La un pas de tragedie. Copil de o lună, intoxicat cu nitriţi

La un pas de tragedie. Copil de o lună, intoxicat cu nitriţi
Elena Gogeanu - mama fetiței intoxicate cu nitriți
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

O tânără de 28 de ani, din localitatea Bereşti, a fost la un pas să îşi omoare propriul copil. Şi asta din cauză că femeia i-a dat copilului, o fetiţă de doar o lună, lapte praf făcută cu apă din fântână. Astfel, micuţa a suferit o intoxicaţie cu nitriţi, dar şi o deshidratare foarte puternică, ajungând, cu un elicopter SMURD, la Spitalul de Pediatrie "Sf. Ioan" din Galaţi.

Elena Gogeanu s-a speriat îngrozitor, duminică seară, când a văzut că fetiţa ei, în vârstă de doar o lună, a început să se îngălbenească la faţă, iar unghiile de la mâini i se învineţeau. Când a văzut că micuţa este din ce în ce mai rău, femei a mers la Centrul de permanenţă din oraş şi a cerut ajutor. “Începuse să se schimbe la faţă, să se îngălbenească şi unghiile i s-au învineţit. I-am făcut lapte praf cu apă de la uluc, din fântână, de când am adus-o de la maternitate, nu m-am gândit că apa nu e bună“, ne-a povestit Elena Gogeanu, mama sugarului.

Prima intervenţie au avut-o cadrele medicale de la ambulanţă, care i-au acordat primul ajutor bebluşului şi apoi l-au transportat la Spitalul din Târgu Bujor. "Serviciul nostru a fost solicitat să intervină pe raza localităţii Bereşti, unde la centrul de permanenţă venise o mama de 28 de ani cu un sugar de o lună, o fetiţă, care prezenta semnele unei intoxicaţii cu nitriţi. Echipajul nostru a evaluat pacientul, a acordat primele îngrijiri apoi l-a transportat la Spitalul Târgu-Bujor. Ulterior, cu ajutorul colegilor noştri de pe elicopterul SMURD, micuţa a fost transportată la Spitalul de Pediatrie din Galaţi”, ne-a declarat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Galaţi.

Decizia transferului a fost luată din cauză că starea bebeluşului era una destul de gravă. Din fericire, medici au reuşit să îi salveze viaţa micuţei. „Copilul a ajuns în spital în stare gravă. Intoxicaţia cu nitriţi este o intoxicaţie care, practic, privează bebeluşul de oxigen, aceste componente fac un element toxic care se leagă de hemoglobină şi hemoglobina nu mai poate transporta oxigen. Putea fi un caz letal, cum se întâmplă de obicei la sugari, care sunt hrăniţi cu lapte praf pe care îl fac mămicile cu apă din fântână, unde apa este necontrolată sau despre care nu se ştie că are nitriţi. Copilul este acum în stare bună, se află sub supraveghere medicală”, ne-a explicat Silvia Constantin Dinescu, medic pediatru la Spitalul „Sf. Ioan Galaţi”.

De data aceasta, Elena Gogeanu, care mai are o fetiţă în vârstă de trei ani, se poate întoarce acasă cu bebeluşul, cu ajutorul medicilor fiind evitată o adevărată tragedie. Din păcate însă, în mediul rural, se întâmplă des ca mămicile să le facă bebeluşilor lapte praf cu apă din fântână, iar unii dintre sugari nu sunt la fel de norocoşi ca micuţa din Bereşti.

Citit 20488 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iulie 2019 01:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.