să fie bine".

Citit 31922 ori Ultima modificare Joi, 02 Mai 2019 01:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.