UPDATE Caz Săpoca | Cinci oameni au murit, iar managerul a demisionat. Un raport gata într-o noapte, altul într-o lună

UPDATE Caz Săpoca | Cinci oameni au murit, iar managerul a demisionat. Un raport gata într-o noapte, altul într-o lună
Patru morţi şi nouă răniţi grav. Bărbatul a lovit pacienţii cu un stativ pentru perfuzii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

UPDATE, luni, 19 august 2019 | Un prim raport al analizei situaţiei de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca este finalizat, iar raportul final va fi gata peste o lună, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la finalul unei vizite la unitatea spitalicească unde un pacient în sevraj a atacat mai mulţi pacienţi, cinci fiind ucişi. 

"Corpul de Control va începe verificarea spitalelor pentru măsuri de siguranţă. Vom convoca o şedinţă a Comisiei de psihiatrie şi câteva ONG-uri pentru a putea promova cât mai repede modificările legislative care ne-au fost propuse şi care în esenţă sunt foarte benefice, apoi vom începe o evaluare a funcţionării consiliilor de administraţie în primul rând la spitalele de psihiatrie din ţară, reevaluarea normării de personal - pentru că sunt spitale la care s-a aprobat un mare număr de posturi şi nu s-a întâmplat nimic, vreau să văd exact de ce. Bineînţeles, Corpul de Control va avea foarte mult de lucru în următoarea perioadă. Raportul pe care l-am finalizat azi noapte este prelucrat, vom face un print pe care îl vom trimite presei, dar raportul controlului final va fi gata peste o lună. Am prezentat concluziile raportului managerului spitalului, care şi-a înaintat demisia. Pe scară ierarhică, toată lumea va răspunde într-un fel sau altul, în funcţie de responsabilităţile pe care le-a avut fiecare şi de rezultatul final. (...) Am făcut un raport, Direcţia de Sănătate Publică la rândul ei a avut ieri inspectorii acolo şi au finalizat un raport şi au amendat spitalul", a precizat Sorina Pintea. 

Oficialul a menţionat că a găsit la Săpoca stative vechi, care nu ar fi trebuit ţinute în salon.

"În general, spitalele le-au schimbat. A fost primul lucru pe care l-am întrebat: 'Era un stativ vechi sau nou?' Mi s-a spus: 'Stativ vechi'. În mod normal, acestea nu trebuie să stea în salon, trebuie adunate. Am sugerat conducerii să le schimbe cu totul. (...) Gesturi mici, efecte mari, care pot fi aplicate imediat", a spus Pintea.

Pintea a arătat că a discutat "foarte deschis, foarte sincer" cu personalul care lucrează în secţia exterioară.

Sindicaliştii de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, au spus că personalul este insuficient şi este ”inadmisibil” ca, în weekend, o asistentă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice şi în cod penal. Sindicaliştii au afirmat că au avut numeroase discuţii pe această temă cu reprezentanţii conducerii şi au trimis memorii către Ministerul Sănătăţii, fără a se lua măsuri. ”A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuţi”, au transmis sindicaliştii.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, un bărbat de 38 de ani internat cu sevraj etilic a atacat mai mulţi pacienţi cu un stativ de perfuzii. Şi-au pierdut viaţa cinci pacienţi şi alţi opt au fost răniţi, aceştia fiind transferaţi în unităţi medicale din Bucureşti.


(18 august 2019) Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât patru pacienţi şi a rănit grav alţi nouă după ce a intrat în două saloane cu un stativ de perfuzie şi i-a lovit în cap. Loviturile au fost atât de puternice încât le-ar fi zdrobit capetele. Iniţial 10 răniţi au ajuns la Spitalul Judeţean Buzău, trei dintre ei fiind în comă. În cazul unei femei, medicii au efectuat manevre de resuscitare, dar nu a putut fi salvată. Nouă dintre victime au peste 60 de ani.

Medicul Adrian Zoican de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Buzău a declarat, duminică, 18 august 2019, pentru News.ro, că victimele au fost agresate cu un corp contondent, având leziuni la nivelul capului. ”Duminică dimineaţă, au fost aduşi la SJU Buzău, zece pacienţi dintre care trei în comă. Unul dintre pacienţi a fost declarat decedat în urma manevrelor de resuscitare care nu au dat rezultat. Victimele prezintă agresiuni la nivelul extremităţii cefalice. Unii dintre ei sunt în stare gravă. În afara celor în comă, restul prezintă leziuni la nivelul calotei craniene şi a feţei. Majoritatea vor ajunge la Bucureşti pentru că e nevoie de Neurochirugie. Primul a plecat cu elicopterul la Floreasca, mai avem aviz de transfer de la spitalele Pantelimon şi Bagdasar”, a declarat Zoican.

Directorul Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca, Viorica Mihălaşcu, a declarat că agresorul era internat într-un salon normal de spital, fără supraveghere suplimentară.

”Într-un episod psihotic acut, unul dintre pacienţii internaţi pe secţia de acuţi şi-a agresat colegii de salon şi pacientele dintr-un salon învecinat. (...) Pacientul despre care vorbim era internat într-un salon cu regim de supraveghere normal. Simptomele pe care le-a prezentat nu prevesteau nenorocirea care urma să se întâmple”, a declarat managerul spitalului.

Viorica Mihălaşcu a precizat că ”totul s-a petrecut în mai puţin de un minut”.

Medicina Legală a sosit, duminică, la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, pentru a prelua cele trei cadavre ale victimelor care au murit pe loc în urma atacului. Legiştii vor face necropsia pentru a stabili cauzele deceselor. 

Între timp, IPJ Buzău a anunţat că incidentul a avut loc în jurul orei 3,00, agresorul fiind imobilizat de un echipaj aflat întâmplător în zonă. Poliţiştii, care au reuşit să îl prindă pe agresor când încerca să fugă din spital, veniseră să interneze un bărbat care provocase scandal.

Curtea spitalului a fost înţesată de zeci de poliţişti şi jandarmi, care, coordonaţi de procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, fac cercetări pentru a stabili ce s-a întâmplat cu exactitate în spitalul din Buzău.

Citit 1905 ori Ultima modificare Luni, 19 August 2019 22:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.