Suntem în top la numărul de corigenţi la clasa a VIII-a

Suntem în top la numărul de corigenţi la clasa a VIII-a
Galaţiul suspectat de "Fenomenul Brăila"
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Galaţiul se află pe lista neagră a Ministerului Educaţiei Naţionale, care a pornit o campanie de verificare a situaţiei elevilor de clasa a VIII-a lăsaţi corigenţi înainte de Evaluarea Naţională. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi susţine că la noi nu poate fi vorba de aşa numitul "fenomen Brăila".

Între 10 și 20 la sută dintre elevii de clasa a VIII-a din 17 județe au rămas corigenți, în condițiile în care în anii anteriori de studiu procentul a fost mult mai mic. Datele au fost prezentate de Ministerul Educației, care anunță o analiză a acestor situații, în condițiile în care există suspiciuni că elevii nu intră în examen pentru a nu strica rata de promovare la nivelul județului. Cel mai mare procent este la Brăila, de unde și numele generic de "fenomenul Brăila". Brăila se află în topul promovării la Evaluare Naţională, la fel şi Galaţiul. Întâmplător sau nu, acestea sunt şi judeţe cu foarte mulţi elevi rămaşi cu situaţia neîncheiată în clasa a VIII-a.

"Pe aceste județe ne vom concentra analiza, astfel încât să evităm să se repete situația în anii următori", a spus ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, într-o conferință de presă.

Județele cu cele mai mari procente de corigenţi în clasa a VIII-a sunt Brăila (19,56 la sută) Călărași, Tulcea, Iaşi, Ilfov, Prahova, Ialomița, Vaslui, Cluj, Sibiu, Caraş-Severin, Olt, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Maramureş, Satu Mare. Pe ultimul loc între cele 17 judeţe se află Galațiul, cu 10,61 la sută dintre elevii de-a VIII-a cu situaţia neîncheiată la învăţătură. Cele 17 judeţe în care există mulţi elevi corigenţi vor fi evaluate de către inspectori de la Ministerul Educaţiei, reprezentanţii instituţiei susţinând că procentul corigenţilor din clasa a VIII-a este foarte mare comparativ cu cel din clasele mai mici de gimnaziu.

Inspectoarea generală Mioara Enache susţine că nu sunt motive de temere pentru acest control: "La Galaţi, nu există fenomenul Brăila. Este vorba despre elevii pe care, conform legislaţiei, trebuie să-i ţinem trei ani la rând în catalog, chiar dacă aceştia au abandonat şcoala şi nu mai vin. Este vorba în special de unităţile de învăţământ cu mulţi romi care se confruntă cu fenomenul abandonului şcolar. Aici poate ar trebui să intensificăm pe viitor programele sociale, pentru a preveni abandonul. Dacă am privi situaţia per ansamblu, am vedea că Galaţiul nu stă aşa rău comparativ cu judeţele care nu apar pe această listă neagră dar au corigenţi între 8-9 la sută", spune Mioara Enache.

Citit 2673 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iulie 2019 01:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.